Haberler

Tekirdağ İçin Plansız Sanayileşme Tuzağından Çıkış Stratejileri"

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hazırlanan "Tekirdağ İçin Plansız Sanayileşme Tuzağından Çıkış Stratejileri ve 2023 Senaryoları Raporu" düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) ile Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğiyle hazırlanan "Tekirdağ İçin Plansız Sanayileşme Tuzağından Çıkış Stratejileri ve 2023 Senaryoları Raporu" düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

TRAKYAKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Tekirdağ İçin Plansız Sanayileşme Tuzağından Çıkış Stratejileri ve 2023 Senaryoları Raporu kapsamında kent ve bölgenin sorumluları bir araya gelerek, ortaya çıkan raporu değerlendirdi.

Tekirdağ Valisi Enver Salihoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, kentin sanayi alt yapısına ve son yapılan yatırımlara değindi.

Kentin sorunlarına parmak basan ve çözüm önerileri sunan raporu kendilerinin de dikkate alacaklarını belirten Salihoğlu, şunları kaydetti:

"Trakya'nın son 30 yılda meydana gelen çevre kirliliği ile ilgili problemini 2017'de devreye girecek olan arıtma ve derin deşarj sistemi ile çözmüş olacağız. Organize sanayileri bölgelerindeki alt yapı çalışmalarını da hesaba katarsak tüm bu sistem için yaklaşık 2 milyar TL'lik bir yatırım yapmış olacağız. Bu yatırımların hepsi tam kapasite çalışmaya başladığı zaman Marmara Denizi'nin ve Trakya'nın çevre kirliliği sorunu ortadan kalkmış olacaktır. Her konuya olduğu gibi bu projemize de eleştiriler geldi. Eleştiri iş yapmanın doğasında vardır ancak bu projenin uygulama sürecinde çok değerli uzmanlarla çalıştık. Bunların içinde İstanbul Teknik Üniversitesi'nin, Namık Kemal Üniversitesi'nin değerli hocaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman Bakanlığı'nın değerli uzmanları var."

İşini iyi bilen insanlarla çalıştıklarını ve projelerine güvendiklerini vurgulayan Salihoğlu, yapılan yatırımın karşılığını en yakın zamanda alacaklarından emin olduklarını ifade etti.

Organize sanayi bölgelerinin kapladığını alanın 52 bin dönüm olduğunu hatırlatan Vali Salihoğlu, "Bu bölgelerimizin imar planları tamamlandı. Buralarda daha önce arazi alanlar nedeniyle arsa fiyatları da bir taraftan yükseliyor. Yatırım yapmak isteyen bazı yatırımcılarımız bu alanların pahalı olması nedeniyle OSB'lerin dışına fabrika yapmak istiyorlar. Bunlara izin vermemiz ve göz yummamız bizden beklenmesin. İnşallah alacağımız yeni önlemlerle OSB'lerde arsa spekülasyonu yapan ve sanayicilikle ilgisi olmayanların da önüne geçeceğiz" ifadesini kullandı.

"Her il için ayrı vizyon hazırlandı

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise ajansın yüksek katma değerli üretim yapısıyla doğal ve kültürel değerlerini koruyarak gelişen, iş birliği ve yenilik kültürünün egemen olduğu, yaşam ve refah seviyesi yüksek Trakya vizyonunun gerçekleştirilmesi amacıyla bölgede paydaşlarla birlikte yürüttüğü çalışmalarını artan bir hızla sürdürüldüğünü söyledi.

Bölge kalkınmasına yönelik yerel dinamiklerin analiz edilmesi ve yatırım ortamının etkin değerlendirilmesi amacıyla 2014 yılı içerisinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini kapsayan bir çalışma başlatıldığını bildiren Şahin, şöyle devam etti:

"Çalışma kapsamında, TR21 Bölgesini oluşturan Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli illerinin ekonomik performansı Türkiye ortalaması ve bölge illeri ile karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş ve gelecek 10 yıllık süre içinde bölge illerinin büyüme hızının yükseltilebilmesini sağlayacak olan bir vizyon her il için ayrı ayrı hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında bölge illerinde faaliyet gösteren iş insanları, ilin yerel aktörleri ve üniversite öğretim üyeleri ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiş, odak grupları ile toplantılar yapılmış ve anket uygulanmıştır. Bu görüşmelerden ve anketlerden elde edilen veriler ışığında her il için bir vizyon ortaya konmaya çalışılmıştır."

Konuşmaların ardından şehrin gelişmesi için alınacak önlemler ve hazırlanan rapor sunum eşliğinde katılımcılarla izletildi.

Toplantıya Çorlu Kaymakamı Levent Kılıç, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, Çorlu Belediye Başkanı Ünal Baysan, Çorlu Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Enis Sülün, ÇİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Celal Öğücü, TRAKYASİFED Yönetim kurulu Başkanı Aynur Süleymanoğlu, EDSİAD Başkanı İsmet Açıkgöz ve davetliler katıldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Enver Salihoğlu Tekirdağ Çorlu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title