Haberler

Tekstilde Hızlı Tüketim Türk Üreticileri Güçlendiriyor

Avrupa'nın Tekstil ve Konfeksiyon Üreticisi Olan Türkiye, Coğrafi Yakınlığı Sebebiyle 4 Hafta İçerisinde İstenilen Özellikte Ürünü Adetli Olarak Teslim Etme Kabiliyetine Kavuşurken, Dünya Pazarında Türk Firmaları Birbirleriyle Rekabet Ediyor.

Avrupa'nın tekstil ve konfeksiyon üreticisi olan Türkiye, coğrafi yakınlığı sebebiyle 4 hafta içerisinde istenilen özellikte ürünü adetli olarak teslim etme kabiliyetine kavuşurken, dünya pazarında Türk firmaları birbirleriyle rekabet ediyor.

Avrupa'daki birçok mağazalar zincirlerine ve dünya markalarına Bursa'dan üretim yapan Akbaşlar Tekstil'in Pazarlama Müdürü Sunay Güler, en büyük avantajlarının iplik üretiminden konfeksiyona kadar her türlü işlemi zincir halinde yapıp 4 haftada malı Avrupa'daki adrese teslim etmeleri olduğunu söyledi. Güler, "100 bin adet bir siparişi, ipliğini büküp örme, apre, baskı ve konfeksiyon olarak 4 haftada teslim ediyoruz. Kumaş ve konfeksiyon dizaynları ile Avrupalılara alternatifler sunuyoruz. Anti stres,

anti baktireyel gibi teknolojik ürünleri geliştiriyoruz. Dizaynırlarımızın tasarladığı ürünler, büyük mağazalar zincirleri tarafından dikkate alınıyor. Dünya çapındaki markaların, Madonna gibi ünlülerle birlikte tasarladığı modelleri de Bursa'daki fabrikalarımızda üretip istedikleri tarihte teslim kabiliyetine sahibiz. Bu özelliklerimiz ile Türkiye olarak Avrupa'nın en çok güvendiği tekstil ve konfeksiyon üreten bir ülkeyiz. Ancak kendi markamızı koyma konusunda henüz cesaretlenemedik. Biz Türkiye'de Gess

Markası ile ürünlerimizi 9 mağazada Türk tüketicilerinin beğenilerine sunduk. Ancak Newyork ve Londra gibi modanın merkezi şehirlerin alış veriş caddelerinde mağaza açma konusunda sağlamcı bir yaklaşımla bekliyoruz. Çünkü dünya marka devleri ile mücadele etme konusunda, dünya ticaretinde ve pazarlamasında yer alma konusunda Türkiye'den Mavi gibi birkaç markanın başarısı ile birlikte, bazı başarısız hamlelerde yaşandı. Bunun için marka konusunda henüz iyi bir ticaret ve pazarlama alt yapısına kavuşmayı

bekliyoruz. Ayrıca Türk firmaları halen Belçika, Danimarka gibi ülkelerdeki firmalara ürün yapıyorlar. Onlarda bunları Avrupa'ya dağıtıyorlar. Ticaretimizi geliştirirsek, bu aracıları da kaldırıp daha geniş pazarlara kendimiz gidebiliriz" dedi.

Kadın fantezi kumaşından, konfeksiyon ürünlerine kadar Avrupa ülkelerinde hızlı bir tüketim anlayışının son yıllarda hakim olmaya başladığına dikkat çeken Güler, "Artık Haziran ayı sonlarında mağazalar yaz indirimine giriyorlar. Türkiye'de de durum bu şekle geldi. 1.5-2 ayda ürünler vitrinden kalkıyor. Moda hızlı değişiyor. Yeni nesil daha da ucuzlayan giyim ürünlerini kısa sürede tüketiyor. 2 ayda bir yenisini alır hale geldi. Bu hızlı tüketim Türkiye'yi Avrupa pazarında çok avantajlı hale getirdi.

Siparişi bir ay sonra teslim ettiğimiz için, Çin'in 5 haftalık yol süresi ile kalite ve tasarımdaki yetersizliği bizi öne çıkartıyor. Yılda 25-30 milyon dolarlık ihracatımızı yeni dizayn ve ürünlerle arttırmayı planlıyoruz" diye konuştu.

İlay Tekstil Üretim Müdür Cemil Parlakay ise her gün 2-3 yeni desen ve ürün dizayn ettiklerini belirterek, "Dünyadaki trendleri yakından takip ediyoruz. Yeni ürünler geliştiriyoruz. Hep yeniyi yapmak için araştırma geliştirmeye önemli bir enerji ve para harcıyoruz. Tekstilde ürün şekli konusunda Türkiye'nin belirleyici konuma geldiğini söyleyebiliriz. Yılda 35 bin metre numune kumaş basıyoruz. Her ay Avrupa'daki müşterilerimizi ziyaret ederek yeni ürünleri ve desenleri anlatıp gösteriyoruz. Sürekli farklı

ürün geliştirmenin peşindeyiz. Bu gayretimizde ihracat rakamlarının artışı olarak bize dönüyor. Ancak Avrupa'daki müşterilerimizde başka bir ülkenin firmaları ile değil, Bursa'daki kendi arkadaşlarımız ile, Türkiye'deki firmalarla rakip konumuna geliyoruz. Bu konuda ülkemiz önemli kayıplar yaşıyor. Avrupa'daki alıcılar bu durumu bildiklerinden bizi birbirimize kırdırıp, önemli miktarda Türk firmalarına kayıp verdiriyorlar. Uludağ İhracatçı Birliği bünyesinde bir araya gelip daha fazla bu meseleleri

konuşabilirsek, fiyat ve uygulamalar konusunda belki önemli bir gelişme kaydedebiliriz. Ancak Türk üreticilerinin birbirleri ile rekabeti, birlikte hareket etme politikası geliştirip ortadan kaldırması gerekiyor" şeklinde konuştu.

(İRF-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? Sabahattin Ali kimdir? Sabahattin Ali kaç yaşındaydı, nereli? Sabahattin Ali eserleri! Sabahattin Ali hayatı ve biyografisi! Turgut Uyar kimdir? Turgut Uyar eserleri, hayatı ve biyografisi Arif Nihat Asya kimdir? Arif Nihat Asya hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Karacaoğlan kimdir? Karacaoğlan eserleri, hayatı ve biyografisi Fuzuli kimdir? Fuzuli şiirleri ve eserleri nelerdir? En güzel Fuzuli şiirleri! Fuzuli hayatı ve tüm kitapları Namık Kemal kimdir? Namık Kemal şiirleri nelerdir? Doğum günü ne zaman? Namık Kemal eserleri ve tüm şiirleri!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title