Haberler

Teeskopla Görüntülenen Gök Cisimleri Bizlere O Cismin O Anki Görüntüsünü Göstermiyor

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, Gökyüzünde Bulunan En Uzak Cismin, Teleskopla Görüntülendiği Anın, Bundan 13 Milyar Yıl Önceki Hali Olduğunu Söyledi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Astrofizik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, gökyüzünde bulunan en uzak cismin, teleskopla görüntülendiği anın, bundan 13 milyar yıl önceki hali olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Osman Demircan, üniversite olarak astrofizik çalışmalarını önem verdiklerini belirterek, "6 yıl önce Ulupınar mevkiinde kurduğumuz gözlemevinde çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Elimizde bulunan teleskoplarımızla gökyüzünü saniye saniye izleyebiliyoruz" dedi.

Gök cisimleri hakkında da bilgi veren Demircan, teleskopla görüntülenen gök cisimlerinin bizlere o cismin o anki halini göstermediğini de belirterek, "Örneğin, bizler teleskopla baktığımızda dünyamıza en uzak mesafede bulunan Pluton gezegeninin yaklaşık 6 saat önceki halini görebiliyoruz. Dünya ile Pluton arasındaki mesafe sebebiyle oradan gelen ışık ancak 6 saat sonra buraya ulaşabiliyor. Dünyanın en büyük teleskoplarından biri Havai'de. Bu teleskopla yapılan gözlemlerde, uzayda plazma halinde dağılmış madde tespit edildi. Bu plazma halindeki maddenin görüntüsü ise yaklaşık 13 milyar yıl öncesine ait. Yani bizler bu plazmayı görüntülerken aslında o yerin 13 milyar yıl önceki halini görüntülemiş oluyoruz. Aradan geçen bu kadar uzun zaman içinde o bölgelerde çok şeyler değişmiş olabilir. Işığın yansıması ancak bu kadar sürede dünyamıza ulaşabiliyor." diye konuştu.

Osman Demircan, özellikle geceleri gökyüzüne baktığımızda görülen yıldız kaymalarının ise atmosferde olması sebebiyle zaman kaybı olmadan o anda görüldüğünü anlatarak, "Bu tür yıldız kaymaları anında görülebiliyor. Çünkü bunlar atmosferde çok yakın bölgede oluşuyor" dedi.

(AÖ-MŞ)

16.08.2007 12:40 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title