Haberler

Tcg Alemdar'ın Teslim Töreni

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Kamu-özel-vakıf el ele Türk savunma sanayinde çok büyük hamleleri art arda hayata geçiriyoruz.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Kamu-özel-vakıf el ele Türk savunma sanayinde çok büyük hamleleri art arda hayata geçiriyoruz. Allah'a hamdolsun bugün artık bütün dünyaya gururla satabileceğimiz kendi milli piyade tüfeğimizin seri üretimini yaptık ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize ilk partiyi teslim ettik. Artık kendi silah sistemlerimizi kendimiz üretiyoruz. Yakında inşallah Altay tankının seri üretimini başlatacağız. Artık kendi tankını kendisi geliştiren bir ülke konumuna, kendi insansız hava aracını dünyada üreten sayılı ülkelerden biri haline geldi Türkiye." dedi.

Işık, Tuzla'daki İstanbul Tersanesi'nde düzenlenen denizaltı kurtarma gemisi TCG Alemdar'ın (A-582) Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim törenindeki konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy'un "Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar/ Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?" dizelerinin, tarihin ve insanlığın ibretlik hikayesi olduğunu dile getirdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihten ders çıkaran bir konumda bulunduğunu ifade eden Işık, "Tarihimizden ders çıkararak, aynı acıların tekrar yaşanmaması için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bugün aslında bu törenimiz, 'Atılay', 'Dumlupınar' gibi kazaların, aynı acıların yaşanmaması için aldığımız bir tedbirdir. O kazalarda belki bugünkü bizim Alemdar gemimiz elimizde olsaydı ve bugünkü teknoloji olsaydı, pek çok denizcimiz hayatta olabilecekti. Elbette o günleri geri getiremeyiz ama aynı kazaların bir daha yaşanmaması için tedbir alma imkanımız var. İşte bugün aslında bu gururu bu açıdan yaşıyoruz." diye konuştu.

Işık, bu tür bir denizaltı kurtarma gemisine sahip olmanın Türkiye için önemine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Türkiye, sadece denizaltı kazalarından dolayı tarihten ders çıkarmıyor. 1. Dünya Savaşı sırasında parasını ödediğimiz halde alamadığımız gemilerimiz, Kıbrıs Barış Harekatı'ndan dolayı Türkiye'ye konulan ambargo, 1990'lı yıllarda terörle mücadeleyi bahane ederek Türkiye'ye silah satmaktan kaçınan, imtina eden ülkelerin Türkiye'ye karşı tavrı... Namerde muhtaç olmamalıyız, kritik dönemlerde, sıkıntılı süreçlerde Türk savunma sanayinin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaç duyduğu kritik bütün silahları Türkiye olarak geliştirmeliyiz anlayışıyla 14 yıldır gece-gündüz çalışıyoruz. 74 Barış Harekatı'ndan sonra ASELSAN, daha sonra TUSAŞ ve diğer şirketlerimiz kuruldu. 14 yıldır kamu-özel-vakıf el ele Türk savunma sanayinde çok büyük hamleleri art arda hayata geçiriyoruz. Allah'a hamdolsun bugün artık bütün dünyaya gururla satabileceğimiz kendi milli piyade tüfeğimizin seri üretimini yaptık ve Türk Silahlı Kuvvetlerimize ilk partiyi teslim ettik. Artık kendi silah sistemlerimizi kendimiz üretiyoruz. Yakında inşallah Altay tankının seri üretimini başlatacağız. Artık kendi tankını kendisi geliştiren bir ülke konumuna, kendi insansız hava aracını dünyada üreten sayılı ülkelerden biri haline geldi Türkiye."

Havacılıkta da önemli mesafeler alındığına değinen Işık, bu yıl silahlı Hürkuş'un Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edileceğini bildirdi.

Işık, milli muharip uçağının yapımına başlanacağını dile getirerek, "Bugün İngiltere Başbakanı Sayın Theresa May Türkiye'yi ziyaret ediyor. İnşallah bugün ziyarette önemli bir imzanın atılmasını bekliyoruz, önemli bir imzaya şahitlik yapacağız; uluslararası iş birliğiyle Türkiye kendi milli muharip uçağını geliştirmiş olacak." dedi.

"Özel sektörümüz bizim en önemli dinamizmimizdir"

Denizcilikte pek çok projenin hayata geçirildiğini anlatan Işık, kritik teknolojilerin yerlileştirilmesinin, geliştirilmesinin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarının yerli ve milli imkanlarla karşılanmasının hedeflendiğini vurguladı.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk savunma sanayinin, Türkiye'nin en önemli ihracat kalemlerinden biri haline getirilmeye çalışıldığını belirterek, "Hedefimiz, özel sektörümüzle birlikte dünyada savunma sanayinde söz sahibi ülkelerden biri haline gelmek. Bunu yaparken kesinlikle özel sektörümüz bizim en önemli dinamizmimizdir. Özel sektörümüzü dışlayarak kalıcı bir başarı elde etmenin mümkün olmadığını biliyoruz. Bunun için Bakanlığımızı yeniden yapılandırıyoruz. Tersaneler Genel Müdürlüğümüzü kurduk, bugüne kadarki birikimimizi bundan sonra geliştirerek, güçlendirerek, özel sektörün dinamizmini de içine katarak büyütmeye, geliştirmeye devam edeceğiz. Türk savunma sanayi, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını azami ölçüde yerli ve milli imkanlarla sağlayacak her türlü çalışmayı yapmaya devam edecek." diye konuştu.

Türkiye'nin büyümeye, gelişmeye ve güçlenmeye devam edeceğini belirten Işık, "Bu büyümenin, gelişmenin ve güçlenmenin en önemli unsurlarından bir tanesi de hiç kuşkusuz Türk Silahlı Kuvvetlerinin güçlenmesi, büyümesi ve gelişmesidir. Bunun için hükümet olarak elimizden gelen her türlü gayreti göstererek, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin dünyanın en güzide ordularından birisi olarak kalmasına ve kendisini daha da geliştirmesi çalışmalarına destek vermeye devam edeceğiz." dedi.

Törende, TCG Alemdar komutanına gemi hizmete giriş belgesi ve komutan flandrası verilmesinin ardından komutan ant içti. Gemi personelinin sevk edilmesi sonrası Bakan Işık, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, İstanbul Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Şener ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Çiftçigüzeli ile beraberindekiler gemiyi gezdi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Akif Ersoy Fikri Işık İstanbul Tuzla Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title