Haberler

Tisk: "Türkiye 'İthal Mal Cenneti' Olmamalı"

Tisk, Dünya Bankası'nın "2008 Dünya Ticaret Göstergeleri Raporu"na Göre, Türkiye'nin 125 Ülke Arasında En Liberal Ticaret Politikaları Uygulayan 4'üncü Ülke Konumunda Bulunduğunu Belirterek, Türkiye'nin "İthal Mallar Cenneti" Haline Gelmemesi Gerektiği Uyarısında Bulundu.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Dünya Bankası'nın "2008 Dünya Ticaret Göstergeleri Raporu"na göre Türkiye'nin 125 ülke arasında en liberal ticaret politikaları uygulayan 4'üncü ülke konumunda bulunduğuna işaret ederek, "ithal mallar cenneti" haline gelinmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

TİSK'den yapılan açıklamada, Dünya Bankası tarafından hesaplanan gümrük tarife oranlarının ülkeler itibariyle karşılaştırıldığında, Türkiye'de söz konusu oranın rakiplerine kıyasla çok düşük kaldığı vurgulandı. Açıklamada, Türkiye'nin gümrük vergisi oranının, aralarında ABD ve AB üyeleri gibi birçok ülkeyle Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya gibi yükselen piyasa ekonomilerinin de yer aldığı ülkeler grubunun altında bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, Türkiye'nin hesaplanan gümrük tarifesi oranının yüzde 1.52 iken ABD'nin yüzde 2.42, AB'nin yüzde 3.83, Çin'in yüzde 5.30, Rusya'nın yüzde 6.62, Brezilya'nın yüzde 9.39, Hindistan'ın yüzde 15.05 düzeyinde olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

"Söz konusu veriler, Ülkemizin adeta "yolgeçen hanına döndüğünü' ve "ithal mallar cenneti' haline geldiğini göstermektedir. Türkiye'nin Dünya Bankası sıralamasındaki yeri, Türk sanayinin rekabet gücü ve ekonomimizin geleceği açısından hayli düşündürücüdür. Dış ticaret açığının ve cari açığın hızla arttığı bir dönemde bu konunun ilgili kesimlerle birlikte ivedilikle ele alınması gereklidir." (ANKA)

(NUR/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title