Haberler

TBMM'nin "Gizli" Gündemi: Irak

TBMM Genel Kurulu, 18 Ocak 2007 Perşembe Günü AKP ve CHP'nin Genel Görüşme Önergelerini Ele Alacak. AKP ve CHP'nin Alacağı Ortak Kararla Genel Kurul, 23 Ocak 2007 Salı Günü İse, Gizli Oturumla Toplanacak.

Başta Kerkük olmak üzere Irak'ta yaşanan son gelişmeler ve ABD'nin tavrı hükümet olmak üzere kamuoyunu harekete geçirdi. CHP ve Anavatan Partisi'nin Meclis'te Irak'la ilgili genel görüşme talepleri üzerine Bakanlar Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda TBMM Genel Kurulu, kapalı oturumla gerçekleşecek.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, TBMM Genel Kurulu'nun gizli oturumla toplanması kararı, iktidar ile ana muhalefet partisi arasında öğleden sonra devam eden görüşme trafiğinin ardından alındı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ile CHP Grup Başkan Vekili Ali Topuz, Genel Başkan Deniz Baykal'ın talimatı doğrultusunda Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'le bakanlıkta bir görüşme gerçekleştirdi.

İŞBİRLİĞİ YAPALIM

CHP heyeti, Batı Trakya Türklerinin sorunlarını ele almak üzere iktidar ve ana muhalefet partisinin ayrı ayrı genel görüşme önergesi verdiğini ancak AKP'nin önergeyi reddetmesi nedeniyle Genel Kurul'da genel görüşmeye geçilemediğini anımsatarak, bu kez aynı durumla karşılaşılmaması uyarısında bulundu.

CHP ve AKP heyetinin uzlaşması üzerine, 18 Ocak 2007 Perşembe günü TBMM Genel Kurulu'nda, AKP ve CHP'nin Irak konusunu ele almak üzere verdiği genel görüşme önergelerinin ön görüşmelerinin gerçekleştirilmesi kararı alındı. Esas görüşmeye geçilmesinin ardından ise, TBMM Genel Kurulu, gizli oturum kararı alacak. Gizli oturumda, ABD'nin yeni Irak politikası, Kerkük'te yaşanan gelişmeler ve Türkiye'nin sınır ötesi operasyonu konusu ele alınacak.

OPERASYON YETKİSİ VERİRİZ

CHP heyeti, Gül ile görüşmesinde, hükümetin TBMM'den sınır ötesi operasyon için aldığı yetkinin süresinin sona erdiğini belirterek, yeniden yetki alınması gerektiğini vurguladı ve CHP'nin bu konuda her türlü desteği vermeye hazır olduğunu, yetki verilmesinin ardından operasyon kararının ise hükümetin inisiyatifinde olduğuna işaret etti.

CHP'NİN ÖNERGESİNDE KERKÜK UYARISI

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve Grup Başkanvekillerinin imzasını taşıyan önergede, ABD'nin "Yeni Irak Stratejisinin" vahim gelişmelere çare oluşturamayacağının görüldüğü belirtilirken, "Bu gelişmelerin bir iç savaşa dönüşmesi halinde, bunun, başta komşu ülkeler olmak üzere bütün bölgeye yayılması ihtimali kuvvetlidir" denildi.

Kerkük'te yapılacak referandumun Irak'ın kuzeyinde yaşayan Türkmenler açısından ciddi kaygılar yarattığı vurgulanan önergede, şunlar kaydedildi:

"Son zamanlarda gerçekleştirilen sistemli göç hareketleriyle, Kerkük'ün yüzyıllardan beri oluşmuş demografik yapısı köklü biçimde değiştirilmiştir. Bu koşullarda yapılacak bir referandumun, Kerkük'te ve genel olarak Kuzey Irak'ta ciddi gerginliklere ve çatışmalara yol açması ihtimali kuvvetlidir.

Kuzey Irak'taki PKK terörist faaliyetleri de maalesef hala önlenememiştir ve ülkemizin güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Hükümetin bu konuda şimdiye kadar ABD ve Irak nezdinde yaptığı girişimler sonuç vermemiştir. Atanan özel temsilcilerin çalışmaları da terörist faaliyetlerin engellenmesine katkı sağlayamamıştır.Bütün bu konuların TBMM'de kapsamlı biçimde ele alınması zorunlu hale gelmiştir."

KAPALI OTURUM NASIL YAPILACAK?

Anayasa'nın 70. maddesi doğrultusunda, TBMM Genel Kurulu'nda kapalı oturum gerçekleştiği sırada milletvekilleri dışında herkes toplantı salonundan çıkartılacak. Genel Kurul salonuna bitişik odalar ve gazete büroları kapatılacak. Genel Kurul salonunun güvenliği için polis etkin önlem alacak. Gizli toplantıda sağır ve dilsiz kavaslar görev alabilecek. Tutanaklara yansıyan ve Genel Kurul salonundaki tüm konuşmalar bir yıl boyunca görsel ve yazılı basında yer almayacak.

TBMM Genel Kurulu, son olarak, 2003'te, kamuoyunda hala yankıları devam eden 1 Mart Tezkeresi'ni kapalı oturumla ele almıştı.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title