Haberler

Tetsiad'dan "Ekonomik Bakış" Toplantısı

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) tarafından düzenlenen "Ekonomik Bakış" toplantısı, sektör liderlerini bir araya getirdi.

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) tarafından düzenlenen "Ekonomik Bakış" toplantısı, sektör liderlerini bir araya getirdi.

Dernekten yapılan açıklamaya göre, dünya ve Türkiye ekonomisinin dünü, bugünü ve yarınının masaya yatırıldığı toplantıda, 2014 yılı değerlendirmeleri ve 2015'ten beklentiler ele alındı. Sektörün önde gelen kuruluş ve liderlerinin yanı sıra TETSİAD üyesi firma temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, Prof. Dr. Emre Alkin Türk ve dünya ekonomisine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, toplantıda yaptığı konuşmada her yıl sektörün en önemli buluşma noktalarından Heimtextile Fuarı'na pek çok Türk şirketinin katıldığını, ancak Türkiye'nin gücünü yeterince sergileyemediğine inandıklarını belirterek, bunun için bu güne kadar dikkati çeken bir enstrümanın kullanmadığını kaydetti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) gerçekleştirdiği "Turkey Discover The Potential" çalışmasına değinen Küçükçalık, TETSİAD yönetim kurulunun 2014 yılında hazırlanan kampanyaya ait logoların kullanımı kararını aldıklarını anlattı.

Küçükçalık, alınan kararı TİM yönetimiyle paylaşan dernek yetkililerinin, logoyu iki ayrı enstrümanda hazırlayarak standlarda kullanmak üzere Heimtextile Fuarı'na katılan tüm Türk katılımcılara ilettiklerini aktararak, "Bu uygulamadaki ortak amaç, Türk ev tekstilinin gücünü sergilemek ve uluslararası imajını yükseltmek. Ne kadar güçlü bir katılımla bu fuarda yer aldığımızı tüm dünya görsün, üretimde gücümüz bir kez daha sergilensin istiyoruz. Birlikte hareket edersek, gelecekte konumumuz daha da güçlü olacaktır" ifadelerini kullandı.

"Şirketler mal ve hizmet değil çözüm üretmeli"

Prof. Dr. Emre Alkin ise Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin yaptığı sunumda katılımcıları, ekonomi alanında yapılan umut verici tahminlere rağmen, temkinli olunması konusunda uyardı.

Son 10 yılda "Ekonomi alanında neler öğrendik?" sorusuna, "Malın değerini belirleyen artık arz değil talep. Ciro önemli ama katma değer daha önemli. Parayla ilgili paradigmaların vakti geldi, hatta geçti bile" yanıtını veren Alkin, şirketlerin mal ve hizmet değil çözüm üretmesi gerektiğini dile getirdi.

Alkin, şirketler için yeni paradigmaların, şeffaflık, maliyet odaklılık, özel üretim, algı yönetimi, teknoloji kullanımı ve adalet olduğunu vurgulayarak, "Şirketler için büyüme hedeflerine ulaşmanın 2015'teki en önemli anahtarı başkasının müşterisine yönelmekten geçiyor" değerlendirmesini yaptı.

Amerikalılar'ın 1929'daki büyük çöküşün etkisiyle depresyondan, Almanlar'ın ise enflasyondan korktuğunu ifade eden Alkin, şunları kaydetti:

"Türkler ise hiçbir şeyden korkmaz. Çünkü 2. Dünya Savaşı hariç büyük bir ekonomik buhran yaşamamışlardır. Türkiye'de insan çalıştırma, diğer ülkelere göre pahalı. Ekonomik büyüme modeli değişmedikçe işsizlik oranı düşmez. Ayrıca, Türkiye'de kalkınma ancak yüzde 6,5-7'lik bir büyümeyle sağlanır. Bunların yanında tasarrufların artması için vergi gelirlerinin düşüp, cepteki paranın çoğalması gerekiyor. Bu kadar fazla vergi toplanan bir ülkede kişi başı tasarruf yüzde 14'ün bile üstüne çıkmaz." - İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Emre Alkin Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title