Haberler

Tevfik İsmailov, Malatya'da Anılacak

Malatya Büyükşehir Belediyesince bu yıl 8'incisi düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali'nde Azerbaycanlı yönetmen, senarist, tiyatrocu ve akademisyen Tevfik İsmailov anısına özel gösterim düzenlenecek.

Malatya Büyükşehir Belediyesince bu yıl 8'incisi düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali'nde Azerbaycanlı yönetmen, senarist, tiyatrocu ve akademisyen Tevfik İsmailov anısına özel gösterim düzenlenecek.

Festival Komitesinden yapılan açıklamaya göre, dünyaca ünlü Azeri yönetmen, senarist, tiyatrocu ve akademisyen Prof. Dr. Tevfik İsmailov vefatının 2. yılında, 9-15 Kasım'da düzenlenecek festival kapsamında özel programla anılacak.

Türkiye'de yaşadığı dönemde Ömer Lütfi Akad, Metin Erksan, Halit Refiğ gibi sinemacılarla ortak çalışmalara imza atan İsmailov, hayatı boyunca 22'si uzun olmak üzere 26 filme imza attı. Lütfi Akad ve Metin Erksan sinemasına olan ilgisi ve Türkiye'ye olan sevgisiyle tanınan İsmailov, bir sinema ve sanat adamı olarak çok sayıda belgesel ve televizyon filmi yaptı.

Türkiye'de yaşamını sürdürdüğü 15 yılda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema Televizyon Bölümü'nde misafir öğretim üyesi olarak çalışan İsmailov, üniversitedeki görevinin yanında, çeşitli toplantı ve sempozyumlara katılarak Türk cumhuriyetleri ve Sovyet sineması üzerine seminerler verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanlığında 1996-2004 yıllarında danışman olarak görev alan İsmailov, Cengiz Aytmatov ile "Alperenler" adlı film senaryosu yazdı ve TRT için "Dede Korkut Hikayeleri" adlı 12 bölümden oluşan bir dizi senaryosu hazırladı.

Öte yandan, 1998 yılında Halit Refiğ'in yönetmenliğini yaptığı, özel bir televizyon kuruluşunda yayınlanan "Affet Bizi Hocam" adlı dizi filmde rol alan İsmailov, seçkin bir bilim, kültür ve sanat adamı kimliğiyle ülkemiz kültür yaşamında önemli izler bıraktı.

Festivalde İsmailov anısına düzenlenecek özel programda, "Azaplı Yollar", "Dağların Koynundaki Şehir", "Nağmeli Ömür", "Söylüyor Müslüm Magomayev" ve "Yaz Günlerinin Hazan Yaprakları" filmlerinin gösterimi yapılacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Yönetmen Türkiye Malatya Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title