Haberler

Ticaretin Yeni Yıldızı Rusya mı Oluyor" Paneli

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ve Nişantaşı Üniversitesi iş birliğiyle "Ticaretin Yeni Yıldızı Rusya mı Oluyor?

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ve Nişantaşı Üniversitesi iş birliğiyle "Ticaretin Yeni Yıldızı Rusya mı Oluyor?" başlıklı panel düzenlendi.

Nişantaşı Üniversitesi'nin Sadabad Kampüsü'nde gerçekleştirilen panelin açılışında, EGD Başkanı Celal Toprak ve Nişantaşı Üniversitesi Ekonomi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Osman Zekayi Orhan birer konuşma yaptı. Panelin yöneticiliğini ise EGD Denetim Kurulu Üyesi Fikri Türkel üstlendi.

Nexia Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Tezelman, Rusya'ya yönelik ambargoyla ilgili olarak, her iki tarafın da kaybettiği bir ekonomik savaşın uzun vadeli olamayacağını belirtti. Bu durumun Türkiye için bir fırsat doğurduğunu ifade eden Tezelman, "Ancak biz hala 'Balıkesir'den kanatlı hayvan, İzmir'den meyve suyu ihraç edelim' diye düşünüyorsak yanılıyoruz. Bu fırsatı kalıcı hale bu şekilde dönüştüremeyiz. Bu ambargoyu fırsata çevirmek ve başarılı olmak için tek çare Rusya pazarında yerleşik olmaktır. Rusya'daki başarı hikayelerinin altındaki gerçek, pazarda yerleşik olup Rus gibi düşünmek, Rus gibi hareket etmektir" görüşünü paylaştı.

"Tablo Türkiye'nin lehine görünüyor"

Favor Trans Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, Rusya Merkez Bankası'nın, ambargonun 2017 yılına kadar süreceğini tahmin ettiğini, bu 3 yıllık sürecin Türkiye için avantaj oluşturduğunu söyledi. Rusya'nın Türkiye için büyük bir potansiyel sunduğuna dikkati çeken Dinçşahin, dünyadan yılda 43 milyar dolarlık gıda alımı yapan Rusya'nın Türkiye'den ithalatının ise 1,2 milyar dolar düzeyinde kaldığının altını çizdi.

Dinçşahin, Türkiye ile Rusya arasında taşımacılıkta hep sıkıntı yaşandığını anımsatarak, "Bugün bu haliyle bile yetmeyen taşıma kotalarından, tarife dışı engellerden bahsederken, ticaret rakamlarının artması halinde Türkiye'den Rusya'ya olan taşıma ve lojistik sıkıntısı daha da büyüyecek" diye konuştu.

AB Vizyonu Genel Yayın Yönetmeni Serap Girgin Baykal, Rusya'nın Türkiye'ye en çok turist gönderen ikinci ülke ve Türklerin en çok yatırım yaptıkları birinci ülke olduğunu belirterek, iki ülke arasında 35 milyar dolara çıkan dış ticaret hacminin 2015'te 100 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini hatırlattı.

Para Dergisi Editörü Özbey Men de Türk iş adamlarının Rusya'da başarılı işler yaptıklarını belirterek, "Her şehirde Türklerin örgütlü olduğu dernekler var. Tablo Türkiye'nin lehine görünüyor. Özellikle Rusya'nın doğu tarafında potansiyeli olan yerler var. Bu fırsatı görmek ve kullanmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomist Dergisi Editörü Aram Ekin Duran ise Türkiye'nin Rusya'dan elde edeceği ihracat kazancının üretim ve ihracat stratejisine bağlı olduğunu vurgulayarak, Rusya'nın Avrupa ve ABD'den yaptığı gıda ithalatını durdurmasının özellikle süt ve süt ürünleri, kanatlı sektörü, zeytin yağı ve su ürünlerinde Türkiye açısından fırsat barındığırdığını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Rusya Federasyonu Celal Toprak Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title