Haberler

Tim Başkanı Büyükekşi Soruları Yanıtladı

Büyükekşi: "Rusya'nın Türkiye’den gıda alımı yapması konusunda bir ilerleme olmadı, bunun hızlı şekilde devreye girmesi gerek"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Rusya'nın Türkiye'den gıda alımı yapması konusunda bir ilerleme olmadı, bunun hızlı şekilde devreye girmesi gerek" dedi.

Büyükekşi Sinop'ta kasım ayı ihracat rakamlarının yapıldığı toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya'ya olan ihracata ilişkin soru üzerine Büyükekşi, "Brend petrolün fiyatındaki yüzde 30'luk düşüş, Rusya ekonomisinde derin bir olumsuz etki yarattı. İlk 11 ayda Rusya ihracatımızdaki düşüş yüzde 14,1. Geçen senenin aynı döneminde Rusya'ya 6,5 milyar dolar ihracat yaparken bu yıl 11 ayda 5,5 milyar dolar yaklaşık 915 milyon dolar bir düşüş var. Rusya-Ukrayna arasındaki gerginlik, AB'ye koyduğu ambargo, bir yandan petrol fiyatlarındaki gerileme Rusya'nın ekonomisinde zarara yol açtı. Petrol gelirini bütçesinde 100  dolar üzerinde yapan Rusya'ya, şu an daki 100 dolar üzerinden yüzde 25 civarındaki gerileme önemli gedikler açtı" cevabını verdi.

Dolar-ruble paritesine bakıldığında 1 doların 47 rubleye çıkmasının ihracatçıları çok olumsuz etkilediğini bildiren Büyükekşi, bir çok Türk ihracatçının aynı şekilde Rusya'da ithalatçı olduğunu, ürünü Rusya'da rubleyle satmasından kaynaklı çok büyük kayıplar yaşandığını ifade etti.

-"Doğalgazda mutlaka bir indirim bekliyoruz"

"Rubleyle yapılan ithalatın tekrar dövize dönmesiyle şu an yüzde 30-40'lara varan kayıplar var, bir çok sektörde bu sıkıntı yarattı" diyen Büyükekşi, bu çerçevede Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugünkü ziyaretini çok önemsediklerini belirtti.

TİM Başkanı Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Birincisi AB'ye uyguladığı ambargo kapsamından Türkiye'den gıda alımı yapmaların konusu. Bu hala gerçekleşmedi, bu konuda bir ilerleme olmadı. Bir ilerleme olursa etkisini 2015 yılında gösterir. Bunun hızlı şekilde devreye girmesi gerek. İkinci olarak iki ülke arasındaki ruble ve TL ile ticaretin hızlı şekilde devreye alınması konusu. Özellikle enerji alanındaki ihracatın bir kısmının TL ile yapılması bizim için önemli. Üçüncü olarak da  doğalgazda mutlaka bir indirim bekliyoruz. Rusya'nın uyguladığı yüksek gümrük vergisinde ve referans fiyat konusunda da bir takım iyileştirmeler gelmesini bekliyoruz."

Kasım ayında en fazla ihracat artışının yüzde 117 ile mücevher sektöründe yaşandığına ilişkin soruya Büyükekşi, "Ağırlık olarak İran'a satıyoruz. İran'a ihracatımız ilk 11 ayda 1 milyar 216 milyon dolar arttı, mücevher sektörünün bu dönemde İran'a ihracatı 684 milyon dolar. Neredeyse artışın yüzde 50'si mücevher sektöründen geliyor" cevabını verdi.

"Sinop cezaevi restore edilecek"

Sinop Valisi Yavuz Selim Köşger de, kentte nükleer santralle ilgili fizibilite çalışmalarının devam ettiği bilgisini vererek, teknik bir engel çıkmaması durumunda bu yatırımın realize edileceğini söyledi.

Kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarının fizibilite çalışmaları bittikten sonra başlayacağını belirten Köşger, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın bununla ilgili bir şirketle anlaştığını, bu kapsamda kamuoyu bilgilendirmesine önem verdiklerini kaydetti.

Köşger, " Sinop'ta bir ihtisas OSB oluşturulmasını devletten beklenti içindeyiz. Nükleer üs olma konusunda Sinop'ta böyle bir üs olması gerektiğini düşünüyoruz, bekliyoruz" dedi.

Sinop Cezaevi'nin de içinde bulunduğu restorasyon çalışmaları hakkında da bilgi veren Köşger, bu restorasyon ihalesini bir Avusturya firmasının kazandığını hatırlatarak, bununla ilgili çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Büyükekşi ve Köşger 2013 yılında Sinop'ta en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 5 firmaya plaket takdim ettiler.

Toplantıya ayrıca Sinop Cezaevi'nin içinde bulunduğu restorasyon çalışmaları kapsamında Sinop'ta yapılacak çalışma toplantısına katılmak üzere kente gelen Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya da katıldı. - Sinop

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Mehmet Büyükekşi Türkiye Sinop Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title