Haberler

Tika, Kosova'daki Tarihi Sinan Paşa Camii'nin Restorasyonuna Başlıyor

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (Tika) Başkanlığı, Kosova Sinan Paşa Camii'nin Restorasyon Çalışmalarına Başlıyor. Kosova Tarihinde Önemli Bir Yere Sahip Olan Sinan Paşa Camii, Tika Başkanlığı Tarafından Aslına Uygun Olarak Restore Ediliyor.

Başbakanlık Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA) Başkanlığı, Kosova Sinan Paşa Camii'nin restorasyon çalışmalarına başlıyor. Kosova tarihinde önemli bir yere sahip olan Sinan Paşa Camii, TİKA Başkanlığı tarafından aslına uygun olarak restore ediliyor.

Çalışmalarına Ağustos ayında başlanan ve son cemaat yeri, şadırvanı ve çevre düzenlemesi yapılacak olan cami 2008 yılında tamamlanacak. Caminin üç kubbeli revakı (son cemaat yeri), 1915 yılında patlayan bir bomba sonucunda yıkılmış, bu sırada caminin kitabesi de yok olmuştu. 1948 yılında Prizren Kültür Anıtları Koruma Kurumu himayesine geçerek devlet tarafından koruma altına alınan camiye 1952 yılında da kısmi bir onarım yapılmıştı. İstanbul merkezli klasik dönem Osmanlı mimari sanatsal anlayışının Balkanlar'daki zarif ve estetik bir temsili olan cami, ince ve yüksek minaresiyle, kurşun kaplamalı büyük kubbesiyle kente egemen bir görüntüye sahip bulunuyor. Sinan Paşa Cami 1968 yılında "Osmanlı El Yazmaları Müzesi"ne çevrilince uzun yıllar ibadete kapalı kaldı. 1969 yılında ise, Kosova İslam Birliği'nin mülkiyetine geçen camide sadece Ramazan süresince ibadete açık kaldı. Kosova'da Mamuşa beldesi ile beraber Türkçe hutbe okunan camii olması yönünden de ayrı bir önem taşıyan cami, günümüzde 800 kişilik kapasite ile hizmet veriyor.

(BK-MAY-ÖK-Y)

08.11.2007 16:48 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title