Haberler

Terörsüz Şehirlerde Değişim - "Dağa Giden Para Kesildiğinde Hizmeti Gördüler"

CEMAL AŞAN - Van'ın bozulmayan doğası, ceviz bahçeleri, balı ve alabalık tesisleriyle bilinen Çatak ilçesi, görevlendirme yapılmasının ardından yıllardır mahrum kaldığı belediye hizmetlerine de kavuştu.

Bölgenin zorlu coğrafyasına rağmen alt ve üstyapı hizmetlerinin yanı sıra sosyal belediyecilik anlamında hayata geçirdiği projelerle ilçe halkına en iyi hizmeti sunmaya çalışan belediye, devletin kaynaklarını insan odaklı çalışmalar için kullanarak halkın yaşam standardını yükseltmeyi hedefliyor.

Daha önce devletin yanında yer aldıkları için yolları yapılmayan, hizmetlerden mahrum bırakılan en ücra köşedeki mahalleleri de hizmetle buluşturan Çatak Belediyesi, gençler için spor kulüpleri ve kültür merkezleri kurarak gençleri terör örgütünün tuzaklarından kurtarıyor.

İçişleri Bakanlığınca Çatak Belediye Başkan Vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Hacı Asım Akgül, AA muhabirine, 2015'te ilçeye kaymakam olarak atandığını bu nedenle ilçenin sorunlarına hakim biri olarak belediyedeki görevine başladığını söyledi.

Göreve gelir gelmez öncelikle terörle irtibatlı ve iltisaklı olan personelde değişikliğe gittiklerini anlatan Akgül, sonrasında da belediyeyi kurumsal bir yapıya büründürerek vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda projeleri oluşturduklarını ifade etti.

"Sera ve mezbaha açıldı"

Bu yaz dönemini çok iyi geçirerek birçok projeyi halkın hizmetine sunduklarını vurgulayan Akgül, şöyle konuştu:

"İlçemize uygulama serası kazandırdık. 220 bin liraya mal oldu. Bu sera bizim peyzaj çalışmalarında kullanacağımız çiçek ve fidanların yetiştiği sera olacak. Aynı zamanda kurslar açarak vatandaşlara seracılığı öğreteceğiz. Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız program dahilinde ilçeye mezbaha ve canlı hayvan satış yeri kazandırdık. Günlük 110 küçükbaş hayvan kesimi, 50 de büyükbaş hayvan kesim kapasiteli mezbahamız oldu. İlçemizdeki akarsular etrafında hayvan kesimleri yapılıyordu. Bunu da yasakladık ve derelerimiz kirlenmekten kurtarıldı."

Akgül, ilçenin yol sorununu çözmek için yoğun çaba gösterdiklerini ve şu ana kadar 110 kilometre birinci ve ikinci kat asfalt, 32 kilometre de sıcak asfalt çalışması yaptıklarını dile getirdi.

"Dağları delip yol yapıyoruz"

26 kilometre uzunluğundaki Çatak-Bilgi Mahallesi yolunun genişletme ve yenileme çalışmasının devam ettiğini belirten Akgül, coğrafyanın zorluğu nedeniyle yol yapımının zor ve maliyetli olduğunu aktardı.

Akgül, "Burada yol yapımına harcadığımız kaynakla başka bir ilçede 5 katı daha fazla yol yapılabilirdi. Çünkü coğrafya zor. Biz, vatandaşlarımızın en iyi hizmete layık olduğunu düşünerek, dağları delip en uygun standartlarda yol yapıyoruz. Birçok köyümüz bu yoldan yararlanacak. 5 kilometre istinat duvarı örüyoruz. Bu bile çalışmaların zorluğunu ortaya koyuyor." diye konuştu.

"Teröristlerin talimatlarıyla hareket ettiler"

İlçe sakinlerinin dile getirdikleri talepler doğrultusunda hizmet ürettiklerini, bu nedenle çalışmalardan memnuniyetin üst düzeyde olduğunu dile getiren Akgül, şöyle devam etti:

"Bizden önceki yönetimler vatandaştan oy aldılar. Çatak'ta yüzde 87 oranında oy aldılar ama hizmetler konusunda maalesef oyun karşılığını veremediler. Çünkü teröristlerin talimatlarıyla hareket ettiler. Dağa, bayıra, teröristlerin kaçış güzergahlarına yayla yolları, teröristlerin ihtiyaçları doğrultusunda köprü yaptılar. Biz her zaman vatandaşın vergisinin hizmet olarak dönmesini düstur edindik ve bu ilkeyle hareket ettik. Esnafımızla, vatandaşlarımızla görüşüyoruz. İsteklerini alıyor ve bu doğrultusunda hizmet yapıyoruz."

Akgül, göreve başladıkları günden bu yana gençlere ve çocuklara büyük önem verdiklerini anlatarak önceki yönetimin okulları "devletin kurumları" olarak gördüğü için yardım etmediğini söyledi.

Van'ın büyükşehir olmasının ardından belediyelerin bütçelerinden bir kısmını okullara ayırmalarının zorunlu olmasına rağmen tek kuruş bile ayrılmadığının altını çizen Akgül, göreve gelir gelmez merkezdeki ve mahallelerdeki bütün okulların bahçesine toplam 20 bin metrekare parke taşı döşediklerini, çevre düzenlemelerini, ihata duvarlarını yaptıklarını, öğrenciler için güzel bahçeler oluşturduklarını vurguladı.

"Hizmetlerden mahrum bırakılan mahallelere öncelik verdik"

Bilgi, Alaçayır, Eliaçık ve Korulu mahallelerinde 50 bin metrekare kilitli parke taşı çalışması yaptıklarını anımsatan Akgül, özellikle devletin ve milletin yanında yer aldıkları için hizmet alamayan köylere öncelik tanıyarak geçmişte alamadıkları hizmetleri almalarını sağladıklarını vurguladı.

Gelecek yıl için 34 mahalle ve 94 mezrayı da programa aldıklarını bildiren Akgül, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Coğrafyamız zor, hizmet götürmemiz kolay değil ama sınırlı kaynaklarla bütün her yere ulaşmaya gayret ediyoruz. Herkese dokunmaya çalışıyoruz. Sosyal belediyecilik kapsamında yardımlarımız oluyor hizmetler konusunda da en ücra mahalleye hizmet götürmeye çalışıyoruz. Kırsal bölgelerimizde yeni okullar yapıyoruz. Eğitim öğretim hakkının sağlanması için çaba gösteriyoruz. Devletimiz, hükümetimiz bizim yanımızda yer alıyor. Bakanlıklarımız bize büyük destek sunuyor. Çatak'ın en büyük projelerinden birini yapıyoruz. 7'den 70 herkese hitap eden proje. Suni çimden stat yapıyoruz. Basketbol, voleybol sahaları, suni çim saha, yürüyüş ve bisiklet yolları olacak. Her türlü etkinliğin olacağı büyük bir proje olacak. Munzur Çayı'nda olduğu gibi derede plaj yapmayı düşünüyoruz. Deniz kumu getirerek orada güzel bir ortam oluşturacağız."

"Onlar dağa biz spora özendiriyoruz"

Çatak Belediyespor Kulübü'nü kurduklarını ve çocukların spor tesislerinde istedikleri gibi zaman geçirebildiklerini, ders çalıştıklarını söyleyen Akgül, futbol takımlarıyla da gençleri spora yönlendirdiklerini, her türlü desteği sunduklarını ifade etti.

"Biz gençlerimizin imkanlarını yükselterek spora özendireceğiz. Bizden öncekiler çocukları dağa özendiriyordu." diyen Akgül, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Dağa çıkınca 'kahraman' olacağını söyleyerek beyinlerini yıkayarak 13-14 yaşındaki okul çağındaki çocuklarımızı, kızlarımızı dağa götürüyorlardı. Göreve geldiğimizden bu yana dağa katılım minimize oldu. 2 katılım girişimi oldu ama müdahale ettik ve engelledik. Şu anda katılım sıfırlandı. Çünkü dağda bir gelecek yok. Bir hak talebi varsa, demokratik ve hukuk düzeni içinde dile getirildiğinde devletimiz bu hakkı veriyor. Bu konuda vatandaşlarımız da her zaman bize destek veriyor. Hizmetlerden memnunlar. Ziyaretlerde 'Allah devletimize zeval vermesin' tarzında ifadeler kullanıyorlar. Önceki yönetime gelen kaynaklarla aynı miktarla hizmet ediyoruz. Ekstradan gelen kardeş belediyemizin 500 bin lira civarındaki desteği oldu. Maliye Bakanlığının gönderdiği 750 bin liranın dışında ek bir kaynak yok. Tamamen belediyenin genel bütçeden aldığı pay ve bizim önlemlerimiz sayesinde yaptık hizmetleri. Kaynakların etkin ve verimli kullanıldığında vatandaşın bütün taleplerinin karşılandığını gördü insanlar. Dağa giden para kesildiğinde, kaynakların bilinçsizce kullanılması engellendiğinde ne tür hizmetlerin ortaya çıktığını bütün Çataklılar görüyor. Devletinin milletinin yanında olduğu zaman vatandaşların daha iyi hizmetler alacağını düşünüyoruz."

"Eş başkan örgütün belediyedeki temsilcisi"

Akgül, kendilerinden önceki yönetim zamanında vatandaşların talep ve şikayetlerini dile getirebilecekleri bir muhatap bulamadığını anımsattı.

Belediye Kanunu'nda eş başkanlık diye bir sistemin olmadığına işaret eden Akgül, şunları aktardı:

"Ama uygulamada fiilen burada eş başkanlık sistemi kurmuşlar. Başkanlık makamını ikiye bölmüşler. Görünürde yüzde 87 oy alan başkanın maalesef etkisi yok. Eş başkan komiser gibi atanıyor ama karar alma organı değil. Sorumluluk başkana ait ama eş başkanlık sistemiyle başkan etkisiz hale getirilmiş ve eş başkan ise örgütün belediyedeki temsilcisi. Örgüt eş başkana talimat veriyor. Başkanın eli kolu bağlanıyor. Vatandaş seçtiği başkandan hizmet talebinde dahi bulunamıyor. Burada vatandaş belediyeye geldiğinde muhatap bile bulamıyor. Başkan o kadar etkisizleştirilmiş ki hizmet yapamaz hale getirilmiş."

"İşe alımlarda terörist ailelerine öncelik tanınmış"

Akgül, kendilerinden önceki yönetimin personel alımları sırasında başvuranlara, "Ne bedel ödedin?", "Seni neden belediyeye alalım?" şeklinde soru yönelttiğini ve "Kızım, oğlum yeğenim dağda" diyenleri işe aldığını aktardı.

Devlet olarak şehit ailelerine pozitif ayrımcılığın olduğunu, onlara öncelik verdiklerine dikkati çeken Akgül, şunları kaydetti:

"Maalesef onlar da terörist ailelerine öncelik vermişler. Gelir gelmez onların tespitini yaptık, sözleşmeleri bittiğinde yeni sözleşme yapmadık. Kendi personellerimizi kendimiz almaya çalıştık. Çünkü güvenmediğimiz ve dağa hizmet eden personelle vatandaşa hizmet götürme imkanımız yoktu. Bunlar vakit kaybına neden oldu. Ama çok hızlı hareket ederek süreci tamamladık. Yaz mevsimini kaçırmadık ve yatırımlarımızı yaptık. Yapamadıklarımızı seneye yapacağız. Bütün mahallelerimize kilitli parke taşı döşeyeceğiz. Mezralara kadar oyun grupları kuracağız. Önümüzdeki yıl için önemli planlarımız var."

Kaynak: AA / Güncel

Asım Akgül Çatak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
title