Haberler

Tıpta Yeni Görüntüleme Tekniği

Amerikalı Araştırmacılar, Yeni Bir Tıbbi Görüntüleme Tekniği Geliştirdi. Vücudun İç Ayrıntılarını Bin Kat Büyütebilen Teknik Sayesinde En Küçük Tümörler Dahi Fark Edilebilecek.

Amerikalı araştırmacılar, yeni bir tıbbi görüntüleme tekniği geliştirdi. Vücudun iç ayrıntılarını bin kat büyütebilen teknik sayesinde en küçük tümörler dahi fark edilebilecek.

Amerikan Bilimler Akademisi yıllığında yayınlanan makaleye göre, “Raman spektroskopisi” temeline dayalı yeni teknik, moleküler görüntüleme alanını genişletiyor ve şimdiye kadar kullanılan görüntüleme tekniklerinin hiçbirine benzemiyor.

20'li yıllarda Hintli bir fizikçinin bulduğu “Raman etkisi”, optik bir hadiseyi anlatıyor. Buna göre, herhangi bir ortam, ışığı yansıtırken frekansını hafifçe değiştiriyor. Araştırma ve sanayi alanında yaygın şekilde kullanılan “Raman spektroskopisi”, moleküler yapıların anlaşılmasını sağlıyor. Yöntem, tıpta vücudun içinin görüntülenmesinde ise ilk kez kullanılıyor.

Yeni teknikle, hastanın vücuduna şırınga edilen “nanoparçacıklar”, dışardan gönderilen lazer ışınıyla karşılaşınca sinyal yolluyor, bu sinyaller sayesinde organizma içindeki durum tespit ediliyor.

Farelerde başarıyla denenen yeni teknik, barsak kanserinin erken evrede tespiti amacıyla insanda denenecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title