Haberler

TBMM Kit Komisyonu

Türkiye Kalkınma Bankası Genel Müdürü Buçukoğlu: "2015 sonunda 4,7 milyar lira aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz"

Türkiye Kalkınma Bankası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Buçukoğlu, 2015 sonunda 4,7 milyar lira aktif büyüklüğe ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye Kalkınma Bankası AŞ'nin 2011-2012 yıllarındaki hesapları TBMM KİT Komisyonu toplantısında değerlendirilerek genel görüşmeye sunuldu.

Toplantının başında faaliyetleri hakkında bilgi veren Buçukoğlu, bankanın kredi hacminin 2014 yılı ilk dokuz ayında 3 milyar 69 milyon liraya, aktif büyüklüğünün ise 3 milyar 700 milyon liraya ulaştığını belirtti.

Ekim itibariyle 628,4 milyon lira kredi plasmanı gerçekleştirildiğinin altını çizen Buçukoğlu, bankanın yeniden yapılanma sonrasında yurt dışı finansal kuruluşlar ile geliştirilen ilişkiler neticesinde 2,4 milyar dolar üzerinde kaynak anlaşması imzalandığını ve büyük bir kısmının reel sektörün yatırım ihtiyaçlarında kullandırıldığını kaydetti.

Buçukoğlu, bankanın kredi portföyünün sektörel dağılımına bakıldığında enerji sektörünün yüzde 58 oranla en büyük payı aldığına işaret ederek, Türkiye'nin önceliklerine paralel olarak yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesine önem verildiğini, toplam 187 adet projenin incelendiğini, kurulu gücü bin 728 megavat olan 121 adet projeye 3,9 milyar lira kredi tahsis edildiğini bildirdi.

Takipteki krediler oranının 2014 Eylül ayı itibariyle yüzde 3,5 seviyesine çekildiğini belirten Buçukoğlu, "2014 yılının altı aylık döneminde net karımız yüzde 21 oranında arttı. 2015 yılında 300 milyon doları aşan yeni dış kaynak temini, 1 milyar liranın üzerinde yeni kredi verilmesi, 63,6 milyon lira vergi öncesi kar ve yılın sonunda da 4,7 milyar lira aktif büyüklüğe ulaşmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Toplantının ardından Sayıştay'ın önerisi doğrultusunda Şanlıurfa'da yapımı süren bir otele ilişkin bankadan alınan krediye ilişkin teminat gösterilen arsa bedelinin Sayıştay raporunda ve Banka yetkililerinin beyanlarında çok farklı olması tartışıldı.

Sayıştay raporunda 214 bin lira bedel biçilen otelin bulunduğu arsaya kendi yaptırdıkları ekspertiz raporunda 12 milyon lira bir bedel tespit edildiğini ifade eden Buçukoğlu, şöyle konuştu:

"Bankamıza birinci dereceden ipotekli olan otelin icradan satışı talep edilecek aşamaya gelindi. İcra müdürlüğü talebi işleme koymama gibi bir tutum içerisinde bulununca arkadaşlarımız şikayet dilekçesi ile işlemi hızlandırma yoluna gitti. Siverek'te 3 bin dönüm arazi ile birlikte kesinleşen bilirkişi raporlarına göre, bu davadan bankamıza ipotekli gayrimenkullerin değerleri toplamı 54 milyon lira. Riskimiz 20 milyon lira, teminatlarımız bunu rahatlıkla karşılayacak düzeyde. Otel arsasının büyüklüğü 8 bin metrekare, imar durumu ise arsanın 5 katı imar izni var ve sınırsız yükseklik söz konusu. Böyle bir arsanın raporda belirtildiği şekilde 214 bin lira olması mümkün değil. Böyle bir değer düşüklüğü fiilen söz konusu değil."

"Gölge boksu yaptırıyorlar bize"

Toplantı sonunda değerlendirmelerde bulunan Adana Milletvekili Turgay Develi, bankadan kredi alan firmaların isimlerini gizlilik gerekçesiyle paylaşmamasını eleştirerek, şöyle konuştu:

"Bununla Halk bankası ve İller Bankası'nın hesaplarını denetlerken karşılaştık. Sayıştay denetçilerinin bu kapsamın arkasına sığınarak suç işlediklerini belirtmek istiyorum. Bu konuda Halk Bankası yönetim kurulu, sayıştay denetçileri ve komisyon başkanlığı hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu hazırladık, vereceğiz. Sayıştay bir aldatma işi daha yapıyor. İller Bankası dosyası görüşülürken Sayın Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, enerji KİT'lerine yazdığı bir genelgeden bahsedilmişti. Sayın Bakan o genelgede 'Sayıştay'ın denetleme yaparken teftiş ve soruşturma taleplerinin yerine getirilmemesi gerektiğini' söylemiştir. Sayıştay Başkanlığı da buna dayanarak teftiş yapamadığını söyledi. Biz de buradan sormuştuk denetçilere 'Doğru mu? Yetkiniz yok mu?' diye sormuştuk. 'Evet yetkimiz yok, muğlak' dediler.

Buradan çıktıktan sonra ben Sayıştay Denetleme yönetmeliğini okudum. 32. maddenin 5. fıkrasına atfedilen uyarı 34. maddede çok açık olarak önümüzde duruyor. 'Sayıştay Başkanlığı denetçilerin inceleme, teftiş soruşturma taleplerini ivedilikli olarak yerine getirir' diyor. Peki neden bizi aldatıyorlar? Sayın Bakan açıkça bizi aldatıyor. Sayıştay üzerine düşen görevi yerine getirmiyor. Böyle bir denetleme mekanizması olur mu? Burada gölge boksu yaptırıyorlar bize."

Türkiye Kalkınma Bankası'nın hesaplarının denetlenmesinin ardından Tasfiye halindeki Kalkınma Yatırım Menkul Değerler AŞ ve Arıcak Turizm ve Ticaret AŞ'nin 2011 ve 2012 yıllarına ilişkin hesapları da görüşülerek genel görüşe sunuldu. - TBMM

Kaynak: AA / Ekonomi

Türkiye Kalkınma Bankası Ahmet Buçukoğlu Halk Bankası Sayıştay Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

2024-KPSS Lisans Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ne zaman? Başvurular başladı mı? Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title