Haberler

Tekrar) - TOBB Ticaret Odaları Konseyi Toplantısı - Hisarcıklıoğlu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2018'de küresel büyüme ve ticaretin bu yıldan daha iyi olabileceğini belirterek, "Biz de bundan payımızı almalıyız. İstihdam, üretim ve ticaret teşviklerini sürdürmeliyiz.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2018'de küresel büyüme ve ticaretin bu yıldan daha iyi olabileceğini belirterek, "Biz de bundan payımızı almalıyız. İstihdam, üretim ve ticaret teşviklerini sürdürmeliyiz." dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB İkiz Kuleler'de yapılan Ticaret Odaları Konseyi toplantısındaki konuşmasında, Türkiye ekonomisinin her türlü sıkıntıya rağmen, 9 ayda yüzde 7,4 büyüdüğünü, üretim, yatırım ve ticaret hacimlerinin olumlu seyrettiğini söyledi.

Türkiye'nin ihracatta 160 milyar dolarla tarihi zirveyi yokladığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, "2017'nin tamamı için yüzde 7 gibi dünyada pek az ülkenin ulaşacağı bir büyümeyi başarmak üzereyiz. Hükümetimizin hayata geçirdiği teşvik ve destekler, ekonomiyi ve piyasayı hareketlendirdi." diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde istihdam seferberliği başlatıldığını anımsatarak, "Hükümetimiz tarihi istihdam teşvikleri sağlamıştı. Son verilere göre, 1,5 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde en başarılı illerimizi ve şirketlerimizi ödüllendirdik. Cumhurbaşkanımız orada, yeni istihdam teşviklerini de açıkladı. Hedefimiz, 2018'de de benzer bir performans göstermek." ifadesini kullandı.

Faiz oranları ve döviz kurlarındaki yükselişin reel sektörü zorladığını belirten Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankasının faizleri yarım puan artırdığını ve önümüzdeki aylar için de artırma sinyali verdiğini, bu kararın firmaların faiz yüküne olumsuz yansıyacağını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, bu çalkantılı dönemin en az hasarla atlatılması için reel sektöre destekler verileceğine inandıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Taşeron işçilerin kadroya alınması sosyal anlamda olumlu bir adım ancak taşeron firmalar, bir anda tüm işlerini kaybetme noktasına geldi. Bunların banka borçları, çalışanları var. Ne olacakları, nasıl ayakta kalacakları belli değil. Bunlara bir alternatif, bir çıkış yolu sunulmalı. Yemek çekleri-kartları konusunda da birkaç şirketin oluşturduğu oligopol piyasayı kilitledi. Uygulanan komisyonların yüksekliğinden herkes şikayetçi."

Turizm mevsiminde bazı turizm şehirlerinin bütçesiz kaldığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Belediye gelirleri turist miktarı dikkate alınmadan belirleniyor. Vergilerin şirket merkezi olan illerde ödenmesinden dolayı, asıl yükü taşıyan, üretimin yapıldığı şehirlere haksızlık yapılıyor. Üretim ve ticaret hangi şehirde yapılıyorsa vergi gelirinden pay aktarımı da ona göre düzenlenmeli." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, 2017'de elde edilen olumlu sonuçlarla rehavete kapılmamak gerektiğini dile getirerek, "Riskleri göz ardı etmemeliyiz ama fırsatları da gözden kaçırmamalıyız. 2018'de küresel büyüme ve ticaret, bu seneden daha iyi olacak gibi görünüyor. Biz de bundan payımızı almalıyız. İstihdam, üretim ve ticaret teşviklerini sürdürmeliyiz. Kamu ve özel sektör el birliğiyle çalışarak, yüksek büyüme temposunu kalıcı hale getirebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

"Yatırım teşvik belgelerinde yüzde 50 artış var"

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu da Türkiye'nin büyüme performansının devam ettiğini, 2016'daki büyük olaylara rağmen büyüme oranlarının 2017'de iyi bir noktaya geldiğini ifade etti.

Türkiye'nin Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en iyi büyüme oranına sahip olduğunu hatırlatan Yavilioğlu, "Dünya ortalamalarının üzerinde bir oranı yakalamış durumdayız. Bu ciddi çalışmaların sonucudur. Yatırım teşvik belgelerinde yüzde 50 oranında artış söz konusu. Her ne kadar işsizlik oranı yüksek olsa da istihdama katılım oranı oldukça yüksek. Bu oranda Avrupa Birliği'nin önündeyiz. İhracatta 160 milyar dolara yaklaştık. Turizmde de yine bir önceki yıla göre iyileşmeler devam ediyor." dedi.

TOBB Ticaret Odaları Konseyi Başkanı Ekrem Demirtaş da dünyada ekonomik anlamda iyileşme olmakla birlikte siyasi istikrarsızlığın devam ettiğini belirterek, "ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararı Ortadoğu'yu karıştırdı. İsrail'in Filistin'e karşı saldırıları devam ediyor. Kudüs 3 semavi dinin merkezi konumunda. Kudüs kırmızı çizgimiz. Hükümetin bu konuda atacağı tüm adımlarını destekliyoruz." ifadesini kullandı.

Ülke olarak zor bir dönemden geçildiğini dile getiren Demirtaş, "15 Temmuz hain darbe girişiminin tahribatını düzeltmek, terör örgütleriyle mücadele Türkiye'nin önemli gündem maddeleri arasında oldu. Buna uluslararası gelişmeler eklendi." diye konuştu.

Demirtaş, Türkiye ekonomisinin büyümesini memnuniyetle karşıladıklarını ve gurur duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:

"3. çeyrek büyümesi muhteşem bir büyümedir. Bu büyüme son 6 yılın en yüksek büyümesi. Bu nedenle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a ve Başbakanımız Binali Yıldırım'a teşekkür ediyoruz. Ülkemizin geleceğinden endişemiz yok. Güvenimiz somut rakamlardan geliyor. Türkiye'nin bugün geldiği nokta gerçek bir başarı hikayesidir."

Toplantının başlangıcında geçen hafta vefat eden İstanbul Sanayi Odası Başkanı İbrahim Çağlar için saygı duruşunda bulunuldu. Konuşmacılar tarafından rahmetle anılan Çağlar için Fatiha okundu.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Türkiye Kudüs Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title