Haberler

Tevrat Parşömenleri İçin "Cenaze" Töreni

İsrail'de Aşırı Dinci Yahudi Toplumunun Üyeleri, Geçtiğimiz Günlerde, Bir Sinagogdaki Yangında Büyük Hasar Gören Tevrat Parşömenlerini, Binlerce Kişinin Katıldığı "Cenaze" Töreniyle, Dualar ve Ağıtlar Eşliğinde Gömdü.

İsrail'de aşırı dinci Yahudi toplumunun üyeleri, geçtiğimiz günlerde, bir sinagogdaki yangında büyük hasar gören Tevrat parşömenlerini, binlerce kişinin katıldığı "cenaze" töreniyle, dualar ve ağıtlar eşliğinde gömdü.

Tel Aviv yakınlarında, genellikle ortodoks Yahudiler'in yaşadığı Bnei Brak'ta, geçtiğimiz günlerde kutlanan Yahudi dini bayramlarından Sukot'un (Çardak Bayramı) ilk günü bir sinagogda yangın çıkmış, yangında 11 Tevrat parşömeni büyük hasar görmüştü.

Polis, Bnei Brak'ın en büyük sinagogu olan ve aşırı dinci toplumlardan Vizhnitz hasidiklerine ait olan sinagogdaki yangının, havalandırma sistemindeki kısa devreden kaynaklandığını bildirmişti. Yangında iki kişi de dumandan zehirlenmişti.

Yangını bir "felaket" olarak adlandıran söz konusu aşırı dinci toplumun hahamları, Sukot bayramı süresinceki tüm etkinlikleri iptal etmiş, buradaki topluluk üyeleri Tevrat parşömenlerinin yanması nedeniyle yasa girmişti.

Söz konusu Hasidik grup içinde bir çoklarının, bunun bir "cezalandırma" olduğuna inandıkları belirtiliyor. Grubun hahamlarından biri, "bu felaketin, sinagogdaki ibadetler sırasında grup üyelerinin birbirleriyle konuşmalarından" kaynaklandığını öne sürerken, bir diğeri grubun liderleri hahamlar arasında yaşanan güç kavgasından kaynaklandığını iddia etti.

Tevrat parşömenleri, Yahudi dininde en kutsal dini unsur olarak kabul ediliyor. Herhangi bir şekilde zarar gören Tevrat parşömenleri, bu konuda uzman dini yazıcılar tarafından tamir edilirken, tamir edilemeyecek durumda hasar gören ve kullanılamayacak hale gelen parçaların, dini kurallar uyarınca, bir Yahudi mezarlığına gömülmesi zorunlu. Yahudi geleneklerine göre, Tevrat parşömenleri de aynı insanlar gibi kefene sarılıp gömülüyor.

Vizhnitz hasidiklerinin dini şurası ise yangın ve parşömenlerin yanması sonrası, toplum üyelerine yönelik bir dizi tavsiye kararı aldı. Bu kararlar arasında, söz konusu toplum üyelerinin tamamen Tevrat'a yoğunlaşmaları ve dini duaları terennüm etmek dışında, önümüzdeki yılın Nisan ayı ortalarındaki Pesah'a (Hamursuz Bayramı) kadar haftada bir gün "ağız orucu" (konuşmama) tutmaları da bulunuyor.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER!!!?? TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title