Haberler

Tihv'den Erdoğan'a "301" Sitemi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (Tihv) Başkanı Yavuz Önen, Başbakan Erdoğan'a Bir Mektup Yazarak, Hükümetin 301. Madde Konusunda İnsan Hakları Örgütleri ile Temasa Geçmemesini Eleştirdi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup göndererek, hükümetin 301. Madde konusunda insan hakları örgütleri ile ilişki kurmamasını eleştirdi. Önen, mektubunda, “Biz sizin şiir okuduğunuz için hapis yattığınızı unutmadık. Sizin de hükümet programında verdiğiniz ‘katılımcı ve özgürlükçü anayasa’ sözünü unutmamış olmanızı umuyoruz” dedi.

“REFORMLAR SON BİR YILDA GERİLEDİ”

TİHV Başkanı Yavuz Önen, mektubunda, son yıllarda yapılan Anayasa değişiklikleri ile demokratikleşme yolunda önemli adımlar atılmasına rağmen, özellikle son bir yılda yeni açılımların durma ve hatta gerileme noktasına geldiğini savundu.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN 301. MADDE ÜZERİNDEN TARTIŞILMASI YANLIŞ”

Türkiye’deki ifade özgürlüğü sorununun sadece 301. Madde üzerinden tartışılmasının, ülkedeki insan hakları sorununun bütünüyle ele alınmasına engel olduğunu kaydeden Önen, “301. Madde’nin değiştirilmesi elbette önemli bir adım olacaktır. Ancak bu adımın yurtdışından gelen istek ve baskılar sonucu değil, Türkiye’nin demokratikleşmesi için önemli bir adım olduğu için atılması da aynı derecede önemlidir” dedi.

“DÜŞÜNCESİNİ AÇIKLAYANA DAVA AÇILMAYA DEVAM EDİLİYOR”

Önen, mektubunda, dört yıllık AKP iktidarı boyunca ifade özgürlüğü nedeniyle gazetecilerin, yazarların veya sıradan insanların haklarında dava açılmaya devam edildiğini belirterek şunları söyledi:

“2006 yılının ilk 10 ayında düşüncelerini sözlü ya da yazılı olarak açıklayan gazeteci, yazar ve yayıncılar baskılarla karşılaştılar. Bir gazete hakkında sadece 2006 yılı içinde 290 dava açıldı. Çeşitli programlarda yaptıkları konuşmalar nedeniyle haklarında dava açılan yüzlerce kişi bu rakama dahil edildiğinde, Türkiye’deki ‘ifade özgürlüğü’nün çerçevesi hakkında da sanırız bir bilgi edinilebilir.”

“İNSAN HAKLARI DAYANIŞMA KURULU, AKP ZAMANINDA ETKİSİZLEŞTİRİLDİ”

AKP’nin iktidarının ilk döneminde insan hakları örgütleriyle kurduğu ilişkileri, sonraki yıllarda neredeyse sona erdirme noktasına getirdiğini söyleyen Önen, bu durumun AKP’nin en önemli eksikliklerinden biri olduğunu dile getirdi. Önen, Türkiye’de ilk defa kurulan İnsan Hakları Dayanışma Kurulu’nun da (İHDK) AKP döneminde etkisiz hale getirildiğine dikkat çekerek, “İHDK’yi toplamamanız aslında sizin kendi çıkardığınız yasayı çiğnemeniz anlamına geliyor” dedi.

“301. MADDE TOPLANTISINA İNSAN HAKLARI ÖRGÜTÜ ÇAĞRILMADI”

Önen, mektubunda, Başbakan Erdoğan’ın AB İlerleme Raporu öncesinde çeşitli işçi, işveren ve bazı meslek örgütleri ile biraraya gelmesinin son derece olumlu bir gelişme olduğunu, ancak, böyle bir toplantıya insan hakları örgütlerinin çağrılmamış olmasının da anlaşılmaz bir tavır olduğunun altını çizdi.

“BİZ SİZİ UNUTMADIK, SİZ DE SÖZÜNÜZÜ UNUTMAYIN”

Bundan sonraki süreçte katılımcı demokrasinin hayata geçmesi konusunda duyarlılık gösterilmesini isteyen Önen, mektubunun sonunda Erdodğan’a şöyle seslendi:

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title