Haberler

Ticari Araç Şoförlerinin Sorunları... - Chp Bursa Milletvekili Küçükaşık: - ''ab'ye Uyum Adı Altında Çıkarılan Karayolları Taşıma Kanunu'nda, Küçük Firmalar Ve Kendi Başına Çalışan Şoförleri Ortadan Kaldıracak Düzenlemeler Var''

CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık, AB'ye uyum yasaları arasında yer alan Karayolları Taşıma Kanunu'nda, küçük firmalar ve kendi başına çalışan şoförleri ortadan kaldıracak düzenlemeler bulunduğunu ileri sürdü.

CHP Bursa Milletvekili Mehmet Küçükaşık, AB'ye uyum yasaları arasında yer alan Karayolları Taşıma Kanunu'nda, küçük firmalar ve kendi başına çalışan şoförleri ortadan kaldıracak düzenlemeler bulunduğunu ileri sürdü.

İstanbul Araç Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ŞOF-DER) tarafından İspirtohane Kültür ve Sanat Merkezi'nde ''AB Sürecinde Ticari Araç Şoförlerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri'' konulu panel düzenlendi.

Panelde konuşan milletvekili Mehmet Küçükaşık, yaklaşık 2 yıl önce Karayolları Taşıma Kanunu'nun çıkarıldığını, ancak bu kanun ve daha sonra çıkarılan yönetmelikte ciddi hatalar bulunduğunu öne sürdü.

Küçükaşık, kanun ile bağlantılı olduğu yönetmelik arasında bile çelişkiler olduğunu ifade ederek, ''AB'ye uyum adı altında çıkarılan yasada, küçük firmalar ve kendi başına çalışan şoförleri ortadan kaldıracak düzenlemeler var. Yönetmelik ise 2 yıl içinde 5 kez değiştirildi. Hiç kimsenin kolay kolay karşılaması mümkün olmayan 10 bin YTL gibi teminat bedelleri konulmuş. Danıştay'ın hükmüyle bu madde değiştirilerek, meblağ 300 YTL' ye indirildi'' diye konuştu.

Yönetmelikte karayolları taşımacılığında çalışanlara özel bir sürücü belgesi verilmesinin hükme bağlandığını, ancak bu belgenin parayla verilmesini hükmünün yasayla çeliştiğini öne süren Küçükaşık, CHP ve AK Parti'den bu yasa ve yönetmelikten şikayetçi olan milletvekillerinin çelişkili noktaları gündeme getirdiğini söyledi. Küçükaşık, ''Mecliste Karayolları Taşıma Kanunu'na ilişkin 20 kadar değişiklik teklifi var'' dedi.

İstanbul Üniversitesi Avrupa Ekonomisi Bölümü Öğretim Görevlisi Şemsi Ercan da Kanunu'nda ticari araç şoförlerine yönelik ''mesleki yeterlilik'' şartının getirildiğini belirterek, bunun için şoförlerin mesleki yeterliliği olduğunu kanıtlayacak ''yeterlilik eğitimi''nden geçmesinin öngörüldüğünü anlattı.

Bu konuda bazı belediyelerin yeterlilik eğitimi vermeye başladığını ancak, bunun yanlış olduğunu ifade eden Ercan, bu eğitimin meslek kuruluşları tarafından ve Bakanlıktan yetki alınarak verilmesi gerektiğini vurguladı. Ercan, yeterlilik eğitiminin 28-32 saat olmasının öngörüldüğünü, ancak Avrupa'da bu eğitimin 250 saat olduğunu da sözlerine ekledi.

-''YASA PRATİKTE UYGULANAMIYOR''-

İstanbul Barosu temsilcisi Avukat Levent Sevindi ise minibüs, halk otobüsü ve taksilerde çalışan ticari araç şoförlerinin durumlarının kanayan bir yara olduğunu belirterek, ''Yasal boyutta büyük bir problem olmamasına rağmen pratikte yasa uygulanamıyor. Şoförler arasında ciddi şekilde mağdurlar var ve problemlerinin başında da sosyal güvenlik geliyor'' dedi.

Araç sahiplerinin şoförlere sigorta yapmak istemediğini, şoförlerin de işsizlik korkusuyla bu konuda direnemediğini anlatan Sevindi, ''Bu konuda dava açan şoföre kimse, hiçbir durak iş vermiyor. Türkiye'deki işsizlik malum. İşten çıkan arkadaş kolay iş bulamıyor'' diye konuştu.

ŞOF-DER Genel Başkanı İmdat Papuç da İstanbul'da 17 bin 400 ticari taksi, 7 bini aşkın minibüs, 13 bin otobüs bulunduğunu, ancak bunlarda görev yapan şoförler arasında 20-30 yılını doldurup tek bir gün bile sigortası yapılmamış kişiler olduğunu anlattı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title