Haberler

Tek Haneli Düşük Enflasyondan Taviz Yok

Devlet Bakanı Şimşek, 'Türkiye'de Stagflasyon Yani Durgunluk İçerisinde Enflasyon Var, Demek İçin Çok Erken.' Açıklaması Yaptı.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye'de stagflasyon, yani durgunluk içerisinde enflasyon var, demek için çok erken. Ekonominin durgunluk içinde olduğuna dair ciddi bir emare yok" dedi.

Şimşek, enflasyondaki yükseliş için de, "Biz hiçbir şekilde yüksek enflasyona razı değiliz, olmayacağız. Türkiye birtakım şoklardan geçmektedir. Bu şokların yansımaları tabii ki hissedilecektir. Bizim hiçbir, şekilde hiçbir koşulda düşük tek haneli enflasyondan vazgeçmemiz mümkün değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, 2008-2012 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Mali Çerçeve'yi basın toplantısı ile açıkladılar. Şimşek, faiz dışı fazla verilmeye devam edileceğini belirterek, "Mali disiplinde herhangi bir gevşeme sözkonusu değildir" dedi.

Ekonomide durgunluk yaşanıp yaşanmadığını değerlendiren Şimşek, "Türkiye'de stagflasyon yani durgunluk içerisinde enflasyon var, demek için çok erken. Ekonominin durgunluk içinde olduğuna dair ciddi bir emare yok. Ekonomide ciddi bir durgunluk var gibi bir yaklaşım için henüz erken, veriler bunu desteklemiyor" dedi.

Enflasyondaki artış eğiliminin Türkiye'ye özgü olmadığını, tüm dünyada bulunduğunu belirten Şimşek, Türkiye'nin çok ciddi birtakım şoklardan geçtiğinin altını çizdi. Yüzde 9,2'lik enflasyonun yüzde 6,1'inin enerji ve gıdadan kaynaklandığını, bu nedenle para politikasının etkinlik alanın dışında kaldığını anlatan Şimşek, "Geçici olmasını umut ediyoruz. Orta vadede bu şokların etkisi azalacak ve enflasyon çekirdek enflasyonla tutarlı bir şekilde azalacak" diye konuştu.

Fiyat istikrarının çok kritik olduğunu vurgulayan Şimşek, "Çünkü büyüme ile fiyat istikrarı arasında çelişki yoktur. Düşük haneli enflasyonu yakalarsak Türkiye yüksek büyüme ile yoluna devam edecektir" dedi.

-HİÇBİR ŞEKİLDE YÜKSEK ENFLASYONA RAZI DEĞİLİZ-

"Biz hiçbir şekilde yüksek enflasyona razı değiliz, olmayacağız" diyen Şimşek, enerji ve gıda çıkarıldığında enflasyonun hedeften çok uzak olmadığını ifade etti. Diğer ülkelerle aradaki farka bakılırsa Türkiye'de enflasyonun düşük kaldığını ileri süren Şimşek, "Aradaki farka göre muhtemelen tarihin en düşük noktasında. Dolayısıyla nispi bir başarı vardır. Türkiye birtakım şoklardan geçmektedir. Bu şokların yansımaları tabii ki hissedilecektir. Bizim hiçbir, şekilde hiçbir koşulda düşük tek haneli enflasyondan vazgeçmemiz mümkün değildir" diye konuştu.

Kamu harcamalarının niteliğinin önemli olduğunu kaydeden Şimşek, istihdamı artıracak, GAP'ta üretimi yükseltecek harcamaların enflasyonist olmadığını söyledi. Şimşek, enflasyon konusunda Merkez Bankası'nın sonuna kadar destekleyeceklerini de bildirdi.

-GAP'A YILDA 3,5-4 MİLYAR YTL AKTARILACAK-

Devlet Bakanı Şimşek, GAP Eylem Planı'nın yakında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacağını söyledi. GAP'ı bitirecek nitelikte kaynak aktarımında bulunulacağını belirten Şimşek, yılda 3,5-4 milyar YTL kaynak aktarılacağını bildirdi. Şimşek, 2008 yılında ise bu tutarın daha aşağıda kalacağını, ek olarak yapılacak kaynak aktarımının 1 milyar YTL olacağını kaydetti.

IMF ile anlaşmanın 9 Mayıs'ta İcra Direktörleri Kurulu toplanıp gözden geçirmeyi onayladığında sona ereceğini ifade eden Şimşek, ilk kez üst üste iki IMF programının başarılı biçimde sonuçlandırıldığını söyledi. 10 Mayıs'tan itibaren program sonrası izlemenin başlayacağını belirten Şimşek, daha sonraki aşamada hükümetin yeni dönem uygulamasına karar vereceğini söyledi. Hükümetin Türkiye'nin kredibilitesini yükselttiğini savunan Şimşek, IMF ile programın başarılı olmasında siyasi iradenin öneminin büyük olduğunu ileri sürdü.

-YENİ FDF BORÇ-BÜTÇE YAPISI VE YATIRIMLARA GÖRE BELİRLENDİ-

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, toplam kamu faiz dışı fazlasının yüzde 4,2'den yüzde 3,5'e düşürülmesinin mali disiplinde gevşeme anlamına gelmediğini ifade ederek, "Faiz dışı fazla daha önce yüzde 6,5'ti, yüzde 5,5'e indirdik. Yüzde 5,5'lik faiz dışı fazla, yeni GSYH hesaplarında yüzde 4,2'ye tekabül ediyor. Bu rakam, yeni borç ve bütçe yapısı ile yeni yatırım programına göre belirlendi" dedi.

Mali disiplinde esas olanın faiz dışı fazla değil, bütçe açığı olduğunu söyleyen Unakıtan, faiz dışı fazla aşağı yönlü değişirken, bütçe açığının yüzde 1,9'dan yüzde 1,4'e çekildiğini kaydetti.

"Faiz dışı fazla sihirli bir rakam değildir. İlla şu kadar olacak, eskiden neyse aynen duracak diye bir şey yok" diyen Unakıtan, vergi gelirlerinde kalıcı artışlar olursa, faiz dışı fazla ve bütçe hedeflerini bozmamak kaydıyla yatırım bütçesinin artırılabileceğini belirtti. Unakıtan, "Türkiye'nin eski krizlere dönmemesi lazım. Kapı kapı dolaşıp borç dilenmektense kendi kaynakları ile ayakta durması lazım. Onun için de sağlıklı vergi gelirleri gerekiyor" diye konuştu.

-GAP, MAHALLİ İDARELER VE İSTİHDAM HAKETİ HARCAMALARI ARTIRACAK-

Yeni mali çerçevede harcama artışlarının GAP, mahalli idare paylarındaki artış ve istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasından kaynaklandığını bildiren Unakıtan, özelleştirme gelirlerinin GAP ile ulaştırma başta olmak üzere altyapı yatırımlarına aktarılacağını söyledi.

Büyüme oranlarının Avrupa ortalamalarının üzerinde olduğunu ifade eden Unakıtan, "Avrupa ülkeleri bizim bu pek memnun olmadığımız yüzde 4'lerde, 5'lerde büyümeyi görseler takla atarlar adamlar. Biz de böyle bir büyüyebilsek diye. Bizde durgunluk falan olmaz da eski büyümeler olmaz. Yüzde 9,1 büyüme görür müyüz, büyümeyiz arkadaş, kusura bakmayın. Dünyanın haline bak. Dünya toz duman gidiyor bize de tesiri olacak yani" diye konuştu.

-TELAŞA GEREK YOK-

Bütçenin iyi gittiğini savunan Unakıtan, "Yeise kapılacak bir durum yok. İşleri etkileyecek şekilde bir durgunluk söz konusu değil. Telaş edilecek, paniğe kapılacak bir durum söz konusu değil. Rahat olun" dedi.

Unakıtan, 2011 yılında bütçe açığında görülecek kısmi artışın nedeninin, vergi gelirlerinde aracılık maliyetlerinin düşürülecek olmasından kaynaklanacağını söyledi. Finansman maliyetlerinin azaltılmasının gerektiğini vurgulayan Unakıtan, bu nedenle 2011 yılında vergi gelirlerinde azalma olacağını ifade etti. Yakında açıklanacak olan Nisan bütçe sonuçlarına göre açıkta hedeflerin altında kalındığını kaydeden Unakıtan, Türkiye'nin durumunun iyi olduğunu, vergi artışına ihtiyaç bulunmadığını da söyledi. (ANKA)

(YLD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title