Haberler

4 Parti, Terör Zirvesinde Şehitlere Fatiha Okuyup Edip Dağıldı

Güncelleme:

Meclis Başkanı'nın, 4 partinin grup başkanvekilleriyle yaptığı 6 saat süren ve havanda su dövülen terör zirvesine HDP'li Baluken'in sözleri damga vurdu.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın, AK Parti, CHP, HDP ve MHP grup başkanvekilleriyle önceki gün yaptığı ve 6 saat süren 'teröre çözüm arayışı' toplantısının ayrıntıları tutanaklarda ortaya çıktı. Tutanaklarda HDP'li Baluken'in "Günde 10 cenaze kaldırdığımız bir süreçten 50-100 cenaze kaldırdığımız bir iç savaş ve çatışma, kaos sürecine savrulabiliriz." sözleri dikkat çekti.

HAVANDA SU DÖVÜLDÜ

CHP "çözüm komisyonu ve liderler zirvesi", HDP "Çözüm komisyonu, liderler zirvesi ve Cumhurbaşkanı liderlere çağrı yapsın", MHP, "önce terörle ilgili fezlekelerde dokunulmazlığı kaldırması ve terörle mücadele düzenlemelerinin çıkarılması" önerisinde bulundu. Kahraman ise "bildiri yayınlayalım" dedi. Siyasi partiler ne ortaya atılan önerileri ne de Kahraman'ın "bildiri yayınlayalım" teklifine yanaşmayınca TBMM'deki terör zirvesinde 6 saat boyunca havanda su dövülmüş oldu.

ŞEHİTLERE FATİHA OKUYUP DAĞILDILAR

Ortak bir bildiri, liderler zirvesi veya komisyon oluşumu gibi önerilerde anlaşamayan parti yöneticilerinin, toplantının sonunda Kahraman'ın talebiyle şehitler için Fatiha okuyarak dağıldıkları tutanaklara yansıdı.

Grup başkanvekillerinin değerlendirmelerinden tutanağa yansıyan bazı bölümler şöyle:

AK PARTİ'DEN ÇÖZÜM SÜRECİ VURGUSU

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı: Dört parçalı Kürdistan'dan bahsettiğinizde bu şöyle bir anlam taşır: Tarihi ileriye atmak, dört parça Kürdistan'ı birleştirmek ve sonuçta bir Kürdistan kurmak şeklinde çok kolay bir şekilde anlaşılabilir. Eğer maksat bir Kürdistan kurmak ise buna ilişkin ulus devletlere ne söylüyorsanız geçerliliğini yitirir. Maksat demokratik ve özgürlükçü bir zeminde yaşamaksa bunun farklı bir yolu ve yöntemi olmaklığı icap eder. Türkiye'nin terörle karşı karşıya kalmasının nedeni, çözüm sürecinin yolunda gitmeyişi vesaire değil. PKK'nın stratejisine ilişkin yaklaşımı, bölgedeki gelişmeler ve nihayet tabiri caizse ideolojik bir tarzda, Kürt milleti ve devleti kurma istikametindeki tavrıdır. Artık terör örgütü -tırnak içinde- kendi davası olarak rasyonel tezlerin ötesine geçmiş, kan ve şiddetten beslenen, onu mistifiye eden ölümler üzerinden kitleselleşmeye yönelik bir dil ve yaklaşımla bu işleri yürütüyor. Ben çözüm sürecinin hatalarıyla birlikte geleceğimiz bakımından hayati bir rolü yerine getirdiği kanaatindeyim.


"10 CENAZE KALDIRDIĞIMIZ SÜREÇTEN 50-100 CENAZE KALDIRDIĞIMIZ BİR İÇ SAVAŞA SAVRULABİLİRİZ"

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken: Dünya istihbarat örgütlerinin cirit attığı, her türlü ilişkinin kurtlar sofrasında olduğu bir coğrafyadayız ve burada silahlanma mevzusu, bilmem yığınak yapma mevzusu öyle iki yıla, üç yıla yayılacak şeyler değil. Bir hafta içerisinde toplumsal kesimleri, toplumsal kitleleri öyle bir silahlandırırlar ki bu coğrafyada, öyle bir iç çatışma, kaos ortamı yaratılar ki siz bunu fark ettiğinizde çok çaresiz bir durumda kalabilirsiniz. Bizim endişemiz budur. Yarın Allah muhafaza, Türkiye'de, ülkemizde toplumsal kitleler, büyük kitleler şeklinde karşı karşıya gelinirse bu gerilim sokağa, alanlara taşınırsa bu kitleleri silahlandırmak için pusuda bekleyen dünya kadar güç var ve inanın ki bir hafta içerisinde bunu yapabilirler. Günde 10 cenaze kaldırdığımız bir süreçten 50-100 cenaze kaldırdığımız bir iç savaş ve çatışma, kaos sürecine savrulabiliriz. Bu silahlar meselesini nasıl devreden çıkarabiliriz üzerinde yoğunlaşmamız gerektiği kanaatindeyim."

TBMM BAŞKANI MEKTUP YAZMIŞTI

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, terörle mücadele konusunu görüşmek için AK Parti, CHP, MHP ve HDP ile toplantı yapma kararı almıştı. Kahraman, liderlere bir mektup yazarak, perşembe günü yapılacak toplantı için temsilci görevlendirmelerini istemişti.

Kahraman tarafından liderlere gönderilen mektupta, son zamanlarda yaşanan gelişmelere dikkat çekmişti.

Mektupta, özellikle Türkiye'nin güvenliğine ve halkın huzuruna karşı bir saldırı ve tehdide dönüşmekte olan terör konusunu görüşmek üzere 24 Mart Perşembe günü TBMM Başkanlığında gerçekleştirilecek toplantı için liderlerden birer grup başkanvekili görevlendirmeleri talep edilmişti. Mektupta toplantının amacı da farkındalık yaratma karşılıklı bilgi ve fikir alışverişinde bulunma' olarak ifade edilmişti.


KILIÇDAROĞLU, KAHRAMAN'DAN HEREKETE GEÇMESİNİ İSTEMİŞTİ

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Meclisteki makamında kabul etmişti.

Kılıçdaroğlu, 14 Mart'ta Ankara Kızılay'daki bombalı terör saldırısının ardından TBMM'nin devreye girmesini istemişti.

Kahraman'ı da ziyaret ederek bir mektup sunan CHP iideri, "Terör konusunda parlamentoyu harekete geçirmenizi bekliyor, öncülüğünüzde atılacak adımların ivedi ve sürdürülebilir olması gerektiğine inanıyoruz. Terör sorununa son vermek için Meclisteki dört partinin bir araya gelmesinin, sorunun çözümü konusunda iradelerini açık bir biçimde ortaya koymalarını sağlayacak bir çalışmanın başlatılmasının zorunluluğunu vurguluyoruz" demişti.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Naci Bostancı AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title