Haberler

Teis: "İlaç Ambalajlarının Küçültülmesi Hasta ve Eczaneleri Mağdur Edecek

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan; Küçük İlaç Ambalajı Uygulamasının Başta Hastalar Olmak Üzere Tüm Eczaneleri Zor Durumda Bırakacağını Söyledi. Türkiye'nin Hasta ve İlaç Profili Çıkartılmadan Böyle Bir Uygulamaya Geçilmesinin Yanlış Olduğunu Savunan Saydan, Gerekli Alt Yapı Çalışmalarının İse Henüz Tamamlanmadığına Dikkat Çekti.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan; küçük ilaç ambalajı uygulamasının başta hastalar olmak üzere tüm eczaneleri zor durumda bırakacağını söyledi. Türkiye'nin hasta ve ilaç profili çıkartılmadan böyle bir uygulamaya geçilmesinin yanlış olduğunu savunan Saydan, gerekli alt yapı çalışmalarının ise henüz tamamlanmadığına dikkat çekti.

TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç ambalajlarının küçültülmesi ve geri ödemeler konusunda yaşanan sıkıntılarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. İlaçta 1 Ocak 2007'den itibaren küçük ambalaj uygulamasına geçileceğini hatırlatan Saydan, "Söz konusu uygulamaya bakarsak küçük sonuçlar için yapılan devasa karmaşa ile karşı karşıyayız" dedi.

     Uygulama kapsamındaki ilaçların kronik ağrılara etkili ilaçlar olduğuna dikkat çeken Saydan, "Ülkemizde ve dünyada her iki kişiden birinin kronik ağrı çektiği ve Türkiye'de ağrı sıklığının yüzde 63.5'i bulduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur. Ancak yapılacak yeni uygulamada ülkenin ağrı profili çıkarılmadan ve konuda istatistiksel araştırmalar yapılmadan yeni düzenlemelere gidilmeye çalışılmaktadır" diye konuştu.

     Türkiye'de ilaç ambalajı standardı bulunmadığına dikkat çeken Saydan, 1 Ekim'de uygulamaya geçilmesi öngörülen uygulamanın, gerekli sanayi çalışmalarının tamamlanması için 1 Ocak 2007 tarihine ertelendiğini hatırlattı.

     Uygulamaya sınırlı günler kala hala eczacılar, küçük ambalaj uygulaması ile ilgili neler yapılacağı yönünde bilgi verilmediğini aktaran Saydan, "Biz küçük ambalajlı ilaç üretimine karşı değiliz. Eczacılar olarak istediğimiz, her türlü verisi tamamlanmış, istatistiği yapılmış olan standart ilaç ambalajına geçilmesidir. Ancak bu haliyle; eczacılara danışılmadan ve yeterli bilgi verilmeden uygulamaya konulmasını istemiyoruz" diye konuştu.

     Bir çok ilacın 30'luk ve 20'lik tabletinin eczane raflarında bulunduğunu söyleyen Saydan, "Peki küçük ambalaj uygulamasına gidildiğinde yani bu ilaçların 10 tabletlik formları çıkartıldığında diğer ilaçlara ne olacak?" diye sordu.

Uygulamanın hastaları da mağdur edeceğini belirten Saydan şöyle devam etti:

"Uygulamaya geçildiğinde; ambalajlar küçülecek, fiyatları düşecek ama hasta en fazla 1 hafta ya da 10 gün bu ilacı kullanabilecek. Peki sonra ne olacak? Hasta tekrar hastaneye gidecek, sıra bekleyecek ve ilacı yeniden yazdıracak. Yani bir ilacı bir ay kullanması gereken hasta yaklaşık 3 ila 4 kez aynı prosedürü tekrarlayacak. Bu da hastanın ve doktorların iş gücü ve zaman kaybına, ayrıca eczane ve hastanelerde yığılmalara sebep olacak. Bunun yanısıra; kağıt, kırtasiye masrafları, yol giderlerini ve tedavi masraflarını da bu hesaba katarsak, görünen o dur ki bu uygulama bir yandan tasarruf yapılırken öbür taraftan yine maddi manevi kayıplara yol açacaktır"

"2.5 MİLYAR YTL ALACAĞIMIZ BULUNUYOR"

Nurten Saydan, 2006 yılı sonuna gelinmesine rağmen 18 iş gününde yapılması gereken ödemelerin 90 günü geçen sürede yapıldığını, yeşilkart reçete bedellerinin özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde birçok eczaneye halen ödenmediğine dikkat çekti. Sosyal Güvenlik Kurumları'ndan 3'te 1'i Emekli Sandığı'ndan olmak üzere toplam 2.5 milyar YTL alacağın bulunduğunu kaydeden Saydan, "Bu ödeme gecikmeleri yüzünden ekonomik sıkıntıya düşen birçok eczane kapanma noktasına gelmiştir. Eğer bu belirsizlik giderilmezse kepenk kapatma eylemine gerek kalmadan bir çok ezcane birdaha açılmamak üzere kepenk kapatacaktır" şeklinde konuştu.

     Saydan, söz konusu borcun ödenmesine ilişkin bir ödeme takviminin ise halen kendilerine ulaşmadığını aktardı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title