Haberler

    İstanbul Saldırısını Düzenleyen Tek Kollu Terörist Tiflis'e Muhbirlik Yapmış

    Güncelleme:

    İstanbul saldırılarının mimarı olabileceği düşünülen Çeçen asıllı Ahmet Çatayev'in yıllar önce Gürcistan için muhbirlik yaptığı iddia edildi.

    Ukrayna'nın Odessa kentinin Emniyet Müdürü Giorgi Lortkipanidze, İstanbul saldırılarının mimarı olabileceği iddia edilen Çeçen asıllı Ahmet Çatayev'in yıllar önce Gürcistan için muhbirlik yaptığını öne sürdü.

    Gürcistan'da karanfil devrimiyle yönetimin değişmesinin ardından eski Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili, kurmaylarıyla eski Sovyet Cumhuriyeti olan Ukrayna'ya yerleşmişti. Gürcistan'da eski İçişleri Bakan Yardımcısı olan Lortkipanidze, şimdi Odessa emniyet müdürü. Saakaşvili de aynı kentin valisi. Amerikan Daily Beast sitesine konuşan Lortkipanidze, "Birkaç yıl önce Kuzey Kafkasya bölgesindeki İslamcı çevreler konusunda iyi bir muhbir ve müzakereci olan Çatayev'i işe almıştım, onun sayesinde Gürcistan'da bir sürü saldırıyı engelledik" dedi.

    BİZE SIRTINI DÖNDÜ

    Bir yıldan fazla bir süre Çatayev'in kendileri için çalıştığını ve kendisinden memnun kaldıklarını belirterek "Sonra bize sırtını dönmeye başladı, onu tutukladık" dedi. 2012'nin Eylül ayında yakalanmadan birkaç gün önce Dağıstan sınırında çıkan çatışmada Çatayev yaralandı. Çatayev'in bacağı ampute edildi. Lortkipanidze, "Onu ormanda yakaladık ve askerlerimize karşı savaştığı için demir parmaklıkların ardına koymak istiyorduk" dedi. Çatayev, dönemin Devlet Başkanı Mikhail Saakaşvili aleyhine başlayan gösterilerin yarattığı karışıklıkta salıverildi. Lortkipanidze'nin iddiaları Rus insan hakları örgütlerince doğrulanmıyor. Gürcü istihbaratının Çeçenleri kandırıp kanlı şekilde öldürdüğü öne sürülüyor.

    YERİ VİDEODAN BELİRLENDİ

    ABD Hazine Bakanlığı, "Yermuk Taburu" diye bilinen IŞİD'in Çeçen fraksiyonunun komutanını yaptırım listesine aldı. Çatayev, Af Örgütü'ne göre 2000 yılında Rus istihbaratının eline düştü ve yaralandı. Elektrik şokuna tabi tutuldu, kolu ampute edildi. Oğlu ve eşiyle Avusturya'ya kaçan Çatayev'e sığınma hakkı verildi. Rus istihbaratı FSB'nin Çeçen ayrılıkçı Doku Umarov'un "Avrupa temsilcisi" olarak en çok arananlar listesinde olan Çatayev, Avusturya pasaportu sayesinde Avrupa'da gezebildi. 2010'da Ukrayna'da yakalandı. Moskova'ya iade edilmedi. Sonra Gürcistan'da ortaya çıkan Çatayev'in YouTube'a yüklenen bir videodan IŞİD'in kontrol ettiği Suriye'de olduğu belirlendi.

    Kaynak: Hürriyet / Dünya

    Mihail Saakaşvili Gürcistan Kafkasya Ukrayna Dünya Haberler

    500

    Yorumlar (10)

    yılmaz / almanya:

    onca insan hayatını kaybetti bu çeçen köpekleri yüzünden.

    19
    12
    yanıtYanıtla
    KAVKAZ:

    ÇEÇEN HALKINA YAPTIĞI ZULÜMLERDEN ALLAH rUSLARIN BELASINI VERSİN. . .

    17
    6
    yanıtYanıtla
    KAVKAZ:

    NE SAÇMALIYORSUN SEN. . . ADAMLAR KURTLAR VADİSİNİN GERÇEĞİNİ YAŞIYOR. . KENDİLERİNİN AİLELRİNİN BAŞINA GELMEYEN KALMIYOR. . . İŞİN İÇİNDE YEDİ DÜVELİN İSTİHBARATI VAR. . . ADAM ŞÜPHELİ AMA HÜKÜMLÜ MUAMELESİ GÖRÜYOR. . . . KİMİN ELİ KİMİN CEBİNDE DEĞİL. . . . SEN DE DİYORSUN Kİ. . . ŞEYH ŞAMİL KADAR ONURLU OLSAYDIN. . . BEN DE DİYORUM Kİ. . . ADAMLARIN YAŞADIĞINI SEN YAŞASAYDIN. . . İKİ GÜNDE BAKIRKÖYLÜK OLURDUN. . . SALLAMASI KOLAY. . . . SALLA BOBO SALLA

    13
    4
    yanıtYanıtla
    KAVKAZ:

    ÇEÇENLERE BAZEN ÇOK KIZIYORUM. . . ÇOK CESUR OLDUKLARI KESİN OLAN BİR MİLLETİN EVLATLARI NEDEN KENDİNİ EDEN BU KADAR ÇOK KULLANDIRIR. . . . SANİ ÇEÇEN BİR SİLAH VE ÇOK KİŞİ BU SİLAHI KULLANMAK İÇİN CAN ATIYOR. . . VE DE KULLANIYOR. . .

    13
    3
    yanıtYanıtla
    RUSLARIN EMİRERİ:

    TEK KOLLU CANAVAR KOLUNUN SAKATLIĞI HİÇ BİR ŞEY ÇÜNKÜ SENİN BEYNİN SAKAT

    10
    3
    yanıtYanıtla
    yörük türkmen:

    şeyh şamil kadar onurlu olabilsenız

    7
    4
    yanıtYanıtla
    TÜRKMENEM:

    ŞEYH ŞAMİL ÇEÇEN DEĞİLDİ!

    yanıt1
    yanıt2
    KAVKAZ:

    BENİ YİĞİT. . . BENİ GÜZEL. . . BENİ İNSAN KILDIN…. ŞİMDİ SIRA BENDE…SENİ VATAN KILMAK İÇİN BAĞRINA DÖNÜYORUM…. . AL BENİ TOPRAĞIM. . . . (HAS MAHMUT EDİLOV) DÜNYANIN BİR ÇOK ÜLKESİNDE VATANINDAN UZAK HAYATLAR YAŞAYAN TÜM ÇEÇENLERİN YENİDEN ÇEÇENYA'' DA BİR ARAYA GELMELERİ ÖZGÜR VE BARIŞ İÇİNDE YAŞAMALARI DİLEĞİYLE. . . ALLAH, rUS'' UN BELASINI VERSİN. . . .

    10
    0
    yanıtYanıtla
    fkhg:

    ya istersen soy kütüğünü çıkarın belki büyük dedeleri de osmanlıda savamıştır ne anlamı var şu saatten sonra eylem bitmiş ölen ölmüş istihbarat başarısı mı oluyor şimdi bu

    3
    1
    yanıtYanıtla
    Hainden ve cahilden uzak dur:

    Bunları biliyorsa devlet, neden önceden önlemini alamaz?

    2
    1
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title