Haberler

Tek Bir Damla Petrol Harcamadan Dünyayı Dolaştı

İsviçreli Mühendis Louis Palmer (36), "Solartaxi" Adını Verdiği Güneş Enerjisiyle Çalışan Aracıyla 3 Temmuz 2007'de Çıktığı Dünya Turunu, "Tek Bir Damla Petrol Harcamadan" Tamamlayarak, Bir İlki Gerçekleştirdi.

İsviçreli mühendis Louis Palmer (36), "Solartaxi" adını verdiği güneş enerjisiyle çalışan aracıyla 3 Temmuz 2007'de çıktığı dünya turunu, "tek bir damla petrol harcamadan" tamamlayarak, bir ilki gerçekleştirdi.

"Güneş enerjisi tutkunu" Balmer, 1,5 yıl önce yola çıktığı İsviçre'nin Luzern kentine, Batıdan Doğuya, dört kıtayı ve 40 kadar ülkeyi geçerek 53 bin 451 km yol katettikten sonra bugün öğle saatlerinde vardı.

Doğu Avrupa, Orta Doğu, Hindistan, Yeni Zelanda, Avustralya, Güneydoğu Asya, Çin ve ABD'den sonra ülkesine ulaşmadan önce Fransa, İngiltere, İskandinavya ve Almanya üzerinden giden Palmer, İsviçre'den birçok mühendislik fakültesinin eseri olan aracıyla gelişinde, "Bir damla petrol harcamadan ilk dünya turumuzu tamamladık" diye konuştu.

İki koltuklu, üç tekerlekli güneş otomobili, fotovoltaik panellerle kaplı 6 metre karelik bir römorktan oluşuyor. Güneşli bir günde saatte azami 90 km hızla 400 km yol alabilen Solartaxi'nin menzili gece ya da bulutlu havada 60 km'ye düşüyor.

Araç, kendi fotovoltaik panellerinden sağladığı enerjinin yanı sıra geçtiği ülkenin elektrik şebekesinden de yararlanabiliyor.

Koca dünya turu boyunca mekanik sorunlardan ötürü sadece iki gün arıza yapan Solartaxi'nin "yenilenebilir enerjilerin hakiki elçisi" ve sürücüsü Palmer, "amaçlarından birisinin hem ekolojik, hem ekonomik hem de güvenilir olan yenilenebilir enerjiler konusunda mümkün olduğunca çok insanı ikna etmek olduğunun" altını çizdi.

Aralarında BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Hükümetlerarası iklim gelişimi uzmanlar grubu Başkanı Rajendra Pachauri'nin gibi isimlerin de bulunduğu bin kadar kişinin de yolcu olarak bindiği araç, ne Arap yarımadasının dayanılmaz sıcaklarında, ne de Amerika'nın sarp dağlarını tırmanırken "tık" dedi.

İsviçre'de 16 yaşından beri oturan Macaristan doğumlu Palmer, yolculuğu sırasında 100 kadar basın toplantısı yaptığını belirtirken, tahminine göre 500 ila 600 milyon insan bu macerasından bahsediyor.

Palmer, bundan sonraki hedefinin çok daha hızlı yeni bir araçla 80 günde devri alem olduğunu belirtiyor.

Araç, İstanbul'a geldiğinde İstanbul Teknik Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtılmıştı.

Aracın sürücüsü Louis Palmer, yaptığı konuşmada, güneş enerjisiyle çalışan aracın 20 yıl önceki bir hayali olduğunu belirterek, "Küresel ısınma gibi çok büyük bir problemimiz var. (Madem ki güneş enerjili bir araç alamıyorum. Öyleyse ben yaparım ve dünyayı dolaşarak insanlara karbondioksit salımı olmayan aracın mümkün olabildiğini gösterebilirim) dedim" şeklinde konuşmuştu.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title