Haberler

Tgc Başkanı Erinç'ten 301. Maddeyle İlgili Açıklama

Tgc Başkanı Orhan Erinç, 301. Madde ile İlgili Sorunun Asıl Sahibi Gazeteciler ve Yazarlar Olduğunu İfade Ederek, "Bizim İstediğimiz, 301. Maddede 'Türklük' Kavramı Yerine 'Türk Milleti' Kavramının Yazılması. Maddedeki "Türklük" Kavramının Tanımına Bakıldığında Sadece İslamiyeti Kabul Eden Türkleri Kapsadığı Görülüyor" Dedi.

TGC Başkanı Orhan Erinç, 301. madde ile ilgili sorunun asıl sahibi gazeteciler ve yazarlar olduğunu ifade ederek, "Bizim istediğimiz, 301. maddede 'Türklük' kavramı yerine 'Türk Milleti' kavramının yazılması. Maddedeki "Türklük" kavramının tanımına bakıldığında sadece İslamiyeti kabul eden Türkleri kapsadığı görülüyor" dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç ve yönetim kuruluyla, hukuk müşavirlerinin düzenlediği ortak toplantı öncesinde konuşma yaptı. Başkan erinç yayınlarında ve yazılarından dolayı Can Dündar'a yapılanları kınadıklarını belirterek, "ANKA'daki hırsızlık olayının çok ciddi bir durum olduğu görüşündeyiz. Burada sadece bilgisayarlardaki bilgilerin çalınması ve hiçbir şeye el sürülmemesi düşündürücüdür. Önemlidir bunu da kınıyoruz. İki olayla ilgili faillerin yakalanmasının temennisindeyiz. 301. maddenin değiştirilmesi konusunda hep görüş belirtiler. Ama Türkiye'ye dönünce bu görüş yerine gelmedi. Hatta Cemil Çiçek 301. maddenin değiştirilmesinin gerekmediğini açıklamıştı. Ali Babacan ise değiştirilmesi için halktan destek beklediklerini söylemişti. Bizim bu değişiklikle ilgili gönderdiğimiz yazıya önerinin dikkate alınacağı yönünde cevap geldi. Biz Türkiye'nin çoğulcuğu görüş içinde olduğunu düşünüyoruz. Son siyasi açıklamalar Türk milletine hakaret ettirmem önünü açmam gibi söylemler oldu. Biz gazeteciler buna izin vermemeyi ilke edinen insanlarız. 301. maddede sadece insanlar gazeteciler ve yazarlar için 6 aydan 2 yıla kadar ceza, aynı şeyi din adamları yaparsa 1 yıla kadar ceza öngörüyor. Bu mantığı da anlamak mümkün değil. Tartışma olmaması gereken bir ortama çekiliyor. Tartışmanın vardığı nokta sanki gazetecilerin hareket etme özgürlüğüne çekiliyor. Halbuki biz böyle bir şey istemiyoruz. Biz Türk milleti kavramının kullanılmasını 'aşağılamak' kelimesinin 'hakaret' olarak değiştirilmesini istiyoruz. 'Aşağılama' ile 'hakaret' kelimesinin anlamanı bugün yaşattığı sıkıntı nedeniyle değiştirilmesini istiyoruz" dedi.

Orhan Erinç, daha sonra Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Türk Ceza Hukuku Derneği'nin oluşturduğu komisyon tarafından hazırlanan 301. maddeye ilişkin değişiklik önerisinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e iletildiğini anlattı.

"301. madde ile ilgili sorunun asıl sahibi gazeteciler ve yazarlar" diyen Erinç, sivil toplum örgütlerinin 301. maddeye ilişkin yaptıkları çalışmalara TGC'nin davet edilmediğini ifade ederek, "Bizim istediğimiz; 301. maddede 'Türklük' kavramı yerine 'Türk Milleti' kavramının yazılması. Maddedeki "Türklük" kavramının tanımına bakıldığında sadece İslamiyeti kabul eden Türkleri kapsadığı görülüyor. Hristiyanlık ve Budizm gibi başka dinleri kabul eden Türkler'in de var" dedi.

Maddede yer alan cezaların tek bir fıkrada toplanmasını ve en fazla 2 yıl olarak belirlenmesini, bunun da seçenekli olarak para cezasına çevrilmesini ve seçimin yargıya bırakılmasını önerdiklerini anlatan Erinç, ayrıca önerdikleri maddede soruşturmanın izin ile yapılmasını istediklerini, böylece her isteyenin şikayetçi olarak savcılığa başvurup, dava açılmasını isteyemeyeceğini kaydetti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin, TCK'nın 301. maddesine ilişkin değişiklik önerisi şöyle:

"Madde 301: Türk Milletine ve anayasal organlara hakaret,

1) Türk Milletine, Cumhuriyete, Türkiye Büyük Millet Meclisine, Hükümete, Devletin yargı organlarına yahut askeri veya emniyet kuvvetlerine, bunların saygınlığını tehlikeye düşürecek şekilde alenen hakaret eden kişi altı aydan iki seneye kadar hapis veya 180 günden az olmamak üzere adli para cezası ile cezalandırılır.

2) Birinci fıkrada sayılan organlara veya kurumlara hakaret kastı bulunmaksızın, eleştirmek amacıyla veya bilim ve sanat özgürlüğü sınırları içinde yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

3) Birinci fıkrada belirtilen suçun:

a) Türk Milletine veya Cumhuriyete yönelik işlenmesi halinde soruşturma re'sen,

b) Belirtilen diğer organ veya kurumlara karşı işlenmesi halinde soruşturma ancak bu organ veya kurumların verecekleri izin ile yapılır".

(KT-RA-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title