Haberler

Timsal Karabekir Muş'ta Konferans Verdi

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), 'Türkiye Buluşmaları' kapsamında Kurtuluş Savaşı Komutanları'ndan Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir'i konuk etti.

Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ), 'Türkiye Buluşmaları' kapsamında Kurtuluş Savaşı Komutanları'ndan Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir'i konuk etti.

Alparslan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi konferans salonunda düzenlenen 'Dünü Unutma, Yarına Hakkın Olsun' konulu konferansa konuşmacı olarak Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir katıldı. Konferans öncesi kısa bir konuşma yapan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç, bizlere iyi bir gelecek bırakanları ve onların bunu yaparken de canlarını hiçe sayarak savaştıklarını, geleceği bize miras olarak bırakanları ve geçmişimizi biliyorsak yarına bakmaya hakkımız olacağını vurguladı. Çanakkale Deniz Zaferi'nin sadece askeri kökenli bir zafer olduğuna inanmayanlardan olduğunu söyleyen İnanç, "Çanakkale Deniz Zaferi aslında bir tarağın dişleri gibi olan tüm halkların bir araya gelebildiği ortak paydasında bir mücadelenin eseridir. Onun içindir ki imkansız denilen, hayal bile edilemeyen bir başarı elde edilmiştir. Bir tarağın dişleri gibi eşit olan halkların bir araya gelmesi ile elde edilmiş bir başarıdır" şeklinde konuştu.

Rektör İnanç, Kazım Karabekir Paşa'nın bir Kurban Bayramı öncesi birliklerine gönderdiği mesajı okuyarak konuşmasına son verdi.

Timsal Karabekir ise, Kazım Karabekir Müzesi arşivinden derlenen milli mücadele yıllarına ait fotoğrafları izlettirerek, o dönemlerdeki anılarından söz etti. Timsal Karabekir, "O, yılmaz bir vatan sevdalısıydı" diye tanıttığı babası Kazım Karabekir'i şu sözlerle anlattı:

"Babam, hep vatanını ve onun menfaatlerini düşünürdü. Bizleri de bu şuurla yetiştirdi. Atatürk'ü çok sever ve onunla yaşadıklarından övgüyle söz ederdi. Onlar bu vatanın kurtuluşu için hiçbir şeyden çekinmediler."

Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'ya ilk çıkan beş komutanını simgeleyen ve 'İlk Beşler' olarak anılan Mustafa Kemal Atatürk, Kazım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay ve Refet Bele'ye ilişkin Karabekir Paşa'nın albümünden çok özel fotoğraflar yansıtan Timsal Karabekir, Karabekir Paşa'nın çok yönlü kişiliğine, vatanperver olmasının yanı sıra sanatçı ve yardımsever yönlerine de dikkat çekti. Timsal Karabekir, 'yetimler babası' diye anılan babasının Sarıkamış'ta yetim kalmış 4 bin erkek ve 2 bin kız çocuğunu himayesine alarak eğitimlerini üstlendiğini açıkladı. Babasını Mekke'de koleradan kaybettiği için küçük yaşlarda yetim kalan Paşa'nın bu konuda hassas davrandığını vurgulayan Timsal Karabekir, babasının ilgilendiği yetim çocukların jimnastik yaparken, tiyatro oynarken, müzik öğrenirken, asker kaputu ve potini dikerken, şimendifer başında, ilaç hazırlarken ve sedye taşırken çekilmiş çok sayıda fotoğrafını gösterdi.

Kazım Karabekir'in Osmanlı'nın son paşası olduğuna dikkat çeken Karabekir, ülkenin işgal döneminde yaşadığı zorluklardan bahsederek vatana duyulan aşkla genç yaşta çok şehitler verildiğini ifade etti. Türk olmanın birçok güçlüğü yenmek için tek neden olabileceğini belirten Karabekir, günümüzde yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, bağımsızlığımızı kaybetmemek için ülkemize ve değerlerimize sahip çıkmamız gerektiğini söyledi.

Timsal Karabekir, milli mücadeleye ve Cumhuriyetin kuruluşuna tanıklık etmek isteyenleri İstanbul Erenköy'de bulunan Kazım Karabekir Müzesi'ni görmeye davet etti.

Konferans; MŞÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç'ın Timsal Karabekir'e plaket takdim etmesi ile son buldu. - MUŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kazım Karabekir Nihat İnanç Türkiye Yerel Haberler

title