Haberler

Tema, Köydeki Vatandaşları Erozyon ve Çölleşme Hakkında Bilgilendirdi

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma (TEMA) Zonguldak Temsilciliği tarafından Uzun Güney Köyü'ne gerçekleşen ziyarette, vatandaşlara çölleşme ve erozyon hakkında bilgiler aktarıldı.

TEMA Zonguldak Gönüllü İl Temsilcisi Berran Aydan, 17 Haziran 2008 "Dünya Çölleşme ve Mücadele Günü" nedeniyle Kozlu Beldesi Uzun Güney Köyü'ndeki vatandaşlara bilgiler aktardı. Sohbet aşamasında gerçekleşen bilgi toplantısında, Tarım İl Müdürlüğü Proje İstatistik Şube Müdürü Uğur Mert Güçlü tarafından vatandaşlara toprak kullanımı konularında bilgiler verildi. Köydeki vatandaşlara kuraklık, çölleşme, küresel ısınma ve toprağın doğru kullanımı hakkında bilgiler aktaran Aydan, şu şekilde konuştu:

"Zonguldak'ta yaşayan insanlar olarak çok şanslıyız. Yeşil ve mavimiz iç içe. Fakat doğal varlıklarımızı burada yaşayan insanlar olarak sahip çıkmalıyız. Tek bireyler olarak üzerimize düşen görevleri bilmeliyiz. TEMA olarak erozyon ve erozyonun önlenmesi için ne yapmak gerektiğini, toprağı nasıl kullanacağımızı, çölleşmenin nelerden kaynaklandığını, küresel ısınmanın etkileri ve neler yapılabileceği konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmek istedik." "HER GÜN 400 BİN KAMYON DOLUSU TOPRAĞAMIZ YOK OLUYOR" "Ülkemizde son 10 yılda hızla ilerleyen teknolojiyle doğal kaynaklarımız yok olmak üzere.Teknoloji hızla ilerlemesi insanlar için önemli fakat bunları yaparken doğa da güçlükler yaşanmakta. Ülkemizde her gün 400 bin kamyon dolusu toprağımız yok oluyor. Erozyonla birlikte topraklarımız kayboluyor. Bunun önüne geçmeliyiz ve bilinçli davranarak yapmalıyız. Bununla birlikte küresel ısınma nedeniyle hayvan çeşitleri değişmekte, sularımız bitmekte. İnsanlarımız su nedeniyle zor durumda kalmaktadır. Yurt dışında susuzluk nedeniyle açlıklar yaşanmakta. Bunların tek sorumlusu insanlar olarak görevlerimizi yapmalıyız. Geleceğimize sahip çıkmalıyız." "İSRAF YAPMAMALIYIZ" "Biz sıradan insanlar olarak günlük yaşantımızda ne yapabiliriz. Suyu çok dikkatli kullanacağız. Suyu boşa harcamayacağız. Suyu ihtiyacımız kadar kullanacağız. Evlerde su ve elektrik tasarrufu yapmayacağız. Öğrencilerimiz defterlerini boşuna atmamalıdır. Her yıl okul kitapları bir alt sınıf öğrencilerine verilmeli ve kağıt israfı önlenmeli. Biliyoruz ki kağıdın ham maddesi ağaçtır. Ağaçlarımızı boş yere kesmemeliyiz. Yurt dışındaki ülkelerde ağaç kesilmiyor. İhraç ediliyor. Onlar ise tarımda kullanılan bölgelere hızlı büyüyen ağaçlar dikip onları kesiyorlar. Biz var olan ağaçlarımızı kesmeyelim. Veya suyumuzu boş yere akıtıp hayatımızı söndürmeyelim." Ayrıca Berran Aydan, okullarda erozyon hakkında programlarının okul açılışında devam edeceğini, fırsat buldukça köylerde yaşayan vatandaşları erozyon hakkında bilgilendireceklerini kaydetti.

Tarımda istenilen düzeye ulaşılamadığını belirten Tarım İl Müdürlüğü Proje İstatistik Şube Müdürü Uğur Mert Güçlü, "Türkiye kendi kendine yetmiyor. Buğday ve tarım alanlarımızda istediğimiz verime ulaşamıyoruz. Tarımsal alanlarda kuraklıktan faydalı üretim yapılamıyor. Son zamanlarda Zonguldak'ta yağış oranlarını incelediğimizde su oranımızın azaldığı görülmekte. Küresel ısınma ve kuraklığı nasıl önleriz. Bunlarda halkı bilinçlendirme yönlerine gidiyoruz. Zonguldak topraklarında asitlik oranları fazla. Topraklarımızı toprak kireçleriyle kireçlemeliyiz. Erozyonu önleyici girişimlerde bulunmalıyız" dedi.

Bilgilendirme toplantısında köyde yaşayan vatandaşlar erozyon hakkında sorularını temsilcilere yönelterek cevaplarına ulaştılar. Konuşmaların ardından, öğrencilere ve vatandaşlara erozyon ve çölleşme hakkında broşürler dağıtıldı.

(SŞ-SŞ-Y) 17.06.2008 18:17 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title