Haberler

TBMM İnsan Hakları Komisyonu Toplantısı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, "Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı, şiddete bulaştığı için kınıyorum.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesindeki Cezaevleri Alt Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Metiner, " Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı, şiddete bulaştığı için kınıyorum. Demokratik tepkiler olabilir ama bunun mermi atılarak ortaya konulması yanlıştır." dedi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu başkanlığında toplandı.

Yeneroğlu, İstanbul ve Midyat'taki terör saldırılarında şehit olan ve hayatını kaybeden güvenlik mensupları ile vatandaşlara rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.

En kısa sürede terör belasının ülke gündeminden çıkmasını ümit ettiklerini belirten Yeneroğlu, "Terörü lanetliyoruz." dedi.

Komisyon Başkanvekili, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da konuşmasında, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na şehit cenazesinde yapılan protesto ve saldırıyı gündeme getirerek, "Bu şiddettir, bu şiddeti İnsan Hakları Komisyonu olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Bunu komisyon olarak kınamalıyız. Şiddet yöntemleriyle bu sorunun çözülemeyeceği, halkımız arasındaki birliğin sağlanamayacağı çok açıktır." diye konuştu.

Mustafa Yeneroğlu da Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıyı hiç kimsenin tasvip etmesinin mümkün olmadığını belirterek, "Ben de çok tabi ve net bir biçimde kınadığımı belirtirim." ifadesini kullandı.

Komisyon çalışmaları hakkında bilgi veren Yeneroğlu, 26. Yasama Dönemi'nde komisyona bin 252 başvuru geldiğini, 778'i hakkında işlem yapıldığını, geri kalanlarının da yasal süresi içinde cevaplanacağını söyledi.

Tekirdağ Cezaevi raporu

Daha sonra Tekirdağ Ceza İnfaz Kurumları İnceleme Raporu görüşüldü.

Cezaevleri Alt Komisyonu Başkanı Metiner, Kemal Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırıyı kınadığını belirterek, "Demokratik tepkiler olabilir ama bunun mermi atılarak ortaya konulması yanlıştır. Bu saldırıyı, şiddete bulaştığı için kınıyorum." dedi.

Metiner, Tekirdağ Cezaevindeki incelemeleri hakkında bilgi verdi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ile Mehmet Metiner arasında, "Tekirdağ Cezaevinde koğuşlara girdiklerinde cezaevi görevlilerinin kendilerine eşlik edip etmemesi" konusunda tartışma yaşandı.

Ağbaba, Tekirdağ'da ikinci cezaevi ziyaretine Metiner'in katılmadığını ifade ederek, bu ziyarette önce cezaevi müdürünün engellemesiyle içeriye alınmadıklarını, ancak sonra diğer muhalefet partisi milletvekilleriyle birlikte girebildiklerini kaydetti. Veli Ağbaba, koğuşlara girerken cezaevi görevlilerinin içeriye girmemesini istediklerini ancak bunu kabul etmeyerek girdiklerini söyledi.

AK Parti'li Metiner ise girdikleri koğuşlarda cezaevi görevlilerinin kendilerine eşlik etmediğini bildirdi.

CHP'li Ağbaba, Tekirdağ Cezaevi'nde muhalif kanalların izlenmesine izin verilmediğini iddia etti.

HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, cezaevi raporunda, çıplak aramayı normalleştiren bir dil kullanıldığını ileri sürerek, bunu kabul edemeyeceklerini söyledi. Başaran, çıplak aramanın hiçbir şekilde güvenlikle ilgisinin olmadığını belirtti.

AK Parti'li Metiner, "İktidar partisiyiz diye hiçbir cezaevindeki yanlışlığın üzerini örtmeyiz, yapılan yanlışlığın hesabını sorarız, haksızlıkların üstünü örtmeye çalışmayız. Gördüğümüz yanlışlıkların giderilmesi için de gerekeni yaparız." değerlendirmesini yaptı.

"Bu turistik gezi değildir"

"Alt komisyonun İspanya ziyareti" ile ilgili eleştirilere yanıt veren Metiner, "Bu talep bana Sayın Atila Kaya'dan geldi, yurtdışındaki cezaevleri ile ülkedeki cezaevlerini mukayese edelim, oradaki cezaevlerinde bulunan vatandaşlarımızla görüşelim diye. Geçmiş dönemlerde de pek çok bu şekilde ziyaret yapılmış. İspanya'daki bir cezaevinde 100'den fazla Türk'ün tutuklu bulunduğu bildirildi. Ben de arkadaşlara 'hazırlık yapın gidelim' dedim. Bu turistik gezi değildir. Fakat Hükümet kurulma aşaması olduğu için gidemedik. Sizin de uygun göreceğiniz bir tarihte gitmek isteriz. Turistik gezi yapmayacağız, cezaevinden otele, otelden cezaevine gideceğiz." sözlerini kullandı.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Belviranlı, 2000'li yıllarda cezaevlerinde 2 bin çocuk kalırken, şimdi 2 bin 500 tutuklu ve hükümlü olduğunu söyledi.

Milletvekillerinin cezaevlerinden tehdit mektupları aldıklarını söylemeleri üzerine Belviranlı, cezaevlerinden, milletvekilleri de dahil resmi kurumlara giden mektupları incelemediklerini, eğer suç varsa muhatabının suç duyurusunda bulunabileceğini belirtti.

Renkli kalem neden yasak?

Belviranlı, "cezaevlerinde renkli kalem neden yasak?" sorusuna, "Terör örgütlerinin propagandalarını içeren resimler yapılmasın diye." yanıtını verdi.

CHP'li Sarıhan, komisyonun, her terör olaylarındaki patlamalar nedeniyle inceleme yapması önerisinde bulundu.

Konuşmaların ardından, 28 Şubat sürecinde gerçekleşen hak ihlalleri ve mağduriyetlerin incelenmesine ilişkin alt komisyon kuruldu.

Komisyon çalışmaları sırasında ülkede meydana gelen ve komisyonun görev alanına giren gelişmelere ivedilikle müdahale edilmesi amacıyla inceleme heyetlerinin oluşturulması, heyet üyelerinin tespiti ve inceleme yerlerinin belirlenmesi amacıyla Başkanlık Divanı'na yetki verildi. Oluşturulacak heyetlerde muhalefetten bir üye de mutlaka yer alacak.

Komisyonun, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin, Türkiye hakkında verdiği ihlal kararlarının icrasının takip etmesine dair mekanizma başlatılması kararı da alındı.

Kaynak: AA / Politika

Kemal Kılıçdaroğlu Mehmet Metiner İstanbul AK Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title