Haberler

TBMM Sağlık Komisyonu "Aile Eğitimi ve Çocuk Haklarını" Tartıştı

TBMM Sağlık Komisyonu, "Aile Eğitimi ve Çocuk Hakları" Konusunda Unıcef Türkiye Temsilcisi Reza Hossani ve Yardımcısı Lila Pieters'i Dinledi.

TBMM Sağlık Komisyonu, "Aile eğitimi ve çocuk hakları" konusunda UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hossani ve yardımcısı Lila Pieters'i dinledi.

TBMM Sağlık Komisyonu Cevdet Erdöl başkanlığında toplanarak, UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hossani ve yardımcısı Lila Pieters, "Aile eğitimi ve çocuk hakları" konusunda bilgilendirme toplantısı yaptılar. Toplantının başlangıcında, Komisyon Başkanı Cevdet Erdöl, "Sevgililer gününüzü en kalbi duygularla kutluyorum" derken, MHP'li Osman Durmuş, "Aman yanlış anlaşılmasın. Demokrat eşcinseller yaygın bu arada" esprisine katılımcılar gülümseyerek karşıladı.

-TÜRKİYE'DE BU YIL ÇOÇUK ÖLÜMLERİ AZALDI-

UNISEF Türkiye Temsilcisi Reza Hossani yaptığı konuşmada, ilk kez bu yıl Türkiye'deki çocuk ölümlerinin 10 milyondan az çıktığını belirterek, "Tabi bu çok yüksek gibi gelebilir ama daha yapacağımız çok şey var" diyerek, milletvekillerinden destek istedi.

Lila Pieters ise erken çocukluk gelişimi ve erken anne-baba eğitiminin önemine dikkat çekerek, "Bir kadına hamileyken şiddet uygulanıyorsa, anne karnındaki şiddetten çocuk da etkileniyor" diye konuştu.

-GÜNEYDOĞU'LU KADIN ÇOCUĞUNA VAKİT AYIRAMIYOR-

Sağlık eski Bakanı MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Karadeniz ve Güneydoğu'lu kadınların durumuna dikkat çekerek, her iki yerdeki kadınların da farklı nedenlerle çocuklarına vakit ayıramadıklarını anlattı. Karadeniz'deki kadınların hep çalıştığını, erkeklerin ise kahvehanelerde oturduklarını söyleyen Durmuş, "Burada, Rus ziyaretçilerden sonra kadınların direnişi ve hak arayışı oldu. Yavaş yavaş kadın-erkek eşitlenmeye başladı. Karadenizli kadınlar eli öpülesi kadınlar. Ben o bölgenin kadınlarına hayranım, çalışkan kadınlar" dedi.

"Güneydoğu'da ise erkek kendisini arı kovanındaki, arı beyi gibi hissediyor" diyen Durmuş, şunları söyledi.

"Üremeyle işçi arıları çoğaltıyor. Birden fazla eşi, 40'tan fazla çocuğu var. Böyle bir toplumsal, yaygın gelenekten gelme. Orada üreme sağlığına karşı çıkıyor erkek. Buna Hakkari'de tanık oldum. Sadece kendi rahat ve konforunu düşünüyor. Tutucu tavırlarla, kız ve erkekleri ayırıyorlar. İffet diye korumaya çalışıyorlar. Bu tutucu tavırların eğitimle değiştirilmesi gerekir."

Durmuş, konuşmasında çok eşliliği de eleştirirken, "Ergenlik çağına geldiğinde, beğeneceksin bir kadını ve seveceksin. Sonra başka bir şansın yok. Üç yıl arayla çocuk yaparsın, 4-5'i geçmemesi lazım. Bunun için UNICEF'in bu konuda destek vermesi ve birden fazla evlenmeyi engellememiz lazım" dedi.

-BURDUR VE ŞANLIURFA'DA DOĞUM ÖLÜM

AKP İstanbul Milletvekili Mehmet Domaç ise çocuklarla uğraşmanın zor olduğunu söyleyerek, iyiniyet elçilerinin sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

CHP Adıyaman Milletvekili Şevket Köse, her bölgede ve bölgelerin lokal kesimlerinde beslenme ve kadınların eğitim durumların farklı olduğunu belirterek, kendisinden örnek verdi. Köse, "Benim annemin sütü yokmuş, sütü olmadığı gibi bilinci de yokmuş. Keçi, koyun ve ineğin sütünü içirmeyi bile düşünemeyecek kadar bilinçsiz. Bu nedenle beni köydeki kadınların hepsi emzirmiş. Onların hepsi benim annem" dedi. Köse, okulda kendilerine hep, "bulgur kafalı, biraz da et yiyin" diye laf edildiğini belirtirken Durmuş, "O bulguru bulamayan Afrikalılar da var" dedi.

AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik de, gecen yıl Burdur'da 3 bin 600 çocuk doğduğunu, Şanlıurfa'da ise 75 bin çocuk doğduğunu ancak Burdur'da hiç çocuk ölümü olmadığını belirterek, bölgelerarası ayrım yapmak istemediğini ancak eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini söyledi.

-KADINLARIN SORUNU SOSYAL DIŞLANMA-

UNICEF Türkiye temsilci yardımcısı Lila Pieters, kadınlar için en önemli sorunun sosyal dışlanma olduğunu belirterek, kadınların iş bulmaları için çalışma yapılması gerektiğini söyledi. Pieters, "Bir kadın çalışıyorsa daha az çocuğu olacaktır. Çünkü buna vakti olmaz. Örneğin benim 2 çocuğum var çünkü çok çalışıyorum" dedi. Pieters, Başkan Erdöl'e kaç çocuğu olduğunu sordu ve 3 yanıtını alınca da "Mesela Cevdet Bey 5 çocuğunun olmasını ister ama eşi çalışıyor" dedi.

-HAYDİ ÖRTÜNÜN OLMASIN-

Erdöl, son yapılan anayasa değişikliği ile başını örttüğü için okula gitmesi engellenen kız çocuklarının eğitimlerinin önündeki engellerin kaldırıldığını ve bunun "Haydi Kızlar Okula" kampanyasının tamamlayıcısı gibi olduğunu söyledi. MHP'li Durmuş ise "Çok iyi söylüyorsunuz da o kampanya haydi örtünün olmasın" dedi. Bunu üzerine de Erdöl, "Osman bey zaman zaman espri yapar" dedi.

Tartışmaların ardından Komisyon, UNICEF ile sokak çocukları ve kadınlara ilişkin ortak çalışma kararı alındı. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title