Haberler

Teşvik Yasası İhracatı İkiye Katladı

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çalbay, Bingöl'de ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 66.20 oranında arttığını söyledi.

Abdullah Çelik - Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası (BİNTSO) Başkanı Erkan Çalbay, " Bingöl'de ihracat bir önceki yıla göre yüzde 66.20 oranında arttı. İhracatı bilmeyen şehirden artık ihracat yapılıyor" dedi.

BİNTSO Başkanı Çalbay, AA muhabirine, kentte yatırımların artması ve ihracatın gerçekleştirilmesinde teşvik uygulamalarının büyük etkisi olduğunu söyledi.

Yatırımların artmasının 5084 sayılı Teşvik Yasası'nın uzatılması ve altıncı bölge teşvik uygulamasından kaynaklandığını düşündüğünü kaydeden Çalbay, "Ayrıca, Fırat Kalkınma Ajansı, KOSGEB ve Tarımsal Kalkınmanın büyük etkisi var. Biz altyapımızı çözdüğümüz takdirde ihracatımızın yüzde bin artacağını düşünüyorum. Şu anda altyapı çalışmalarımız devam ediyor. Organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyenlere yer tahsisi için ayarlamalar yapıyoruz. Verilen desteklerle dördüncü teşvik bölgesinde yer alan Bingöl'de ihracat bir önceki yıla göre yüzde 66.20 oranında arttı. İhracatı bilmeyen şehirden artık ihracat yapılıyor" dedi.

- Almanya'dan yatırım talebi

Bingöl'ün altıncı teşvik bölgesinde yer alması nedeniyle yatırımcılardan büyük rağbet gördüğünü anlatan Çalbay, Almanya'da yaşayan 2 gurbetçinin Bingöl'de 6 milyon lira tutarında et entegre tesisi kurmak istediklerini kaydetti.

Bingöl'de yatırım yapmak isteyen 41 firmanın daha sırada beklediğini belirten Çalbay, şöyle konuştu:

"Almanya'dan bize başvuran bir firma var. Özellikle et ürünleri konusunda faaliyet göstermek istiyorlar. Üretimlerini Almanya'da pazarlamak için et entegre tesisi yapmayı düşünüyorlar. Organize sanayi bölgesindeki yer tahsisi için çalışmalarımız devam ediyor. Yer tahsisinden sonra hem ihracatımız artar, hem de işsizlik konusunda önemli bir istihdam sağlamış olacağız. Bingöl'ün mevcut ihracatının 10 mislini bu arkadaşlarımız gerçekleştirecek. Biri Bingöllü olan bu iki yatırımcının pazar sorunu yoktur. Burada üretip Almanya'da pazarlamayı düşünüyorlar."

-Yatırım yapmayandan arsalar geri alınacak

Bingöl Organize Sanayi Bölgesindeki 18 parselde yatırım yapıldığını bildiren Çalbay, şunları kaydetti:

"Organize sanayi bölgesinde genişletme çalışmalarımız devam ediyor. 6 yeni parsel yatırıma hazır hale getirilecek. Eskiden yer alıp, ancak yatırım yapamayanlara yatırım yapmaları için dördüncü aya kadar süre verildi. Sayın bakanımız ve valimizin kesin talimatları var, bu konu üzerinde önemle duruyorlar. Üretime geçmeyen, yeri boşu boşuna işgal eden firmalardan tahsis edilen araziyi geri alacağız. Buraları gerçekten yatırım yapmak isteyen firmalara tahsis edeceğiz."

-Çözüm süreci

Yatırımların artmasında yürütülen çözüm sürecinin büyük etkisinin olduğuna vurgu yapan Çalbay, "Altıncı bölge teşvikinden yararlanmak isteyen firma çok. Biz yeter ki onlara o zemini hazırlayabilelim. Barış süreci de bu konuda çok etkili oldu. Çünkü sermaye ürkektir, tereddüt ettiği yere gelmez. Yavaş yavaş yatırımcılarımız o ürkekliği üzerinden atıyor. Bingöl'e yatırım için yabancı müteşebbislerin büyük rağbeti var" dedi.

Türkiye İhracatçılar Birliği verilerine göre Bingöl'de 2012 yılında 6 milyon 36 bin dolar olan ihracatın 2013 yılında 10 milyon 32 bin dolara yükseldiğini sözlerine ekleyen Çalbay, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bingöl'de üretim yapan 7 firmamız çoğunluğu Irak'a olmak üzere yurt dışına ihracat yapıyor. Bu firmalarımız 2012 yılında 6 milyon 36 bin 670 dolar toplam ihracat rakamına ulaşıken, 2013 yılında 10 milyon 32 bin 940 dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Toplamda ihracatımız bir önceki yıla göre yüzde 66,2 oranında artmıştır. Bingöl'de üretilen bal, reçel ve tavuk paketleme ürünleri ihraç ediliyor. Irak'a tekstil ihraç eden bir firmamız var. Başka bir firmamız un ve un ürünleri ihraç ediyor. Yıllarca bütün bunlar hayaldi. Arkadaşlarımızın ihraç ettiği ürünlerin Bingöl'de üretildiğini öğrenenler şaşırıyor. Ürünlerin Bingöl'de üretildiğine inanmıyor. Verilen desteklerle firmalarımız kapasitesini genişletiyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda ihracatımız artarak devam edecek." - Bingöl

Kaynak: AA / Ekonomi

Almanya Bingöl Irak Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title