Haberler

Terör Örgütü PKK'nın Sincar'daki Varlığına Tepkiler Sürüyor

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, terör örgütü PKK'nın Musul'a bağlı Sincar ilçesindeki varlığına ilişkin, "PKK, siyasi ve askeri bir amaç için bu bölgelerde bulunuyor.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Milletvekili Aydın Maruf, terör örgütü Pkk'nın Musul'a bağlı Sincar ilçesindeki varlığına ilişkin, " Pkk, siyasi ve askeri bir amaç için bu bölgelerde bulunuyor. Bugün Pkk, bazı bölgesel devletlerin ajandasına ve siyasetine hizmet ediyor." dedi.

Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, terör örgütü Pkk'nın sorun çıkarmadan Sincar'dan çıkmayacağını, bu yüzden son zamanlarda bölgede gerginlik yaşandığını söyledi.

Pkk'nın Sincar'dan çıkması için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) gerekli uyarıyı yaptığını, örgütün bunu dikkate almaması halinde askeri yöntemlerle bölgeyi terk etmesinin deneneceğini belirten Maruf, " Pkk'nın bölgede olması hem Türkmenler hem de Sincar ve Telafer'de yaşayan bütün etnik gruplar için tehlike oluşturuyor. Pkk'nın bu bölgede bulunması aynı zamanda Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri de olumsuz etkiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Terör örgütünün mutlaka Kerkük, Mahmur, Sincar ve Irak'ta varlık gösterdiği diğer bölgelerden çıkarılması gerektiğini vurgulayan Maruf, Türkmenler ve Irak Türkmen Cephesi olarak taleplerinin bu yönde olduğunu dile getirdi.

Maruf, terör örgütünün Irak'taki varlığının planlı olduğuna dikkati çekerek, " Pkk, siyasi ve askeri bir amaç için bu bölgelerde bulunuyor. Bugün Pkk, bazı bölgesel devletlerin ajandasına ve siyasetine hizmet ediyor. Bu devletler ve yerel güçler, PKK üzerinden siyaset yapmaya çalışıyor. Bunun da bölgede olumsuz etkileri oluyor." diye konuştu.

PKK'nın faaliyetlerinin tüm bölgenin istikrarına zarar verdiğini belirten Maruf, "Bölgede ikinci Kandil'i, üçüncü Kandil'i oluşturmaya çalışıyorlar. Hedefleri budur. Kuzey Irak ile Türkiye arasındaki ilişkilerle bölgedeki siyasi ve askeri istikrara zarar vermek istiyorlar." ifadelerini kullandı.

Türkmen milletvekili, Irak hükümetinin, terör örgütü PKK'yı Sincar'dan çıkarma noktasında "ciddiyetsiz olduğunun görüldüğünü" savunarak, PKK'nın bölgedeki varlığının Türkiye-Irak ilişkilerini de olumsuz etkileyeceğini kaydetti. Maruf, "Irak hükümeti, Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olmak istiyorsa mutlaka terör örgütü PKK'yı söz konusu bölgelerden çıkarmalıdır." dedi.

"PKK, Kürtleri temsil etmiyor"

Aydın Maruf, "Terör örgütü PKK ile mücadelede IKBY Başkanı Mesut Barzani yalnız mı bırakılıyor?" sorusu üzerine şunları kaydetti:

"Barzani, terör örgütü PKK'nın varlığına karşı çıkıyor. Ancak diğer grupların özellikle Bağdat yönetiminin bu konuda ciddiyeti görünmüyor. O yüzden mutlaka birlikte hareket etmeleri lazım. PKK, bölgede daha fazla yayılırsa ileride başka etnik gruplara olumsuz etkileri ve başka büyük sorunlara neden olur. Bu terör örgütü, bölgesel devletlerin siyasetlerine hizmet ediyor. PKK, Kürtleri de temsil etmiyor. Bazı taraflar, PKK'ya yönelik yürütülecek operasyonları Kürt-Kürt çatışması olarak yansıtmak istiyor. Ancak yapılacak operasyonlar teröre karşı olacaktır. Onun için tüm etnik-dini gruplar ve siyasi taraflar ile Irak hükümeti, Barzani'nin yanında yer almalıdır. Biz Türkmenler olarak PKK'nın Sincar'dan çıkarılmasına destek veriyoruz."

Terör örgütü PKK, terör örgütü DEAŞ'ın 2014 yılında Musul'un Suriye sınırındaki ilçesine yönelik saldırılarını bahane ederek bölgeye yerleşmişti. Daha sonra Peşmerge güçleri, bölgeyi DEAŞ'tan temizlese de terör örgütü PKK, Sincar'dan çıkmayı reddetti.

Barzani yönetimi, 3 Mart'ta Sincar ilçesinin Hanesun bölgesine Suriyeli Kürt Peşmergeleri konuşlandırmak istemiş, bunu engellemek isteyen PKK'lı teröristlerin saldırısı üzerine iki taraf arasında çatışma çıkmıştı. Bölgedeki PKK'lılar, Peşmergenin Irak-Suriye sınırını kontrol etmesinden rahatsızlık duyuyor.

PKK'nın bölgedeki varlığına Yezidi, Kürt ve Türkmenlerin yanı sıra Sünni Araplar da karşı çıkıyor. Musul'un önde gelen 20 Arap aşireti temsilcisi tarafından yayımlanan ortak bildiride, "PKK'nın bölgede bulunmasını kabul etmiyoruz. PKK, Sincar ve diğer bölgeleri derhal terk etmelidir. Musul'daki Arap aşiretleri olarak PKK'nın, Peşmerge güçlerine saldırmasını şiddetle kınıyoruz." ifadeleri kullanılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel

Musul Irak PKK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 12. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? İbrahim Hacıosmanoğlu kimdir? TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta çeyrek altının kim aldı? 18 Nisan Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Gelinim Mutfakta Rabia Kimdir? Gelinim Mutfakta Rabia kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title