Haberler

TBMM Genel Kurulu Toplandı

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, "Nefret dilinin ve söylemlerinin terk edilmesi, barışın dilinin egemen kılınması elzemdir" dedi.

TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, "Nefret dilinin ve söylemlerinin terk edilmesi, barışın dilinin egemen kılınması elzemdir" dedi.

TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Pervin Buldan başkanlığında toplandı.

Buldan, ölüm yıldönümünde Hrant Dink'i saygıyla andığını belirterek, "Ömrünü halklar arasındaki diyaloğun kurulmasına adamış, diline barışı pelesenk etmiş bir güvercindi Hrant Dink ve bu nedenle katlinde karar kılındı. Tahir Elçi de aynı şekilde kanatlarından vuruldu" dedi.

Kendisinin de şahsen bu acıları yaşadığını vurgulayan Buldan, "Acılı geçmişimize rağmen hiçbir zaman acıyı besleme taraftarı olmadım. Kin tutmanın kimseye fayda sağlamayacağına inanıyorum. Parlamento çatısı, bu ülkede soluk alan herkesin hakkını, hukukunu ve canını korumalıdır" diye konuştu.

Buldan, barış çağrılarının karşılık bulmasını temenni etti.

Genel Kurulda, İzmir'in sorunlarına ilişkin gündem dışı konuşma yapan AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in hizmetlerine ilişkin sunumunu izlediği zaman aklına İzmir'in geldiğini ve utandığını söyledi. Kalkan, Ankara'nın eski ve yeni halinin fotoğrafları ile İzmir'in bugünkü halinin fotoğraflarını gösterdi.

İzmir'in eski ve yeni halini gösterecek bir pano olmadığını belirten Kalkan, "Dün neyse bugün de aynı haldedir. 17 senedir İzmir'de CHP belediyeciliği var. İşte sizin yapacağınız budur" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, gazetecilerin yaşam hakkının korunmasına ilişkin yaptığı gündemdışı konuşmada, bugün Hrant Dink'in ölüm yıldönümü olduğunu anımsatarak, "Hrant Dink bir gazetecidir. Uğur Mumcu da bir gazetecidir. Bugün düşüncelerini açıkladıkları için yargı önüne taşınan aydınlar varsa, Türkiye gerçekliğinde bu olgu yenilenmiş ve onlar yaşamlarını kaybetmek durumunda kalmıştır. Yaşama hakkının güvencesinin alınmasına ilişkin önlemler bizim görevimidir" ifadesini kullandı.

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ise HGS uygulamasından dolayı yurttaşların yaşadığı sorunlara dikkati çekti. Akar, kendisinin KİT Komisyonu üyesi olduğunu ve o dönem bu uygulamanın test edilmeden hayata geçirilmesini eleştirdiğini bildirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır ise yerinden söz alarak yaptığı konuşmada, her şehit haberinin yüreklerini yaktığına işaret ederek, "İnşallah bundan sonra şehitlerimiz gelmez. İnşallah bundan sonra huzur ve barış içinde yaşarız. Rahmetli Hrant Dink'in 9'uncu ölüm yıldönümüdür. Bir arada yaşama kültürünün yüzlerce yıllık örneğini kanıtlamış bir kültüre sahibiz" diye konuştu.

Kültürel zenginliğe vurgu yapan Çakır, "Ermenilerin ve Anadolu'da yaşayan milletimizin karşı karşıya kaldığı acılar söz konusudur. Bu acıları yarıştırmamalıyız" ifadesini kullandı.

"Diktatör" tartışması

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yerinden söz alarak, kürsüden daha önce "Diktatör Recep Tayyip Erdoğan" dediğini, ancak o zaman tepki verilmediğini belirterek, "Şimdi size ne oldu? Bir yerden talimat mı aldınız?" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır ise sataşma olduğu gerekçesiyle yaptığı konuşmada, "Sayın Grup Başkanvekilinin bu üslubu savunmasını kınıyorum ve yadırgıyorum. Biz birimiz çıkıp 'Sayın Grup Başkanvekili bozuntusu' desek kabul edilir mi?" ifadesini kullandı.

Sataşma olduğu gerekçesi ile söz alan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, cezaevinde bulunan gazetecilere tecrit uygulandığını savunarak, "Ben de, 'bu tecrit diktatör bozuntusunun emriyle mi yapılıyor' diyorum" dedi.

Yarkadaş'a bazı AK Parti milletvekilleri, "Sensin diktatör bozuntusu", "terbiyesiz" diyerek tepki gösterdi.

Tartışmanın devam etmesi üzerine Başkanvekili Buldan birleşime 10 dakika ara verdi.

Kaynak: AA / Politika

Pervin Buldan Hrant Dink AK Parti İzmir Politika Haberler

title