Haberler

Avlanma Yasağının Sona Ermesiyle Tezgahlarda Balık Bolluğu Yaşanmaya Başladı

Güncelleme:

15 Eylül'den itibaren tüm Türkiye'de avlanma yasağının sona ermesiyle birlikte balık tezgahlarındaki çeşitlilik artmaya başladı. Geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları 8 liraya kadar düştü.

1 Eylül'den itibaren Karadeniz, Marmara ve Ege'de bütün tekneler, Akdeniz'de ise gırgır tekneleri avlanmaya çıkarken, 15 Eylül'den itibaren ise tüm Türkiye'de yasak tamamen kalktı. Yasağın kalkmasıyla beraber balık tezgahları da dolmaya başladı. Tezgahların dolmasıyla birlikte geçtiğimiz aylarda el yakan balık fiyatları da yarı yarıya düşerken, vatandaşlar da balığa rağbet göstermeye başladı.

"HER ÇEŞİT BALIK ŞU ANDA TEZGAHIMIZDA VAR"

Yeni balık sezonu ve fiyatlarla ilgili açıklamalarda bulunan Mersin Balıkçılar Derneği Başkan Yardımcısı Adnan Polat, balık sezonunun 15 Nisan'da kapandığını hatırlatarak, "1 Eylül itibariyle ise Marmara, Ege ve Karadeniz'de tamamen yasak kalktı. Akdeniz'de ise gırgır tekneleri avlanmaya çıkabiliyor. Bizde trol balıkçılığı ise 15 Eylül'de başladı. Bunun sebebi de havaların sıcak olması ve nemin yüksek olması. Ancak büyük teknelerimiz avlanmaya çıkmaya başlamıştı. Artık bütün teknelerimiz çıkmaya başladı. 2 gün olmasına rağmen balıklarımız bol miktarda geliyor. Her çeşit balık şu anda tezgahlarımızda var. Barbunya, gümüş, çupra, levrek, kefal, istavrit, mezgit, palamut, hamsi, kalamar, karides gibi her çeşit balık geliyor. Yani denizde bulunan bütün balık çeşitleri gelmeye başladı. Önümüzdeki günlerde bolluk daha da artacaktır" diye konuştu.

"FİYATLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ"

Akdeniz'in balık çeşitliliği açısından iyi bir konuma sahip olduğunu vurgulayan Polat, "Balıklarımız şu anda güzel. Vatandaşlarımız Eylül, Ekim ve Kasım aylarını çok iyi değerlendirsinler. Bu aylar sezonun ilk ayları olduğu için bu aylarda fiyatlar çok uygun olur. Yazın 40 liraya, 50 liraya giden barbun 20 ile 25 lira arasında. Palamut 15 lira, hamsi 10 lira, sardalye 8-10 lira arasında gidiyor. Çupra-levrek 35-40 liraydı şu an 20-25 lira. Fiyatlarda yüzde 50'den, yüzde 100'e kadar bir indirim var. Balık sağlıktır, vitamindir. Şu anda dünyada doğal olarak kalmış belki de tek yiyeceğimiz balıktır. Omega 3 ve 6 açısından zengin, fosfor açısından zengin. Biz beşikten, mezara kadar balık diyoruz. Günde 3 öğün yeseniz bile hiçbir zararı yok, faydası var. Halkımız bu aylarda stok da yapabilirler, bunu değerlendirsinler. Balığı dondurup, ilerleyen günlerde, aylarda yiyebilirler. Yeter ki donmuş vaziyette o balık kalsın" ifadelerini kullandı.

"106 GIRGIR VE TROL TEKNELERLE YENİ AVCILIK SEZONUNU AÇILDI"

Yeni balık sezonuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Mersin'in 321 kilometrelik sahil şeridine sahip bir kent olduğunu söyledi. 15 Eylül itibariyle Akdeniz'de av yasağının kalktığını belirten Abalı, "İlimize bağlı 106 adet gırgır ve trol teknelerine yeni avcılık sezonunu açtılar Denizlerimizde gırgır ve trol tekneleri ile avcılığın başlaması ile beraber yoğun olarak sardalya, barbunya, dil balığı, karides, tekir gibi ekonomik değeri yüksek balık türleri avlanılarak, halkımız bol miktarda ucuz balık yiyecektir. Avlanan balıklar, iç piyasada tüketilmekle birlikte birçok ülkeye de ihraç edilmektedir. Bölgemiz balık türleri açısından zengin bir popülasyona sahiptir. Bu da bölgemize yüksek bir katma değer sağlamaktadır. Su ürünleri avcılığının sürdürülebilirliğini temin etmek için Bakanlık ve Müdürlüğümüz olarak bir dizi denetimler yapılmakta olup, deniz, iç sular, karaya çıkış noktaları, satış yerleri, yol güzergahları, soğuk hava depoları ve işleme tesislerinde denetimlere devam edilecektir. Ayrıca su ürünleri avcılığının sürdürülebilirliğinin sağlanması için, koruma ve kullanma dengesinin mutlaka sağlanması gerekmektedir. Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi 'denizde kısmetinizin peşinde geçireceğiniz günler, haftalar ve aylar boyunca ağlarınızın hep dolu çıkmasını diliyorum. Böylece hem sizlerin kazancı bol olacak hem de vatandaşlarımız uygun fiyatlara balık temin edecektir.' Mersin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak tüm balıkçılarımıza yeni sezonda şanslı ve bereketli bir avlanma sezonu dilerim" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Akdeniz Mersin Eylül Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli? Ali Konak kimdir? AK Parti Konya- Yunak Belediye Başkan adayı Ali Konak kaç yaşında, nereli? Serdar Köksal kimdir? Zafer Partisi Erzurum Tortum Belediye Başkan Adayı Serdar Köksal kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title