Haberler

TBMM Genel Kurulu'nda 2008 Yılı Bütçe Görüşmeleri

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Geçmişte Bütçenin Yüzde 45'inin Faiz Harcamalarına Gittiğini, Kendi İktidarlarında Bunu Yüzde 25'lere İndirdiklerini Belirterek, 'Zenginden Almışız Fakire Vermişiz' Dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, geçmişte bütçenin yüzde 45'inin faiz harcamalarına gittiğini, kendi iktidarlarında bunu yüzde 25'lere indirdiklerini belirterek, ''Zenginden almışız fakire vermişiz'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda 2008 yılı bütçesi üzerindeki son görüşmeler yapılıyor. AK Parti'li Canikli, Genel Kurul'da yaptığı konuşmada ''Geçmişten korkmayalım, geçmişi konuşalım. 2002 yılına kadarki bütçelerde hedefler sapmış, buna bağlı olarak makro ekonomik göstergeler de farklı olmuş. AK Parti hükümeti, bütçeyle verdiği sözü tutmuştur. Rakamlara itirazı olan var mı? Kimsenin itirazı olamaz'' ifadelerini kullandı. Geçmişte bütçe açıklarının sürekli arttığını, iktidara geldikleri 2002 yılında yüzde 32

olduğunu belirten Canikli, bunu önce yüzde 28'lere daha sonra da yüzde 7.3'e kadar düşürdüklerini kaydetti. Canikli, ''Geçmişte bütçenin yüzde 45'i faiz ödemelerine gidiyordu. Yani fakirden alınıp zengine aktarılıyordu. Böyle bir bütçenin sosyal yönü olabilir mi? Biz bu tabloyu tersine çevirdik, faiz ödemelerinin bütçedeki payı yüzde 25'lere indi. Bizden önceki trend devam etseydi 2008 yılında 110 milyar dolar faize gidecekti. Oysa şimdi 50 milyardan biraz fazla. Biz 50 milyar YTL tasarruf etmişiz. Bu

para nereye harcanmış? Personel harcamalarına, tarıma, sağlığa, sosyal güvenliğe, yatırımlara aktarılmış. Zenginden almışız fakire vermişiz. Bu durum gelir dağılımına da yansımıştır. 2002 yılında toplumun en zengin yüzde 20'lik kesiminin mili gelirden aldığı pay yüzde 50 iken yüzde 43.5'e düşmüş, toplumun en fakir yüzde 20'lik kesimin aldığı pay ise yüzde 5.3'ten yüzde 6.1'e çıkmış. İtirazı olan varsa söylesin; ya şimdi konuşsun ya sussun'' ifadelerini kullandı.

Canikli, muhalefetin kendilerini, 'Cari açık ve borç stoku çok yüksek, büyüme hormonlu, istihdam sorunlu'' diyerek eleştirdiğini hatırlatarak, cari açıkla ilgili eleştirilere de cevap verdi. 5 yılda 110 milyar doları finanse ettiklerini ifade eden Canikli, ''Eğer bizim dışımızda bir hükümet olsaydı akaryakıt istasyonlarında yine kuyruklar oluşurdu. Cari açık artıyor ama bu kaçınılmaz. Bazı muhalefet sözcüleri 'dünyanın en yüksek reel faizi Türkiye'de. Haram ekonomisi, rant ekonomisi' diye eleştiriyorlar.

Görevi devraldığımız 2002'de reel faizin yüzde 33 ve yüzde 55'lere kadar çıktığı dönemler olmuş. Biz devraldığımız bu rakamı yüzde 7.5'e indirmişiz. Yüzde 7.5 haram ve rant ekonomisi ise yüzde 30'lar, 40'lar ne? Herkesin hükümete teşekkür etmesi lazım bu konuda. Sıcak para konusunda eleştiri yapılıyor. Peki bu sıcak para reel faizlerin yüzde 40-50 olduğu dönemlerde niye gelmedi de yüzde 7.5 olunca geldi? Küresel sermaye 7.5 ile 40 arasındaki farkı bilmiyor mu? Tabi ki biliyor. Gelmelerinin nedeni Türkiye'ye

güven duymaları. Onlar güveniyor, siz de güvenin'' diye konuştu.

(AU-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title