Haberler

Tema'dan İklim ve Enerji Raporu

Tema Vakfı'nın Devlet ve Yurttaşlar İçin Hazırladığı İklim ve Enerji Raporu, Türkiye'nin Küresel Isınmaya Neden Olan Ülkelerin Başında Geldiğini Gösteriyor.

TEMA Vakfı'nın devlet ve yurttaşlar için hazırladığı İklim ve Enerji Raporu, Türkiye'nin küresel ısınmaya neden olan ülkelerin başında geldiğini gösteriyor.

Türkiye'nin 2004 yılında atmosfere bıraktığı 294 milyon ton atık ile küresel ısınmaya neden olan ülkeler arasında 13. sırada yer aldığına dikkat çekilen raporda, Türkiye'nin 1990-2004 yılları arasında yüzde 72.6'lık bir artış kaydederek atmosferi kirletme konusunda dünyada en hızlı artış kaydeden ülke olmasının endişe verici olduğu kaydedildi. Türkiye küresel ısınmanın getirdiği problemlerden en çok etkilenecek ülkeler arasında olduğu gerçeği TEMA Vakfı'nın hazırladığı raporla bir kez daha ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler'in Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli Raporu küresel ısınma ile ilgili acı gerçeği bir kez daha teyit ederken TEMA Vakfı'nın uzun süredir dile getirdiği 'Eğer tedbir alınmazsa Türkiye 40 yıl sonra çöl olacak' uyarısının artık çok uzak bir gelecek olmadığını destekler nitelikte. TEMA Vakfı'nın devlet ve yurttaşlar için hazırladığı İklim ve Enerji Raporu, Türkiye'nin küresel ısınmaya neden olan ülkelerin başında geldiğini gösteriyor. Türkiye'nin 2004 yılında atmosfere bıraktığı 294 milyon ton ile küresel ısınmaya neden olan ülkeler arasında 13. sırada yer aldığına dikkat çekilen raporda, Türkiye'nin 1990-2004 yılları arasında yüzde 72.6'lık bir artış kaydederek atmosferi kirletme konusunda dünyada en hızlı artış kaydeden ülke olmasının endişe verici olduğu kaydedildi. Hazırladığı raporla dünyaca kabul edilen bilimsel veriler ışığında enerji verimliliğinin sağlanması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının küresel ısınma, açlık, erozyon, çölleşme, ormansızlaşma ve tarım alanı kaybı gibi sorunların çözümü için atılacak önemli bir adım olduğunu savunan TEMA Vakfı, küresel ısınmaya karşı devlet eliyle ve bireysel olarak neler yapılabileceği konusunda alternatif somut teşvik önerileri getirdi.

GÜNEŞ SU ISITMA SİSTEMLERİ

Raporda, Türkiye'nin toplam kurulu güneş sıcak su kolektörü sistemlerinin 17 milyon metrekare civarında olduğu ve 3.5-4 milyon konutta da güneşli sıcak su üretim sisteminin bulunduğu belirtilirken, mevcut kurulu sistemlerin Türkiye'ye 500-600 milyon dolar enerji girdisi sağladığı kaydediliyor. Bu rakamın 18 milyon konut ve ek olarak fabrika, otel, turistik tesis, yurt ve hastanelerde kullanılması halinde Türkiye ekonomisine ısıl enerji katkısının 3-3.5 milyar dolar civarında olabileceği ifade ediliyor. Raporda, çevresel ve ekonomik nedenlerle Avrupa ülkelerinde olduğu gibi pompalı güneş enerjisi sistemlerinde Türkiye'de uygulanan yüzde 18'lik yüksek KDV oranın düşürülmesi istendi.

EV VE KURUM ELEKTRİK SANTRALLERİ

TEMA Vakfı'nın önerileri arasında bütün evlerin bir enerji santrali olma kapasitesinin olduğuna da dikkat çekilirken evlerin çatılarına, dış yüzeylere PV (güneş pilleri) sistemleri ve uygun yerlere rüzgar tribünleri kurulabileceği kaydediliyor. Evlerde PV sistemleri ve küçük rüzgar tribünleri ile elektrik üretim sistemlerini kurmak isteyenler için çift taraflı çalışan elektrik sayaçlarının kullanılmasının sağlanması istenilen raporda, bu sayede bireyler veya kurumlar maliyeti ne olursa olsun kendi elektriklerini üretebilecekleri, ürettikleri elektriği kendilerinin kullanmadıkları saatlerde şebekeye verebilecekleri, şebekeye verdikleri elektriği ihtiyaçları olduğunda tekrar kullanabilecekleri de belirtiliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın son rüzgar potansiyeli tespitlerine de yer verilen raporda, 2020 yılı için öngörülen 3 bin80 megawatt hedefin 9 bin megawatt olabileceğinin görüldüğü, Türkiye'de rüzgar enerjisinin teşvik edilmesinin ve hedeflere ulaşmanın gerçekçe tek yolunun üretilecek elektriğe özendirici fiyat garantisinin verilmesi olduğu ifade edildi. Raporda, ayrıca enerji talebini azaltmaya yönelik teşviklerin de arttırılması gerektiği vurgulandı.

(MÜG-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title