Haberler

Telıasonera Amerikan Mct Corp'u Satın Aldı

İskandinav Telekomünikasyon Şirketi Teliasonera AB, Amerikan Mct Corp. Hisselerinin Tamamını 300 Milyon Dolara Satın Aldı.

İskandinav telekomünikasyon şirketi TeliaSonera AB, Amerikan MCT Corp. hisselerinin tamamını 300 milyon dolara satın aldı.

TeliaSonera'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, TeliaSonera ve MCT Corp. arasında yapılan anlaşmayla, Özbekistan, Tacikistan ve Afganistan'ın lider GSM operatörlerinin MCT Corp.'un elinde bulunan hisseleri toplam 300 milyon ABD Doları (200 milyar İsveç Kron'u) karşılığında TeliaSonera'nın oldu. TeliaSonera, 9 Temmuz'da başlayan satın alma sürecini 16 Temmuz'da tamamladı. TeliaSonera Avrasya Bölge Başkanı Tero Kivisaari, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Söz konusu satın alma, bölgeye olan bağlılığımızı ve gücümüzü artıran bir işlemdir. Ayrıca, TeliaSonera'nın Avrasya'nın lider mobil operatörü olma stratejisini de net olarak ortaya koyduğunun işaretidir" dedi.

Açıklamada, yapılan anlaşma ile TeliaSonera'nın Özbekistan'ın üçüncü büyük mobil operatörü Coscom'un yüzde 99.97'sine sahip olduğu belirtilirken, Coscom'un, 393 bin abonesi, Mayıs 2007 itibariyle de yüzde 11'lik pazar payı bulunduğu bildirildi. Şirketin 2006 net satışının 26 milyon dolar ve FVAÖK'ının (Faiz, vergi, amortisman öncesi kar) 5.8 milyon dolar olarak gerçekleştiğinin ifade edildiği açıklamada, Özbekistan'da cep telefonu kullanma oranının yüzde 13 civarında bulunduğu kaydedildi.

Ayrıca, CJSC Indigo-Tacikistan ve CJSC Ortak Girişimi Somoncom Ortaklığı'nda ise TeliaSonera MCT'nin Indigo-Tacikistan'daki yüzde 60, Somoncom'daki yüzde 59.4 hissesini satın aldığının bildirildiği açıklamada, 377 bin abone sayısı ve Mayıs 2007 itibarıyla yüzde 27 pazar payı ile Tacikistan'ın en büyük ikinci mobil operatörü olan ortaklığın 2006 yılı net satışının 27 milyon dolar, FVAÖK'ının ise 13.7 milyon dolar olarak gerçekleştiği, Tacikistan'da cep telefonu kullanma oranının ise yüzde 20 civarında bulunduğu dile getirildi.

Son alarak, TeliaSonera'nın Afganistan'ın en büyük mobil operatörü olan Telecom Development Company Afghanistan Limited'in (Roshan) yüzde 12.25'ini MCT'den satın aldığına değinilen açıklamada, 1 milyon 300 yüz bin abonesi ve yüzde 50 pazar payı olan Roshan'ın 2006 net satışının 191 milyon dolar ve ve FVAÖK'ının ise 66.5 milyon dolar olduğu, Afganistan'da cep telefonu kullanma oranının ise yüzde 8 civarında bulunduğu belirtildi. Açıklamada, TeliaSonera AB'nin, devir sonrası Özbekistan ve Tacikistan'daki operasyonları konsolide edeceği, Afganistan'daki operasyonu ise finansal bir yatırım olarak raporlarda değerlendireceği kaydedildi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title