Haberler

Terör Mutabakakat Muhtırası İmzalandı

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, PKK ile Mücadele Konusunda Mutabakat Muhtırası İmzaladıklarını Belirterek, Muhtıranın Irak'ın Kürdistan Bölgesi Dahil Tamamını İlgilendirdiğini Söyledi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki, PKK ile mücadele konusunda mutabakat muhtırası imzaladıklarını belirterek, muhtıranın Irak'ın Kürdistan bölgesi dahil tamamını ilgilendirdiğini söyledi.

Irak Devlet Başkanı Nuri El Maliki, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Başbakanlıkta gerçekleşen toplantıda konuşmasına "Aziz kardeşim Erdoğan'a bize gösterdiği özel ilgiden dolayı teşekkür ediyorum" diyerek başlayan Maliki, iki ülke arasındaki ilişiklerin geliştirilmesinin Irak ve Türk halkının lehine olduğunu ifade etti. Maliki, 2003 yılında Türkiye ile Irak arasındaki ticaret hacminin 950 milyon dolar iken 2006 yılında

3 milyar dolara çıktığını hatırlatarak, özellikle Türk müteahhitlik firmalarının Irak'ta yapabileği birçok proje olduğunu ve Türk firmalarını Irak'ta memnuniyetle karşılayacaklarını bildirdi. Maliki, Türkiye'nin Basra'da yeni bir konsolosluk açacağını, buna karşılık Irak'ın da Gaziantep'te başkonsolosluk açması için anlaşamaya vardıklarını kaydetti.

Görüşmelerde güvenlik konusunun da ele alındığını belirten Maliki, dünyada ülkelerin terör belasından çok çektiklerini belirterek şunları kaydetti:

"Irak'taki durum malumunuz. Irak'ta terörün üstesinden gelinebilirse dünyada bir çok ülkede terör faaliyetleri sonuçlandırılmış olacak. Bizim, PKK terör örgütü ile mücadelede işbirliği hususunda ortak mutabakatımız var. PKK ve benzeri örgütlerin Irak'ta bulunmasına bugüne kadar izin vermedik ve bundan sona da izin verilmeyecek. Bu alanda işbirliğini gerçekleştirmeye arzuluyuz."

Irak'a komşu ülkelerin ve Türkiye'nin Irak'ın yapılanmasına desteklerinin devamını istediklerini belirten Maliki, "Ben güvenlik anlamında işbirliğini samimi olarak arzuluyorum" dedi. Üst düzey bir heyet ile gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinin hedefine ulaştığının altını çizen Maliki, bakanlarının muhatapları ile görüştüğünü ekonomik ve ticari alanlarda anlaşma yaptıklarını söyledi. İki ülke arasında özellike yeniden yapılandırma, konut ve benzeri alanlardaki işbirliğinin bölge halkının beklentilerine

cevap vermesi durumunda terörün de üstesinden gelinebileceğini ifade eden Maliki, "Önümüzdeki dönemde özellikle güvenlik alanında işbirliğini plandan uygulamaya geçirmek üzere Irak'tan Türkiye'ye bir heyet gelecek" ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından bir gazetecinin PKK ile mücadele konusunda yapılacak anlaşmanın içeriğini sorması üzerine Maliki, terörün iki ülke arasındaki işbirliğinin engellememesi gerektiğini belirterek, "Biz birlikte terörün üstesinden gelmeye kararlıyız" dedi. Bir gazetecinin, "Terörle mücadele anlaşması somut olarak terör örgütü liderlerinin iadesi, ortak operasyon gibi konuları içeriyor mu? Irak bu anlaşma ile ne tahaahüt ediyor?" sorusuna Maliki, Irak'ın teröre hergün kurban verdiğini, olayların devam

ettiğini ve terör belasından çektiğini belirterek, "Sırlarımızdan sızan teröristlerin Türkiye'de terör faaliyetlerinde bulunmalarını üzüntüyle karşlıyoruz. Terör bölgedeki başka taraflardan da kaynaklanıyor olabilir. Ancak herşeye rağmen Türkiye'nin terörden mağdur olması bizi üzüyor. Biz bu alanda işbirliği yapacağız" dedi.

Maliki, bir gazetecinin, "Terörle mücadelede işbirliği anlaşmasının bugün imzalanmamasının nedeni nedir, bir pürüz mü var? Terörle mücadele konusundaki tahaahütleriniz Kürt bölgesine de bağlayacak mı?" sorusu üzerine de şunları kaydetti:

"Sözü edilen anlaşmayı mutubakat altına aldık. Özellikle güvenlik alanındaki görüşmeler üzerinde önümüzdeki günlerde heyetler arası görüşmeler yapılacak. Kürdistan bölgesi, Irak'ın bir bölümüdür. İki devlet arasında varılan mutubakat her iki ülkenin tamamını ilgilendirir ve sorumluluk altına alır."

Bir gazetecinin, 'PKK'yı terör örgütü olarak gördüğünüzü açıklayabilir misiniz?' sorusu üzerine Maliki, taraflar arasında imzalanan belgede buna açıkça değinildiğini ve başta PKK olmak üzere tüm terör örgütleri ile mücadelede işbirliği yapacaklarını söyledi.

(SC-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title