Haberler

Tika'dan Görkemli İftar

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Priştine Koordinasyon Ofisi tarafından düzenlenen iftar yemeği görkemli geçti.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Priştine Koordinasyon Ofisi tarafından düzenlenen iftar yemeği görkemli geçti. Priştine'de bir otelde verilen iftar yemeğine 600 'den fazla davetli katıldı.

TİKA'nın iftar yemeğinde Kosova Başbakan Yardımcısı Enver Hoxhaj, Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Ekonomik Kalkınma Bakanı Valdrim Luka, Bölgesel Kalkınma Bakanı Rasim Demiri, Altyapı Bakanı Pal Lekaj, Sağlık Bakanı Uran İsmaili, Tarım Bakanı Nenad Rikalo, Çalışma ve sosyal Güvenlik Bakanı Skender Reçica, Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, milletvekilleri, Türkiye'nin Prizren Başkonsolosu Eylem Altunya, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Trnava, belediye başkanları, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı, TİKA, Yunus Emre gibi Kosova'daki Türk kurum ile kuruluş temsilcileri ile Kosova kurum ve kuruluş temsilcileri hazır bulundu.

Okunan ezanın ardından tutulan oruçlar hep beraber açılırken aynı sofrada iftar yapmanın hazzı yaşandı. İftar programında konuşan Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Kıvılcım Kılıç, Ramazanın tüm insanlığa hayırlar getirmesi temennisinde bulunarak, aynı sofrada beraber olmanın verdiği mutluluğa işaret etti.

Ramazan'ın çoğunluğu Müslüman olan coğrafyalarda savaşın, hukuksuzluğun, adaletsizliğin hakim olduğu bir dönemde idrak edildiğini hatırlatan Büyükelçi Kılıç, Gazze'de geçenlerde yaşanan katliamı sert bir dille kınadı. Büyükelçi Kılıç, "Kosova'da çok etnili, çok kültürlü bu dost ülkede Türkiye olarak en büyük temennimiz, Kosova'da barış ve huzurun daim olması, karşılıklı anlayış, saygı ve hoşgörü çerçevesinde birlik ve beraberliğin devam etmesi. Bu anlayışla Türkiye olarak büyükelçiliğimiz, askerimiz ve TİKA başta olmak üzere ve tüm kurumlarımızla en başından beri Kosova'nın yanında olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.

TİKA'nın Kosova'da faaliyete başladığı 2004 yılından bu yana 600'ün üzerinde projeyi hayata geçirdiğini anımsatan Büyükelçi Kıvılcım Kılıç, toplam 100 milyon doları aşan projeler gerçekleştirdiklerini vurguladı.

"36 eğitim kurumu, kreşlerden üniversiteye kadar TİKA tarafından inşa edildi, yenilendi en son ekipmanlarla donatıldı. 144 eğitim, 20 sağlık projesi hayata geçirildi. En son Priştine hastanesinde son derece modern yoğun bakım ünitesi inşa edildi ve donatıldı. Ekonomik altyapıların güçlenmesi için ulaşım, iletişim ve enerji sektörlerinde 74 proje hayata geçirildi" şeklinde konuşan Büyükelçi Kılıç, kültürel mirasın muhafaza edilmesi için 12 tarihi eserin restore edildiğini belirtti.

Kosova Başbakan Yardımcısı Enver Hoxhaj da bu iftar yemeğinin tarihe yeniden dönüşü teşkil ettiğini belirterek, Kosova'ya sürekli olarak destek sağlamasından dolayı Türkiye devletine teşekkürlerini ifade etti. Her zaman Ramazan'a özen gösterdiklerini ve kimliklerini koruduklarını kaydeden Hoxhaj, bu iftarda ve oruç boyunca yaşamımızın anlamını bulduğumuzu hatırlattı.

Başbakan Yardımcısı Hoxhaj, "Kültürümüzle ve kim olduğumuzla gurur duymaktayız ve sadece bağımsız Kosova'da değil her zaman beraberdik. Tarih boyunca birlikte çalıştık ve barış uğruna birbirimizi desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

İftar programı dualarla sona erdi. - PRİŞTİNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Priştine Türkiye Kosova Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title