Haberler

THY Grevinde Son Söz Bakanlar Kurulu'nun

Hava-iş ile Sürdürülen 21. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinin Sonuçsuz Kalmasının Ardından THY ve Teknik A.ş.'de Gerçekleştirilen Grev Oylamasında Evet Çıkmasına Rağmen En Son Karar Hükümet'e Olacak.

-Hava-İş ile sürdürülen 21. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından THY ve Teknik A.Ş.'de gerçekleştirilen grev oylamasında evet çıkmasına rağmen en son karar Hükümet'e olacak. Hükümet, milli güvenlik gerekçesiyle grevi 60 gün erteleyebilir.

-Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, THY'de uzlaşma olabileceği görüşündeler.

İSTANBUL/ANKARA(ANKA) - Türk Hava Yolları'nda "grev" düğümü çözülemiyor. Hava-İş ile sürdürülen 21. dönem toplu sözleşme görüşmelerinin sonuçsuz kalmasının ardından THY ve Teknik A.Ş.'de gerçekleştirilen çalışanların oylamasından "greve evet" sonucu çıkması sonucu gözler Bakanlar Kurulu'na çevrildi.

Yasal prosedür gereği, Hava-İş'in THY yönetimine 6 gün önceden bildirmek şartı ile greve başlama hakkı bulunuyor. Ancak, 2822 sayılı İş Kanunu'na göre ise Bakanlar Kurulu "sağlık veya ve milli güvenlik gerekçesi" ile grevi 60 gün boyunca erteleyebilir. Ancak, yasaya göre Bakanlar Kurulu'nun grevi ikinci bir erteleme hakkı bulunmuyor. Hava-İş'in olası bir erteleme sonrasında grevde ısrar etmesi halinde ise, THY yönetiminin önceden aldığı lokavt kararını uygulamaya sokması bekleniyor.

-"THY ANLAŞMA İHTİMALİ DEVAM EDİYOR"

ANKA'nın sorularını yanıtlayan Ulaştırma Bakanlığı'ndan bir üst düzey yetkili THY'de grev oylamasında evet kararı çıktığını belirtti, "Ama daha grev kararı verilmedi. İki tarafın anlaşma ihtimali devam ediyor. Böyle bir kurumda uzlaşma sağlanmak zorunda" dedi.

Ulaştırma Bakanlığı üst düzey yetkilileri Hava-İş'te grev oylamasında evet kararı çıkmasına rağmen anlaşma ihtimalinin devam ettiğini belirterek, böyle bir kurumda uzlaşma sağlanmak zorunda olduğunu söyledi. Yetkililer, grev kararının kesinleşmesinden sonra Bakanlar Kurulu'nun grevin yapılıp yapılmayacağına karar vereceğine işaret etti.

-DİSK'TEN HAVA-İŞ'E DESTEK-

Bu arada Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) de bugün yaptığı bir açıklama ile TÜRK-İŞ'e bağlı Hava-İş Sendikası'na destek verdi. DİSK Genel Sekreteri Musa Çam imzası ile yapılan yazılı açıklamada, DİSK'in THY çamlışanlarının aldığı grev kararını sonuna kadar destek verdiği vurgulanarak, "THY işletmelerinin lokavt tehditlerini şiddetle protesto ediyor ve işverenin referandum sonuçlarını gözönüne alarak, çalışanların talepleri doğrultusunda toplu sözleşmeyi onaylamasını bekliyoruz" denildi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title