Haberler

Ticari Binalar ve Konutlar Otoparka Çevrilebilecek

Güncelleme:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan yeni otopark yönetmeliği ile ticari binalar ve konutlar, çok katlı otoparka çevrilebilecek, otopark bedeli uygulaması da kaldırılacak.

Çevre Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni Otopark Yönetmeliği taslağı tamamlandı. Yeni yönetmelik, belediyeler, üniversiteler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşüne sunuldu. Görüş ve önerilerin ardından son şekli verilecek taslakla, çok katlı ya da asansör tipi mekanik otoparkların yasal altyapısı oluşturulacak. Mekanik otopark düşey ya da yatay olarak hareket edecek.

ZEMİN YAĞMURU TOPRAĞA GEÇİRECEK

Gazete Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre, bu otoparklar için kesintisiz güç kaynağı şartı getirilirken, gerektiğinde elle de kullanılabilecek düzenekte olacaklar. Yeni yönetmelikle giriş ve çıkış noktalarının uygun olması kaydıyla, ticari binalar ve konutlar, çok katlı otoparka çevrilerek işletilebilecek. Binaların arka ve yan bahçelerinin altı ile "asgari mesafeler" otopark alanı olarak kullanılabilecek. Sığınaklar da barış zamanlarında otopark olabilecek.

Yeni yönetmelikte yol, meydan, yeşil saha, parklar ya da okul gibi kamu kurumlarına ait taşınmazların bahçelerinin altı, yeraltı otoparkı olabilecek. Bu otoparklarda, ağaç dokusu dikkate alınacak. Açık otoparkların zemini, yağmur suyunu toprağa geçiren malzemeden yapılacak. Otopark alanlarının yüzde 1'i bisiklet ve motosiklet park yeri olarak ayrılacak. Yaya alanları ve kaldırımları otopark olarak düzenlenemeyecek.

BİNALARDA DAİRE BAŞINA BİR OTOPARK YAPILACAK

Toplu konutlar, halkın toplu kullanımına açık sinema, disko, düğün salonu, tiyatro, hastane, oteller gibi mekânlarda otopark ihtiyacının bina bünyesinde karşılanması zorunlu olacak. Her 20 metrekarelik alan için bir otopark şartı aranacak. Her 3 daireye bir otopark şartı yerine, daire başına bir otopark yapılacak.

Genel otoparklarda, her 50 park yerinden biri elektrikli araçlara uygun olarak düzenlenecek. Buralara şarj istasyonu kurulacak. Taslakla, özellikle AVM gibi kapalı otoparkı olan yerlere giriş çıkışta zorlanılması nedeniyle eğim ve genişlik şartı da öngörüldü. Buna göre, otopark giriş kapısı genişliği net 2.75 metreden, otopark iç yüksekliği net 2.10 metreden az olmayacak. Rampa eğimi yüzde 15'ten fazla, dönüş yolu genişliği 7 metreden az olmayacak.

OTOPARK BEDELİ KALKIYOR

Otopark alanı, tapuda belirtilecek. Otopark yapılamayan binalarda yürüyüş mesafesindeki başka bir otoparktan yer gösterilmesi ve tapuya şerh edilmesi zorunlu olacak. Otopark bedeli uygulaması kaldırılıyor. Böylece, otopark bedeli ödeyerek, otopark yapımı zorunluluğundan kurtulmanın önüne geçilecek.

KOMŞUYLA ORTAK OTOPARK

Komşu iki binanın arasındaki alan birleştirilerek ortak otopark olarak kullanılabilecek. Metrobüs ve metro istasyonlarına en fazla 500 metre mesafede "park et-devam et" otoparkları yapılacak.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Habertürk Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title