Haberler

Teb Fintech Future Four Programı

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, "TEB olarak bankacılık ve finans dünyasını değiştirecek teknolojilerin Türkiye'den çıkacağına inanıyoruz.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, "TEB olarak bankacılık ve finans dünyasını değiştirecek teknolojilerin Türkiye'den çıkacağına inanıyoruz." dedi.

TEB Fintech Future Four Programı'nın yeni dönemi ve Nestholma ile iş birliği düzenlenen basın toplantısı ile duyuruldu. Toplantıya TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, TEB Özel Bankacılık Pazarlama ve Merkezi Satış Direktörü Hayri Telekoğlu, Nestolma Kurucu Ortağı Antti Kosunen ve Startups.watch & FintechStartup Kurucusu Serkan Ünsal katıldı.

Mendi, toplantıda yaptığı konuşmada, "TEB olarak bankacılık ve finans dünyasını değiştirecek teknolojilerin Türkiye'den çıkacağına inanıyoruz. Yenilikçi finans teknolojileriyle finans sektörünün bir arada yaşaması gerekiyor. Geçen yıl başlatığımız TEB Fintech Future Four Programı ile bankacılık ve finans sektörünün problemlerine ve ihtiyaçlarına inovatif çözümler üreten start-up'ları desteklemeyi ve onlarla sektöre yeni ve farklı ürünler sunmayı hedefledik." ifadelerini kullandı.

Geçen yıl TEB Fintech Future Four Programı kapsamında start-up'lara projelerinin ilk müşterisi olma fırsatı ve ticarileşmede gerekebilecek mentorluk gibi hizmetler sunduklarını aktaran Mendi, sözlerine şöyle devam etti:

"Finale kalan 4 proje, banka içinde final ürünü yaratmak amacıyla bankacılık mevzuat ve uygunlukları, hukuksal süreçler, ürün güvenliği ve teknoloji uygunluğu gibi alanlarda uzman ekiplerle birlikte çalıştılar. TEB Girişim Bankacılığı ise şirket kurulumu, hukuki destek, ortaklıklar, patent edinme ve müşteri kazancı gibi konularda destek sundu ve girişimcilere iş yönetim danışmanlığı, girişimcilik eğitimleri, ofis ve destek hizmetleri sağladı. Gururla belirtmek isteriz ki başvurular içerisinden seçilen ve son dörde kalan 4 projeden ikisi olan Zekai ve Chatbank TEB bünyesinde kurumsal inkübasyona alındı."

Gökhan Mendi, Kuzey Avrupalı Fintech Hızlandırıcı Programı Nestholma ile danışman ortak olarak projelerini yeniden düzenlediklerini söyledi.

Kuzey Avrupa'nın fintekler alanında en önde gelen teknolojilerin yaratıldığı, dünya çapında bir merkez olduğunu kaydeden Mendi, "Nordea, British Telecom, Microsoft ve Nokia gibi büyük teknoloji şirketlerinin dönüşümlerini doğrudan yöneten Nestholma, bu yıl farklı coğrafyalara açılma vizyonu ile 5 farklı ülke seçti. TEB olarak biz, şimdiye kadar girişimcilik ekosisteminin bütün halkalarında Girişim Bankacılığı'ndan TEB Özel Melek Yatırımcılık Platformu'na ve TEB Özel Yatırımcı Kulübü'ne kadar hayata geçirdiğimiz projeler, kurduğumuz geniş networkle Kuzey Avrupa yaklaşımının Türkiye'de çalışmak istediği tek partner olduk." diye konuştu.

Mendi, TEB Fintech Future Four Programı'nın bu yıl yarışma değil, bütün bir yıl boyunca başvuruların alınacağı ve parlak fikirlerin bekleneceği bir platforma dönüştüğünü kaydederek "Böylece herhangi bir zaman kısıtlaması olmaksızın geleceğin finans dünyasını şekillendirecek start-up'lar istedikleri dönemde programa başvurarak açılan çağrılara uygun projelerini sunabilecek." açıklamasında bulundu.

"Türkiye sosyal medya kullanım rakamlarında 3. en büyük ülke"

Nestolma Kurucu Ortağı Antti Kosunen ise Türkiye'nin genç nüfusu, girişimci ruhu ve dinamik yapısı ile fintek ekosisteminde oldukça büyük bir potansiyeli olduğunu belirtti.

Kosunen, "Türkiye hem çok eski hem de çok modern bir ülke. Sosyal medya kullanım rakamlarında 3. en büyük ülke. Yani yeniliklere çok açık, hızla adapte oluyor. Bu yüzden Türkiye'yi önemsedik ve TEB ile iş birliği yaptık." şeklinde konuştu.

Kosunen, Finlandiya'daki en büyük fintek yatırımcısı olduklarını kaydetti.

"2017 yılında fintek yatırımları 2016 yılına göre 5-6 milyar dolar civarında düştü"

Startups.watch & FintechStartup Kurucusu Serkan Ünsal da 2016 yılında dünyada çok büyük miktarda finteklere yatırım yapıldığını ve 2017'de bu rakamın 5-6 milyar dolar civarında düştüğünü söyledi.

Ünsal, "2017'nin son 4 ayında bütün dünya Bitcoin'e merak sardı ve bu biraz verimliliği düşürdü. İnsanlar lale devri gibi bir dönem yaşadı. 'Kolay yoldan hızlıca nasıl para kazanabiliriz'i düşünmeye başladı. Bu durumun yatırımları da etkilediğini düşünüyorum." dedi.

Türkiye'deki fintek yatırımlarının 100 milyon doların altında olduğunun altını çizen Ünsal, daha çok fintek çıkmasının şart olduğunu ve TEB Future Four gibi oluşumların daha çok fintek çıkarması gerektiğini kaydetti.

Bu yıl TEB Fintech Future Four Programına katılacaklar için geleceğin bankacılığını oluşturacağı öngörülen 4 temel kavram belirlendi.

Programda Mekansız, Kağıtsız, Nakitsiz ve Sınırsız olmak üzere gelecekte sektörü dönüştürecek, verimliliği artıracak ve kolaylaştıracak kavramlara uygun fikre sahip start-uplar'ın başvuruları değerlendirmeye alınacak.

Kaynak: AA / Ekonomi

Türk Ekonomi Bankası Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title