Haberler

THY 38 Milyar Dolar Borç Yükü Altında

Güncelleme:

Makina Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yener "THY, 38 milyar Dolar borç yükü altındadır" dedi.

Eskişehir'de yapılan Ulusal Uçak Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı'nda konuşan Makina Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yunus Yener, "THY, son siparişleri dahil olmak üzere 38 milyar dolar borç yükü altındadır" dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi tarafından '7'nci Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Kurultayı' düzenlendi. 2 gün sürecek olan kurultayın açılış töreni Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü'ndeki Salon Anadolu'da yapıldı.

Törene 1'nci Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Davut Aydın, Makine Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yunus Yener, Eskişehir Şube Başkanı Hakan Ünal, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş Özaydemir ile çok sayıda kişi katıldı.

SEKTÖR, TAŞERONLAŞTI

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Makina Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetim Kurulu Başkan Vekili Yunus Yener konuşma yaptı. Yener, Türkiye'nin 1950'lerde kapattığı uçak fabrikalarını, ancak savunma alanlarında karşılaştığı zorluklar nedeniyle 1980'li yıllarda yeniden, ama sadece montaj sanayisi olarak kurduğunu söyledi. Yener şöyle devam etti:

"Bugün gelinen noktada ülkemizdeki havacılık ve uzay sektörü esas olarak dört kanaldan yürütülmektedir. Birincisi havayolu taşımacılığı alanıdır. Ülkemizde 2012 yılında iç ve dış hatlarda 130 milyon yolcu seyahat gerçekleşmiştir. Son 9 yıl içerisinde yıllık ortalama büyüme; uçak trafiği için yüzde 19, yolcu trafiği için yüzde 30'dur. Ancak iç pazara dönük havacılığın dışa bağımlı bir sektör olduğu ve cari açığa katkısının bulunduğu gözetilmelidir. Şöyle ki yakıt ithaldir ve toplam maliyet içindeki payı yüzde 35'tir. İthal yakıtta 2008'de 1,4 milyar dolar ödeyen Türk Hava Yolları, büyüme ile birlikte tüketim artınca 2,4 milyar dolar harcamıştır. Uçaklar ve ekipman, döviz borçlanması yoluyla kiralanmakta veya satın alınmaktadır. Sektör taşeronlaşmıştır. Nitelikli ve orta düzeyde nitelikle elemanlar ağır iş yükü yanı sıra esnek çalışma yöntemleri ile sömürülmektedir."

PLANSIZ UÇAK ALIMI İDDİASI

THY'nin sektörün çıkarlarını gözeten, bakım ve mühendislik yatırımlarını planlayan kurum olmaktan çıkarıldığını öne süren Yunus Yener şöyle konuştu:

"THY kar peşinde koşan bir firmaya dönüştürülmüştür. Plansız uçak alımları ile büyüyen THY, uluslararası standartlarda yüzde 80 olması gereken yolcu doluluk oranını ancak yüzde 70'lerde tutabilmekte, kamu kaynaklarını harcamaktadır. THY son dönemde çok sayıda yabancı pilot çalıştırmaktadır. Bu durum, istihdam sorunu yaşayan ülkemiz için çok yanlış bir politikadır. Konu öyle bir noktaya gelmiştir ki, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü havayolu şirketlerine gönderdiği bir yazı ile 30 Haziran 2013 tarihine kadar işletmelerde görev yapan yabancı ikinci pilot sayısının toplam ikinci pilot sayısının yüzde 25'ini aşmayacak şekilde azaltılmasını, yıl sonu itibariyle de yüzde 10'a düşürülmesinin hedeflenmesini istemek zorunda kalmıştır. "

GÖREVLERİNE İADE EDİLSİN

THY'da çalışma barışının da bozulduğunu savunan Yunus Yener, kurumun 38 milyar dolar borç yükü altında olduğunu söyledi. Yener şunları kaydetti:

"Geçen yıldan günümüze THY, grev yasağı getiren yasal düzenlemeler sonrası çalışma barışının bozulmasıyla, grev yasağı tartışmaları ve 305 çalışanın kanunsuz bir şekilde işten çıkarılmasıyla ve halen de Hava-İş Sendikası'nın grev kararı almasıyla gündeme gelmiştir. Çalışanların ve sendikanın işten çıkarılan 305 kişinin görevlerine iadesi başta olmak üzere taleplerin karşılanarak, çalışma barışını tesis edecek yönde adımlar atması gerekmektedir. THY, son siparişleri dahil olmak üzere 38 milyar dolar borç yükü altındadır. Ülkemizin dış borcunun yüzde 10'u seviyesindeki bu borcun, turizm gibi hareketli ve gerçekte kırılgan bir sektörün yolcu taşımacılığına endeksli olması önemli bir sorun alanı yaratmaktadır. Bu noktada önemle belirtmek isterim ki, havayolu taşımacılığımızda ve bakım hizmetlerinde kamunun etkinliğinin artırılması, havayolu ulaşımının ucuzlatılması, yabancı pilot çalıştırılmasına son verilmesi, THY'nin tekrar ulusal havayolu şirketimiz haline getirilmesi, özelleştirmeci anlayışlarla yönetilmesine son verilmesi gerçek çözümdür."

Açılış konuşmalarının ardından, kurultay çerçevesinde düzenlenen resim ve afiş yarışmalarında dereceye giren öğrencilere belge ve hediyeleri verildi.

Kurultayda 19 bildiri ve 5 poster sunulacağı, 'Uçak, havacılık, uzay mühendisliği konularının ele alınacağı 2 panelin düzenleneceği belirtildi. - Eskişehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anadolu Üniversitesi Türk Hava Yolları Eskişehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title