Haberler

Tesev'in 'Yerinden Edilme' Sempozyumu Protestolar ile Başladı

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından Taksim'deki Point Hotel'de düzenlenen “Türkiye'de ve -Dünyada Yerinden Edilme başlıklı konferans, protestolar ile başladı. Kendilerini Sivil Toplum Kuruluşları Birliği ve Gaspıralı Çalışma Grubu olarak tanıtan grup ellerinde TESEV, George Soros ve TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker aleyhinde yazılar bulunan dövizler taşıyan grup sloganlar attı ve bir basın açıklaması yaptı.

TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker, yüz binlerce insanın yerinden edildiğini ve bunun sonucunda "zorunlu göç" süreci yaşandığını ifade etti. Paker, "1999'dan beri, ve bilhassa AB süreci bağlamında, sorunun çözümüne yönelik kimi adımlar atıldı. Ancak soruna kalıcı, sürdürülebilir, katılımcı ve demokratik bir çözüm geliştirildiği Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Can Paker, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde 1984-1999arasımda yaşanan çatışmalı dönemde binlerce köyün boşaltıldığını ifade söylenemez" dedi.

MÜSTEŞAR YARDIMCISI ŞARBAK : "GÖÇ BİR KRİZDİ, BİZ BU KRİZİ YÖNETEMEDİK"

Daha sonra kürsüye gelen İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak, yerinden olmuş kişiler meselesinin hem bir sivil toplum örgütü hem de akademik bağımsızlığı olan bir kurum tarafından enine boyuna araştırıldığını belirterek, bu çalışmaların hem sivil toplum örgütleri hem de kamu değerli kuruluşları açısından önemli bir başvuru kayrağı olacağını söyledi. Şarbak, Birleşmiş Milletler'in katkılarıyla Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etüdleri Enstitüsü tarafından yapılan "Türkiye Göç ve Yerinden Olmuş Nüfus Araştırması" nın da 6 Aralık'ta Ankara'da açıklanacağını belirtti.

Geçmişte Türkiye'de terör ve terörle mücadele ortamında göçün engellenmesinin mümkün olmadığını kaydeden Müsteşar Yardımcısı Şarbak, “Fakat göçü hem bu insanların hem de toplumun yararına yönlendirmek mümkün olabilirdi. Bu bir kriz durumuydu. Fakat devlet ve toplum olarak bu krizi yönetemedik" diye konuştu.

Sorunun sadece Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Programı ile çözülemeyeceğinin anlaşıldığını ifade eden Şarbak, Temmuz 2004'te 5233 sayılı Terör ve Terörden Doğan Zararların Tazmini" yasasının çıkarıldığını kaydetti. Şarbak, Yerinden olmuş kişilerin sorunlarının çözümünde elbette tazmin tek başına yeterli değildir. Fakat hem sivil toplum örgütlerinin çeşitli vesilelerle dile getirdikleri devlete karşı güvensizlik sorununun aşılmasında hem de bu insanların kayıplarının telafi edilmesinde tazminat çok önemli bir adım olmuştur. Bu yasanın etkin bir biçimde uygulanmasına hükümetimiz özel önem vermektedir" diye konuştu.

SEMPOZYUMA VAN VALİSİ TANILIR DA KATILACAK

Şarbak'tan sonra söz alan BM Genel Sekreteri'nin eski "Ülke İçinde Yerinden Yerinden olmuş Kişiler Özel Temsilcisi" Dr. Francis Deng de çalışmaları sırasında konuya ilişkin olarak gördüklerini ve sorunun uluslar arası boyutta nasıl algılandığını anlattı.

İki gün sürecek toplantıya hem yurt içinden hem de yurt dışından çok sayıda akademisyen, Birleşmiş Milletler yetkilisi, araştırmacı, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri katılacak. İçişleri Bakanlığı'nı temsilen Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarbak'ın yanı sıra Van Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ve Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan (SHÇEK) Abdullah Karatay da katılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler? Fenerbahçe ligden çekildi mi? Fenerbahçe ligden çekilecek mi, neden çekiliyor? 31 Mart 2024 Pazar günü havalar nasıl? Seçim günü hava nasıl olacak? İstanbul, Ankara ve İzmir'de hava nasıl? Emekli promosyonları bugün mü veriliyor? Emekli promosyon başvurusu nereden yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title