Haberler

Teyo Emmi Âşıklarla İlçelerde

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Aşıklık geleneğini genç nesillere aktarmak amacıyla bütün ilçeleri kapsayan bir turne programı hazırladı. Program kapsamında ilçelerde gündüz ortaokul ve lise öğrencilerine, akşam ise vatandaşlara Erzurum'un gelenekleri anlatılıyor. İlk hafta Karaçoban, Hınıs, Şenkaya, Olur ve Tekman ilçelerinde yapılan programlarda Teyo Emmi tiplemesiyle tiyatro sanatçısı Cumhur Seval skeçler ve sunum yapıyor, ardından Erzurumlu halk ozanları hem aşıklık geleneğine ait bilgiler veriyor hem de kendi eserleriyle birlikte usta malı dediğimiz, geçmiş ozanların deyişlerini seslendiriyorlar. Programlar atışma denilen, aşıkların karşılıklı olarak birbirlerine irticalen dörtlükler söyledikleri bölümlerle sona eriyor. Programlar, öğrenciler ve halkın yoğun ilgisi ve sevgi gösterileriyle devam ediyor.

İLK DEFA DENGBEJ VE AŞIKLAR AYNI SAHNEDE

Erzurum Büyükşehir Belediyesi bu etkinliğin içerisine daha önce yapılmamış bir kültür birlikteliği ekledi ve Karaçoban, Hınıs, Tekman, Karayazı, Horasan, Köprüköy ve Çat gibi ilçelerde Kürtçe ağıtlar okuyan dengbejleri de (Dengbej; Kürt sözlü edebiyatında kilam ve stran söyleyen sanatçıların adıdır) aşıklarla aynı sahneye çıkardı. Bu uygulama bölge halkı tarafından oldukça sevildi ve takdirle izlendi. Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'in sözlü kültürümüzün en önemli kaynağı halk ozanları ve aşıklık geleneğine verdiği destek her geçen gün artarak devam ediyor. Yoncalık semtinde bulunan Temelli Kıraathanesi'nde her hafta çarşamba günleri yapılan aşıklar programına, ilçelerde de böyle bir programla devam edilmesi, kültür ile ilgili çevrelerce yakinen takip ediliyor ve destekleniyor. Erzurum'da en önemli temsilcilerini bulunduran dengbejlik geleneğine de sahip çıkılması, kültürümüzün çeşitliliğine büyük bir katkı olarak görüldüğünden, aşıklık geleneğine sağlanan destek aydın ve yazarlarca da büyük bir memnuniyetle karşılandı.

SÜRPRİZ BULUŞMALAR DA SAĞLANIYOR

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen programlarda ilçelere giderken aniden bir köye girilerek, köy kahvesinde halkla selamlaşılıyor ve aşıklar tarafından ibretli hikayeler eşliğinde türküler söyleniyor. İlk defa köy kahvelerinde ozanlarla buluşan gençler, programı ilgiyle izliyor. Çatkapı niteliğindeki bu muhabbet ortamları söz konusu projenin önemli bir parçası olarak devam ettirilecek. İlçelerde devam eden programlarda, Erzurum'da yaşayan ve aşıklık geleneğinin sürdürülmesine, oldukça kıt imkanlarına rağmen emek veren bütün aşıklar sahne alıyor. Bu program yeni kültür programlarının da öncüsü olarak bütün halk katmanlarına aşıklığı anlatacak. Böylelikle halk müziğinin söz kaynağı olan bu geleneğin capcanlı, dipdiri olarak devam ettirilmesi için değişik ve sürekli etkinlikler tertip edilecek. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi'nde usta aşıkların, yeni çıraklar edinebilmesi çalışmaları da büyük bir heyecanla sürdürülüyor. Bu arada Erzurumlu Aşıklar, söz konusu projeden ötürü Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e teşekkür ederek, halk edebiyatına sunduğu katkıdan ötürü şükranlarını sundu. - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Karaçoban Erzurum Tekman Hınıs Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title