Haberler

Teknik Fakülte Mezunları "Kimlik", Myo'lar "Kalite" Sorunu Yaşıyor

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) "Uluslar arası Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansı"nda 4 yıllık teknik eğitim fakültesi mezunlarının "kimlik" sorunu, 2 yıllık meslek yüksekokullarında ise "kalite" problemi yaşadığı vurgulandı.

YÖK tarafından Bilkent Otel'de dün başlayan "Uluslar arası Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansı" sona erdi. Konferans, dünkü açılışın ardından "Yükseköğretimde, uygulama ağırlıklı yeni açılışımlar", "Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinde yeniden yapılanma yaklaşımları" ve "Önlisans programlarından lisans programlarına geçişlerin düzenlenmesi ve bu bağlamda Meslek Yüksekokulu eğitim programlarında yapılabilecek düzenlemeler" başlıklar altında belirlenen gruplarda çalışmalarını sürdürdü. Bugün öğlen saatlerine kadar çalışma grupları düzeyinde faaliyetlerini sürdüren katılımcılar, önerilerini kapanışta katılımcılarla paylaştı.

MYO'LAR KATİLE PROBLEMİ YAŞIYOR

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Dekanı ve YÖK Genel Kurul üyesi Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul çalışma gruplarının önerilerinin toplandığı metni katılımcılara okudu. Meslek yüksekokullarına ilişkin çalışma grubu, bu okulların sayısının, ülke genelindeki dağılımının kalite problemini beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, kalitenin artırılması için sayılarının azaltılması ve MYO'ların belirli merkezlerde toplanması gerektiğini vurgulandı.

MYO'ların izlenecek programların sektörlerin gereksinimlerine uygun ve sektörle birlikte gerçekleştirilmesinin önemli olduğu belirtilirken, iki yıllık ön lisan programlarından 4 yıllık lisans programlarına geçişi sağlayan dikey geçiş uygulamasına yeni açılışımlar getirilmesi önerildi.

SINAVSIZ GEÇİŞ KALDIRILSIN

Çalışma grubu, MYO'lara meslek liselerinden sınavsız geçişin kaldırılmasını, yeni bir giriş sınavının tanımlanması önerdi.

ASKERLİKTE LİSANS MEZUNU HAKLARI TANINSIN

2 yıllık MYO'lara mezunları için "askerlik" konusunda düzenleme yapılması gerektiği kaydedildi. MYO mezunları için askerlik süresinin lisans mezunlarıyla aynı düzeye getirilerek bu okulların teşvik edilmesinin önemli olduğu vurgulandı.

Öte yandan, 2 yıllık ön lisans mezunlarının 4 yıllık lisans programlarına geçişlerinin sağlanması amacıyla Dikey Geçiş Sınav esaslarının yeniden düzenlenmesi istendi.

Öğretim elemanları açısından akademik unvan ve ücret açısından kariyer gelişiminin belirlenmesi, uzun süreli sektörde deneyimin ön şart koşulması, öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısının kabul edilir bir düzeye çekilmesi ve öğretim elemanı alımında merkezi sınav şartının aranması gerektiği belirtildi.

TEKNİK FAKÜLTELER "KİMLİK" SORUNU YAŞIYOR

"Mesleki ve Teknik Eğitim Fakültelerinde yeniden yapılanma yaklaşımları" başlıklı çalışma grubu ise teknik fakültelerin istihdama bağlı olarak "kimlik" sorunu yaşadıklarına dikkat çekti. Mesleki ve teknik eğitim fakültesi mezunlarına kamuda Milli Eğitim Bakanlığı'nın dışında istihdam alanı açılmadığı, MEB'in istihdamının da sınırlı olduğunu kaydederken, teknik okullara "kimlik" kazandırılması, mezunların hangi alanlarda istihdam edilebileceklerinin belirlenmesi istendi. Bu komisyonda askerlikle ilgili düzenleme önerisinde bulundu.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title