Haberler

Doğal afetlere ilk müdahale artık hamam böceklerinden!

Güncelleme:

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte 'olmaz' dediğimiz pek çok gerçekleşmeye ve gerçekleştirilmeye devam ediyor. Son gelişmelere göre yakında 'cyborg' hamam böceği sürüleri, depremzedeler için kullanımda olacak. Böylece böcekler, tonlarca moloz altında kalan depremzedelerin ilk müdahaleceleri olma ihtimaline sahip. İşte detaylar!

Böceklerin karnında 4 mikron kalınlığında güneş pili filmi yer alıyor

Japonya'da atılan bir adım, gelecekte doğal afetler sonucundaki arama ve kurtarma görevini farklı bir boyuta taşıyor. Gelişmeye göre bu görev için 'cyborg' hamam böceği sürüleri yer alacak. Japon araştırma devi Riken'deki İnce Film Cihaz Laboratuvarı'ndaki Kenjiro Fukuda ve ekibi tarafından tarafından karşımıza çıkan gelişme oldukça dikkat çekiyor.

Ekip, böceğin karnına sığabilen 4 mikron kalınlığında (insan saçının yaklaşık 25'te biri genişliğinde) esnek bir güneş pili filmi geliştirdi. Film, hamam böceğinin rahat bir şekilde hareket etmesine izin veriyor. Ayrıca pil, böceğin arka kısmındaki duyu organlarına yön sinyalleri işlemek ve göndermek için yeterli güç üretiyor. Böylece böcekler, güneş pillerini ve elektronikleri bir 'sırt çantası' gibi taşıyacak.

Dünya'daki karınca sayısı hesaplandı! Sonuç inanılmaz!

Bu çalışma Singapur'daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi'nin daha önceki böcek kontrol deneylerine dayanıyor. Sonuç olarak yakın zamanda tehlikeli durumlarda robotlar yerine sibernetik böcekleri kullanmak mümkün. Bunun nedeniyse böceklerin robotlara göre verimli bir şekilde her yere girme imkanına sahip olması oluyor.

Kenjiro Fukuda konuyla ilgili bir açıklama yaptı. "Küçük robotların içindeki piller hızla tükeniyor, bu nedenle keşif süresi kısalıyor." Ayrıca açıklamasında bu böceklerin kendi kendine hareket etmesinden dolayı elektriğe ihtiyaç duymadığını belirtti. Ekip bu deneyler için Madagaskar tıslayan hamam böceklerini seçiyor. Bunun nedeni de ekipmanları taşıyacak kadar büyük ve bu duruma engel olacak kanatlara sahip olmaması.

Cyborg hamam böceğine yön vermek için araştırmacılar, özel bir bilgisayar ve Bluetooth sinyali kullanıyor. Böceklerin kendi yürüme yetenekleri dikkate alındığı zaman yönleri karıştırması da olası bir durum. Bir sonraki zor adım ise böceklerin daha kolay hareket etmesi ve sensörlerin mümkün olduğunca küçük olması.

Çıkarılabilen sırt çantası ve film sayesinde böcekler laboratuvar içinde hayatta kalıyor. Böylece böcekler, dört ay içinde olgunlaşıyor ve beş yıl kadar yaşıyor. Araştırmacı Yujiro Kakei, robotik böceğin sırt çantasını 5 bin yen (35 dolar) değerindeki parçalarla yaptığını belirtti.

Peki, siz bu hamam böcekleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

Japonya Japon Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title