Haberler

Thd: "Kantinlerde Tost, Kola, Cips Gibi Ürünler Satılmasın"

Tüketici Hakları Derneği (Thd), Okul Kantinlerinde ve Yemekhanelerinde Satılan Gazlı İçecek, Cips, Tost, Sandviç ve Çikolata Gibi Maddelerin Öğrencilerin Sağlığı Açısından 'Risk' Teşkil Ettiğini Belirterek Satışlarının Önlenmesini İstedi.

Tüketici Hakları Derneği (THD), okul kantinlerinde ve yemekhanelerinde satılan maddelerin öğrencilerin sağlığı açısından 'risk' teşkil ettiğini belirterek buralarda gazlı içecek, cips, tost, sandviç ve çikolata satılmamasını istedi. THD, riskli gıda olarak değerlendirdiği bu ürünlerin reklamlarında da çocukların oynatılmasının yasaklanması gerektiğini savundu.

Okul kantinlerinde satılan ürünlerle ilgili olarak başta TÜBİTAK MAM, Gazi Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi olmak üzere toplam 8 ayrı birimden görüş alan THD, sakıncaları tespit edilen bu ürünlerin satışının önlenmesini istedi. Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan THD Genel Başkanı Turhan Çakar, okullarda ağırlıklı olarak cips, kola, sucuklu, salamlı tost ve sandviç, çikolata, kek, hazır meyve suyu gibi ürünlerin satıldığına dikkat çekti ve bu ürünlerin öğreniciler üzerinde obezite ve diyabet gibi önemli sorunlara yol açtığını anlattı.

-PASTORİZE BEYAZ PEYNİRLİ TOST SATILSIN

Çakar, bilim kurumlarının yaptığı araştırma sonuçlarına göre kantinlerde pastörize süt ve ayran, yoğurt, taze meyve, taze sıkılmış meyve suyu, kurutulmuş meyve, kurutulmuş yağlı tohumlar, içme suyu, pastörize domates suyu ve pastörize beyaz peynirle yapılmış tost satılması gerektiğini söyledi.

Çakar, öğrencilerin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlaması için bilim kurullarının şu önerilirde bulunduğunu söyledi:

"Öğrencilerimiz yeterli, dengeli ve doğru gıda seçimi konusunda eğitilmeli ve kendilerine doğru beslenme alışkanlığı kazandırılmalıdır. Kantin ve kafeteryalar sattıkları ürünler ve hijyen bakımından, yetkili kuruluşlar tarafından denetlenmelidir. Okul kantin yönetmelikleri Gıda Yasası'na bağlı olarak hazırlanmalıdır."

-SAĞLIKLI GIDALAR ÜCRETSİZ SUNULMALI

Çakar, cips ve kola başta olmak üzere öğrencilerin sağlığını riske atacak gıda ürünlerinin 'kesinlikle' yasaklanması gerektiğinin altını çizerken, "Özellikle riskli gıdaları özendirici reklamlarında çocukların reklam aracı olarak oynatılması yasaklanmalıdır. Öğrencilerin beslenme saatlerinde sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmelerine uygun gıdalar ücretsiz olarak öğrenicilere sunulması sağlanmalıdır" dedi.

Çakar, konu ile ilgili olarak Milli Eğitimi Bakanlığı (MEB), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve Radyo Televizyon Üst Kurulu'nu (RTÜK) göreve çağırdı. (ANKA)

(ONR/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title