Haberler

Time'den Türban Yorumu: "Seçim Sonucu AKP'i Cesaretlendirdi"

Time Dergisi, "Türk Siyasetindeki En Hassas Konulardan Biri" Olarak Nitelendirdiği Türban Yasağının Kaldırılması Konusunda Başbakan Erdoğan'ın Şimdiye Kadar Adım Atmaktan Kaçındığını Ancak Seçim Sonucunun ve Gül'ün Cumhurbaşkanı Seçilmesinin AKP'yi "Cesaretlendirdiği"ni Öne Sürdü.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türban yasağına son verilmesi gerektiği açıklamalarının yankıları sürüyor.

Time dergisi, "Türk siyasetindeki en hassas konulardan biri" olarak nitelendirdiği türban yasağı konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, şimdiye kadar adım atmaktan kaçındığını ancak seçim sonucunun ve Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin AKP'yi "cesaretlendirdiğini" öne sürdü.

Time dergisi, Andrew Pervis imzalı haberinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın türban yasağına ilişkin açıklamalarına dikkat çekerek Erdoğan'nın "Türk siyasetindeki en hassas konulardan birini devam ettiriyor" görüşünü dile getirdi.

Erdoğan'ın açıklamalarının, AKP'nin Türkiye'nin "laik anayasasını değiştirme çabalarında nereye yöneldiği"ne ilişkin yeni tartışmalar yarattığını kaydeden Time, açıklamaların ayrıca kadının büyük bir çoğunlukla Müslüman olan bir toplumdaki kadınların rolü konusunda da soru işaretlerine yol açtığını kaydetti.

Açık Toplum Enstitüsü Başkanı Hakan Altınay, Time'ye yaptığı açıklamada türban yasağının kaldırılmasının, "iyi bir fikir" olabileceğini ancak anayasanın diğer bazı unsurlarını serbestleştirmeye yönelik daha kapsamlı bir çaba ile birlikte yapılması gerektiğini belirtirken Erdoğan'ın daha az "çatışmacı" bir tutum benimsenmesini istedi.

Time de, bazı "geleneksel laiklerin" ise, farklı görüşte olduğunu ve yasağın kaldırılmasının akıllıca olmayacağını düşündüğünü belirtti. Şerif Mardin'in yankı bulan, kadınların endişelerine ilişkin açıklamalarına da yer veren Time, Erdoğan'ın şimdiye kadar "siyasetten hassas" olan türban sorununu ele almaktan kaçındığını belirterek şöyle devam etti:

"Ancak, partisinin oyların yüzde 47'sini elde ettiği Temmuz seçimleri ve geçen ay muhafazakar bir Müslüman olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevine getirilmesi ile birlikte dini açıdan muhafazakar partiyi cesaretlendirmiş gözüküyor."

ABD'li dergi, iktidardaki AKP'nin başlıca görevlerinden birinin anayasayı gözden geçirmek olduğunu belirterek ilk taslağı basına sızdırılarak tartışmaları tetiklendiğini, tam taslağın ise gelecek ay beklendiğini kaydetti.

Türban yasağının kaldırılmasının Erdoğan'ı kişisel olarak ilgilendirdiğini belirten Time, Erdoğan'ın kızlarını üniversiteye okumaya ABD'ye gönderdiğine dikkat çekti. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title