Haberler

Üniversitenin Elektriğinin "Sonsuz Enerji" ile Karşılanması Hedefi

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin elektrik ihtiyacının bir bölümünün rüzgar enerjisinden karşılanması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında kurulan rüzgar ölçüm istasyonundan, bölge için "yatırıma eşdeğer" sonuçlar alındı Bu yıl sona erecek rüzgar ölçümlerinin ardından projenin yatırım boyutu incelenecek Projenin teknik danışmanı Kerem: "Yaklaşık 12 aydır ölçümler yapıyoruz.

GÖKMEN YÜCE - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinin (MAKÜ) elektrik ihtiyacının bir bölümünün, "Sonsuz enerji" olarak nitelendirilen rüzgardan karşılanması amacıyla başlatılan çalışma kapsamında kurulan ölçüm istasyonundan olumlu sonuçlar elde edildi.

MAKÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesince 2013 yılında, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile üniversitenin Bilimsel ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından desteklenen "Kampüsümüze Rüzgar Tohumları Ekiliyor" isimli proje çalışması başlatıldı.

Proje koordinatörlüğünü Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serdar Salman, teknik danışmanlığını Mühendislik Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. Alper Kerem'in yaptığı çalışma kapsamında üniversitenin İstiklal Yerleşkesi'ndeki yüksek bir alana rüzgar ölçüm istasyonu kuruldu.

Öğr. Gör. Kerem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, rüzgar ölçüm istasyonundaki sensörlerle rüzgar hızını, yönünü, sıcaklığı, nemi ve basınç değerlerini anlık ölçtüklerini söyledi.

"Veriler yatırıma eşdeğer düzeyde gidiyor"

Bu ölçümlerle bölgedeki rüzgar enerjisinin potansiyelini belirlemek istediklerini anlatan Kerem, "Yaklaşık 12 aydır ölçümler yapıyoruz. Ortaya çıkan değerleri analiz ediyoruz. Şu anki veriler bizim için gayet olumlu. Veriler yatırıma eşdeğer düzeyde gidiyor" dedi.

Kerem, 2013 ve 2014 yıllarında Türkiye'de küresel ısınma kaynaklı olduğu tahmin edilen, rüzgar hızlarında düşüş yaşandığını bildirdi. Normalde rüzgar hızı ölçümünde 12 aylık süre yeterken, kendilerinin bu süreyi 24 aya çıkarmayı düşündüklerini anlatan Kerem, 2015 yılı verilerini de görmek istediklerini kaydetti.

Ölçümler tamamlandıktan sonra ellerindeki verilerle analiz ve yatırım boyutlarını inceleme aşamasına geçeceklerine dikkati çeken Kerem, şöyle konuştu:

"Üniversitenin İstiklal Yerleşkesi'nin elektrik enerjisinin bir kısmını rüzgar türbininden, rüzgar enerjisi santrallerinden karşılamayı düşünüyoruz. Ekonomik getirisini şimdiden öngörmek zor. Verileri analiz etmeden net rakamlar veremeyiz ama şu ana kadar elde ettiğimiz veriler yatırıma eşdeğer gidiyor. Biz de artık yavaş yavaş sponsor arayışına giriyoruz. İlgili firmalardan sponsorluk desteği talep ediyoruz."

"Sonsuz enerji"

Rüzgar enerjisinin kaynağının güneş olduğunu dile getiren Kerem, güneşin yeryüzündeki noktaları eşit derecede ısıtamamasından kaynaklanan ısı farkı oluştuğunu, bunun rüzgarı doğurduğunu ifade etti.

Kerem, "Dolayısıyla rüzgar için 'sonsuz enerji' kavramını kullanıyoruz. Rüzgar enerjisi temiz bir enerjidir. Doğaya herhangi bir zararlı gaz salınımında bulunmaz. Termik santrallerin aksine çevreye karbondioksit  ve benzeri gazları göndermez. Bu tür gazlar belirli zamanlarda asit yağmurlarına neden oluyor. Bunlarda çevreyi olumsuz etkiler. Bundan dolayı rüzgar enerjisini tercih ettik" diye konuştu.

"57 bin ağacın yaptığı karbondioksit temizleme işini yapıyor"

Kerem, rüzgar türbinlerinin kuşların ölümüne neden olduğu ve çıkardığı sesin insanları rahatsız ettiği yönünde iddialar olduğunu hatırlattı.

Günümüzde son teknoloji ile üretilen ve uçuş güzergahında olan rüzgar türbinlerinin kuşlara zararının neredeyse yok denilecek kadar az olduğunu vurgulayan Kerem, "250 metre uzaklıktaki bir rüzgar türbininden çıkan ses ortalama 45 desibeldir. Oysa bir ofiste çıkan gürültü 70, otomobil içerisindeki ses 80-90 desibel değerlerindedir. Ayrıca ortalama 500 kilovat gücündeki rüzgar türbini, 57 bin ağacın yaptığı karbondioksit temizleme işlemine denk bir işi üstleniyor" diye konuştu. - Burdur

Kaynak: AA / Teknoloji

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Teknoloji Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title