Haberler

Tire'nin Suyu Bitiyor

Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli, İlçenin Depolarında Bulunan Su Rezervlerinin Gün Geçtikçe Azaldığına Dikkat Çekerek, Tasarruflu Kullanılmaması Durumunda 40-45 İçinde Su Kesintilerinin Başlayabileceğini Söyledi. Çok Zorda Kalınması Durumunda Su Kesintisinden Başka Çarenin Olmadığını Belirten İçelli, Müsrifliğin Devam Etmesi Halinde Kaçınılmaz Olarak Su Kesintilerinin Başlayacağını A...

Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli, ilçenin depolarında bulunan su rezervlerinin gün geçtikçe azaldığına dikkat çekerek, tasarruflu kullanılmaması durumunda 40-45 içinde su kesintilerinin başlayabileceğini söyledi. Çok zorda kalınması durumunda su kesintisinden başka çarenin olmadığını belirten İçelli, müsrifliğin devam etmesi halinde kaçınılmaz olarak su kesintilerinin başlayacağını açıkladı.

Her geçen gün daha büyük önem kazanan içme suyu kaynaklarının korunması ve yeni su kaynaklarının oluşturulması konusunda kampanya başlatan Tire Belediyesi, ilçenin 30 yıllık su sorununu çözecek İçme Suyu Projesini ise son aşamasına getirdi.

Yürütülen proje hakkında bilgiler veren Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli "Her yönüyle büyüyen gelişen Tire'ye 30 yıl yetecek kadar suyu temin edecek çalışmalar fiili olarak 2006 Mayıs ayında başlamıştı. Yapım ihalesini alan müteahhit firma işe hızlı bir şekilde başlayarak 12 bin metre olan boru döşeme hattını Kireli altından Tire merkeze getirdi. 18 ay olarak hesapladığımız boru döşeme çalışmalarını öngörülenden çok daha önce tamamladı" dedi.

Belediye Başkanı İçelli sözlerine şöyle devam etti, "Yıllarla birlikte giderek artan içme suyu ihtiyacına öncelik veren Tire Belediyesi'nin bu çalışmasıyla, şehir merkezine 12 km uzaklıkta bulunan Kireli-Peşrefli Köyleri yakınlarındaki zengin su kaynaklarını Tire'ye ulaştırılıyor ve görülenden daha kısa sürede tamamlayacak. Tire ilçesinin 30 yıllık içme suyu problemine köklü çözüm olacak proje ile sondajı geçmiş yıllarda yapılmış olan 10 kuyudan yaklaşık 12 kilometrelik boru hattı ile içme suyunu Tirelilerin kullanımına sunulacak. Projede şu anda son aşamadayız. 40-50 günlük bir zaman dilimi içinde depolarda terfi merkezlerinde pompalama için gerekli makine-motor gibi aletlerin montaj ve kurulumu gerçekleştirilecek"

Öte yandan biz bu çalışmaları yaparken halen kullandığımız suyu sağlayan istasyonlarımızda su seviyesi oldukça düştü. Çalışmaların tamamen bitirileceği bir buçuk aylık bir zaman içinde biraz sıkıntı yaşayabiliriz. Neyse ki Tire Belediyesi olarak ilçemizdeki mevcut su rezervlerinin tükendiğini önceden görüp, içme suyu projesini başlatmıştık. Projenin ihalesini alan firma da büyük bir özveriyle çalışarak beklediğimizden daha önce projeyi tamamlıyor. Biz bu çalışmaları yapmasaydık, çevre ilçeler ve ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi özellikle yaz aylarında su sıkıntısı çekecek, yaz boyu sık sık kesinti yapmak zorunda kalacaktık" dedi.

İlçeye kazandıracakları yeni içme suyu kaynağıyla ilgili çalışmalarını bu sözlerle anlatan Tire Belediye Başkanı Mehmet Sıtkı İçelli; en azından projenin tam anlamıyla tamamlanıp Peşrevli-Kireli kaynak suyunun Tire'ye pompalanacağı güne kadar Tirelilerin su tasarrufu konusunda çok duyarlı olmasını istedi. Tire Belediyesinden açıklanan su tasarruf önlemleriyse şöyle :

SU SIKINTISI ÇEKMEMEK İÇİN:

Tire Belediyesi vatandaşlara su tasarrufları konusunda dikkta etmeleri gereken hususları şöyle sıraladı: "Muslukları, sifonları, sürekli bakımlı tutalım. Bozuk olanları onarın. Saniyede bir damla akan su, yılda 3 metreküplük yani 3 tonluk bir tüketime tekabül eder. Çamaşır ve bulaşık makineleri bir defada ortalama 40 litre su tüketmektedir. Makinelerinizi tam doldurmadan çalıştırmayıp ve kısa programları tercih edebiliriz. Banyo yerine duşu tercih edebiliriz. Bir duşta ortalama 50 litre su, bir banyoda 150 litre su tüketilir. Tek bir kişi yılda ortalama 49.140 litre suyu tuvaletlerde tüketir. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Yeni teknolojiler sayesinde standart modellere göre yüzde 60 daha az su tüketen klozetler bulunmaktadır. Rezervuarların boyutunu küçültebiliriz. 12-20 litrelik yerine 6-7 litrelik ve kademeli rezervuarları tercih edebiliriz. Sifon çekildiğinde suyu renklendirsin ve temizlesin diye tuvalete asılan maddeleri kullanmayın. Bunlar kanalizasyona karışarak kirliliğe sebep olur. Traş olurken, ellerimizi yıkarken, dişlerimizi fırçalarken, bulaşıkları sabunlarken açık bırakılan musluk, dakikada yaklaşık 15- 20 litre suyun boşa akmasına sebep olur. Bu işleri yaparken musluğu ihtiyacımız olduğu kadar açalım. İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyve yıkadığınız suyla çiçekleri ve bahçeleri sulayabilir, temizlik yapabiliriz. Evde kullanılan temizlik malzemeleri, atık sularla birlikte nehirlere karışır. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanabiliriz. Temizlikte sıvı sabun, toz sabun gibi doğal esaslı olanları tercih edebiliriz. Otomobilimizi ve balkonlarınızı hortumla yıkamak yerine silerek veya kova ve sünger kullanarak temizleyebiliriz. Hortumla yıkama, yaklaşık 550 litre su kullanımı demektir. Su basmasını engellemek için evden çıkarken ana vanayı kapatmak iyi bir tedbirdir. Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür. Çamaşır suyunu olabildiğince az kullanalım. Kapı önü, balkon, teras gibi yerlerin temizliğinde hortumla su tutmak yerine süpürge kullanabiliriz. Bahçe sulamak için, buharlaşmanın az olduğu sabah ya da akşamüstü saatlerini tercih edebiliriz"

(FŞ-YK)

17.05.2007 18:18 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title