Haberler

Tescilli Ay Çekirdeği 'İnegöl Alası'nın Hasat Zamanı

BURSA'nın İnegöl ilçesinde üretilen ve 'İnegöl alası' adıyla tescillenen ay çekirdeğinin hasadına başlandı.

BURSA'nın İnegöl ilçesinde üretilen ve 'İnegöl alası' adıyla tescillenen ay çekirdeğinin hasadına başlandı. Tarlada hasadını yaptıkları çekirdeği pazar yeri ile özel olarak ayrılan alanlarda kurutan üreticiler, marketlerde kendi çekirdekleri yerine Çin çekirdeği satılmasına tepki gösterdi.

İlçede üretilen ve 'İnegöl alası' adıyla 2013 yılında tescillenen ay çekirdeğinin hasadına başlandı. Tarlada toplanan çekirdekler, geçen yıla kadar çevre yolunda kurutulurken, bu yıldan itibaren pazar kurulan alanlar ile Deydinler ve Ortaköy mahalleleri arasındaki yolda kurutulacak. Pazar yerinde çekirdekleri seren üreticiler, gün boyu başında nöbet tutuyor.

'ÇİN ÇEKİRDEĞİ BİZE ZARAR VERİYOR'

Yiğit Mahallesi'nde çekirdek üretimi yapan Erdinç Kurşun, tescilli ay çekirdeğinin hasadını yapıp, kurutma çalışmalarına başladıklarını söyledi. Kurşun, "Allah hayırlı müşteriler versin. Çin'den getirilen bir siyah çekirdek var. Sağ olsun; bizim İnegöl'ümüzün tüccarları, bu konuda bize zarar veriyorlar. El emeği ile gece- gündüz demeden üretim yapan çiftçilerimiz, bu tüccarlara oldukça kızıyor. Marketlerden aldığımız çekirdek bile bizim çekirdeğimiz değil. Bizim çekirdeğimiz nereye gidiyor? Yurt dışına çekirdeğimiz ihraç ediliyorsa biz neden yurt dışından Çin çekirdeği ithal ediyoruz" diye konuştu.

'ORGANİK ÇEKİRDEK ÜRETİYORUZ'

İnegöl çekirdeğinin, bu sene rekolte ve kalite anlamında çok iyi olduğunu vurgulayan Erdinç Kurşun, şunları söyledi:

"Bizim çekirdeğimiz on numara. Bizim çekirdeğimizdeki lezzeti hiçbir çekirdekte bulamazlar. Organik çekirdek üretiyoruz. Biz üretimimizde kök gübresi atıyoruz. Çin çekirdeğindeki gibi hormonlu gübreler atmıyoruz. Bizim çekirdeğimiz doğal haliyle yetişiyor. Bu yüzden 'İnegöl alası' olan çekirdeğimizi tercih edin; ama nedense kimse kaliteye yaklaşmıyor. Tescilli ürünümüzü heba ediyorlar. Millete Çin çekirdeği yedirecektiniz de niye bu kadar 'İnegöl alası' tescilini almaya uğraştınız?" Bu sene dönümünden ortalama 200 kilo ürün aldıklarını kaydeden Kurşun, geçen yıl kilosunu 6-7 liraya sattıkları çekirdeği bu yıl 8- 10 liradan satmayı hedeflediklerini söyledi. - Bursa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title